Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CNA deplânge moartea lui Radu Călin Cristea: 'Membrii Consiliului sunt alături de familia îndurerată'

Radu Călin Cristea

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) deplânge dispariţia, la 65 de ani, a lui Radu Călin Cristea, personalitate marcantă a vieţii culturale din România şi membru CNA începând cu anul 2013.

CNA aminteşte activitatea literară şi jurnalistică a acestuia: a fost membru al Uniunii Scriitorilor, a fost decorat cu Crucea Casei Regale a României. A obţinut Premiul de debut al Uniunii Scriitorilor (1984) şi Marele Premiu "George Călinescu" (1985).

Citește și: Atenționare de ultimă oră! Cum a fost răsturnată declarația lui Raed Arafat

Radu Călin Cristea a fost, între iunie 1995 şi decembrie 2003, moderatorul "Actualităţii Româneşti", emisiunea cu cea mai mare audienţă din istoria Europei Libere, menţionează CNA într-un comunicat remis sâmbătă.

Membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului transmit sincere condoleanţe familiei lui Radu Călin Cristea.

Citește și: Blat PSD-PNL? Fina unui baron social-democrat, readusă de Nelu Tătaru la Ministerul Sănătății

Radu Călin Cristea s-a născut la 30 aprilie 1955, potrivit cna.ro.

A absolvit Facultatea de Filologie, Secţia română-franceză a Universităţii Bucureşti, în 1979. A fost iniţiator al Cenaclului de luni, condus de Nicolae Manolescu, fiind primul coordonator din partea studenţilor, între 1977 şi 1979.

Citește și: Avem dovada! Florian Coldea este profesor colaborator la SNSPA! Tot în cadrul instituției lucrează și soția sa

A fost profesor de franceză, în perioada 1979-1981, în mai multe localităţi din judeţul Bihor. În intervalul 1981-1982, a fost instructor la catedra de teatru de păpuşi a Casei pionierilor şi şoimilor patriei din Buftea, iar din 1983 până în 1984 a fost restaurator-ajutor în cadrul Muzeului Căilor Ferate. În aceeaşi perioadă a fost realizator al publicaţiilor "Clubului Sportiv Rapid Bucureşti", pe care le-a transformat în adevărate reviste de cultură, în care au publicat scriitori de prestigiu ai vremii.

În perioada 1988-1989, a fost redactor al revistei "Urzica". În 1990, alături de Radu G. Ţeposu şi Ioan Buduca, a fondat Revista "Cuvântul". În perioada 1990-1991, a fost redactor-şef al revistei "Amfiteatru".

Citește și: Ieșire dura a lui Cozmin Gușă la adresa lui Ludovic Orban: ‘Stai în fotoliul puterii tocmai pentru c-ai păcălit viața și școala’

Între 1990 şi 2003, a fost colaborator permanent şi angajat al postului de radio "Europa Liberă", unde a fost: şef al biroului din Bucureşti (1991-1995); redactor în cadrul sediului din Praga (1995-2003); editor, realizator al emisiunii "Actualitatea românească", emisiunea cu cea mai mare audienţă din istoria "Europei Libere". Tot la "Europa Liberă" a realizat ciclul de emisiuni "Firul Ariadnei, amintiri din labirintul tranziţiei", precum şi emisiunea "Oameni, destine, istorie".

În perioada 2003-2010, a mai fost editorialist la o serie de publicaţii precum: "Ziua", "Averea", "Cotidianul" şi "Adevărul" (2005-2010).

Citește și: Atenționare de ultimă oră! Cum a fost răsturnată declarația lui Raed Arafat

După 1990 a fost de asemenea colaborator şi comentator la numeroase posturi de radio şi TV: SOTI, TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR Internaţional, TVR Cultural, Realitatea TV, Pro TV, Antena 1, Antena 3, The Money Chanel, Europa Liberă, BBC, Radio France International, Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, Europa FM etc.

Între 2008-2009, a fost director general al Muzeului Naţional al Literaturii Române din Bucureşti. În cursul anului 2012, a condus timp de o lună SRTV. Ulterior, a fost numit redactor-şef interimar al Redacţiei Literatură Arte, din cadrul SRTV. A ocupat funcţia de consilier în cadrul Ministerului Culturii şi Cultelor în mai şi iunie 2012, arată sursa citată.

Citește și: Blat PSD-PNL? Fina unui baron social-democrat, readusă de Nelu Tătaru la Ministerul Sănătății

A fost membru al Uniunii Scriitorilor din 1990 şi, din 2013, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului.

În calitate de scriitor a debutat cu versuri, în "Orizont" (1973). În perioada studenţiei a publicat poezii, eseuri şi critică literară, în publicaţiile Centrului Universitar Bucureşti şi ale Universităţii Bucureşti.

Citește și: Avem dovada! Florian Coldea este profesor colaborator la SNSPA! Tot în cadrul instituției lucrează și soția sa

A publicat cărţile: "Emil Botta sau despre frontierele inocenţei" (Ed. Albatros, 1984), "Luntre şi punte, 12 conversaţii despre tranziţie" (Ed. Paralela '45, 2010), "Împăratul cu şapcă - Regimul Traian Băsescu şi elitele sale" (Ed. RAO, 2017).

În 1978 a primit premiul pentru cel mai bun critic literar dintre studenţi. A obţinut Premiul de debut al Uniunii Scriitorilor (1984) şi Marele Premiu "George Călinescu" (1985). În 2012, a fost decorat cu Crucea Casei Regale a României.

Citește și: Atenționare de ultimă oră! Cum a fost răsturnată declarația lui Raed Arafat

A colaborat cu cele mai importante reviste de cultură: "România literară", "Contemporanul", "Vatra", "Caiete critice", "Amfiteatru".

După 1989, a colaborat cu publicaţiile: "Cuvântul", "22", "România literară", "Ziarul financiar", "Epoca", "Arc", "Luceafărul", "România liberă", "Sfera Politicii", "Ziua", "Averea", "Cotidianul", "Dilema", "Flacăra", "Contemporanul", "Secolul XXI", "Manuscriptum" etc.

Citește și: Blat PSD-PNL? Fina unui baron social-democrat, readusă de Nelu Tătaru la Ministerul Sănătății .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.