Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Școala de Vară a Ligii Elevilor Meseriși: Un număr de 27 de elevi şi 17 de profesori de la liceele profesionale şi tehnice din Buzău au absolvit cursurile

mediafax.ro
cursuri studenti

Un număr de 27 de elevi şi 17 de profesori de la liceele profesionale şi tehnice din judeţul Buzău au absolvit cursurile Şcolii de Vară a Ligii Elevilor Meseriaşi, care a avut loc în Poiana Braşov. Tinerii care provin din şcolile profesionale şi liceele tehnologice din judeţ au învăţat comunicare, leadership şi advocacy, iar profesorii s-au concentrat pe modul în care îi pot susţine pe elevi şi le pot dezvolta abilităţile de viaţă, scrie news.ro.

Tinerii din Liga Elevilor Meseriaşi au fost aleşi pentru a reprezenta interesele a peste 9.000 de elevi care învaţă în instituţii de învăţământ tehnic şi profesional din judeţul Buzău, 10% din total la nivel naţional.

Ei se pregătesc pentru a deveni o voce pentru educaţia profesională şi tehnică  şi să propună decidenţilor soluţii eficiente şi pe termen lung pentru acest tip de invăţământ.

Proiectul Liga Elevilor Meseriaşi face parte din programul România Meseriaşă, dezvoltat de OMV Petrom pentru susţinerea învăţământului tehnic şi profesional.

Citește și: IMAGINI ȘOCANTE: O echipă de televiziune, care era în direct, a fost aproape să fie lovită de o mașină - VIDEO

"Liga Elevilor Meseriaşi este un demers inovator care îşi propune să ofere o voce meseriaşilor de mâine. O voce puternică, elevilor din şcolile profesionale şi liceele tehnologice, care vor să fie parteneri de dialog şi să fie consultaţi atunci când se iau decizii privind educaţia profesională din România. În aceste şcoli sunt elevi cu un potenţial foarte mare, cu calităţi de lider, care abia aşteaptă să schimbe percepţia românilor despre viitorii meseriaşi. Avem nevoie de ei pentru a da o alta faţa educaţiei practice din ţara noastră. În următoarele luni vom lucra împreună, dar şi alături de experţi din diverse domenii, pentru a transforma în realitate soluţiile curajoase pe care le-au găsit la problemele dureroase din şcoli", a declarat Mona Nicolici, manager Departament Sustenabilitate OMV Petrom şi membru în Consiliul Director al Ligii Elevilor Meseriaşi.

Viorel Răducu, preşedintele Ligii Elevilor Meseriaşi, elev în clasa a 12-a la Liceul Tehnologic Economic "Elina Matei Basarab" din Râmnicu Sărat a descris experienţa din Şcoala de Vară: "A fost o săptămână  exceptională pentru noi - am simţit schimbarea atât la nivel personal, cât şi la nivel de grup. Am învăţat să comunicăm, să dărâmăm barierele dintre noi şi să formăm o echipă puternică şi capabilă să se organizeze, să îşi definească obiectivele, să găsească soluţii la problemele care ne afectează. În următoarele luni, îmi doresc să lucrăm împreună pentru a genera schimbarea la nivelul fiecărei şcoli în parte dar şi la nivelul sistemului educaţional".

În Şcoala de Vară, elevii au urmat cursuri de leadership şi comunicare, susţinute de Fundaţia Leaders; au parcurs un training de comunicare cu media, susţinut de Mona Nicolici, manager sustenabilitate OMV Petrom şi jurnalist cu peste 10 ani experienţă; au învăţat ce înseamnă advocacy-ul şi cum pot lupta pentru cauza lor - un sistem de învăţământ profesional performant.

Citește și: Așa ceva NU S-A MAI VĂZUT! Moment CONTROVERSAT la US Open: O jucătoare S-A DEZBRĂCAT pe teren - VIDEO

De asemenea, ei au gândit soluţii pornind de la probleme presante ale învăţâmântului tehnic şi profesional:
o crearea unor centre de practică moderne, în linie cu cerinţele angajatorilor: stabilirea de parteneriate cu agenţii economici, pentru asigurarea locurilor de muncă la finalizarea studiilor şi creşterea ratei angajabilităţii; introducerea unor cursuri de pregătire pentru profesorii de specialitate; consilierea vocaţională a elevilor; introducerea activităţilor extraşcolare pentru dezvoltarea personală a elevilor; decontarea transportului pentru elevii care fac naveta; combarea discriminării şi a violenţei în şcoli.

Au pus în practică lucrurile învăţate: au dezbătut problemele lor şi au aflat cum se pot schimba lucrurile la nivel sistemic de la doi foşti miniştri ai Educaţiei - Ecaterina Andronescu şi Adrian Curaj - dar şi pe pe plan local, de la administratorul public al oraşului Sinaia, Marian Panait.

Tinerii şi-au stabilit rolurile în cadrul grupului de iniţiativă: şi-au ales preşedintele şi consiliul director şi au stabilit care sunt misiunea şi viziunea care îi vor ghida pe viitor.

Profesorii au luat parte la sesiuni de dezvoltare a abilităţilor de viaţă la copii şi tineri, alături de traineri de la Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile şi au învăţat cum să îi sprijine pe elevi în misiunea lor de a schimba lucrurile din interior.

În urmatoarele luni, Liga Elevilor Meseriaşi se va reuni pentru a contura planuri de acţiune şi pentru a transforma în realitate soluţiile pe care le-au identificat membrii acesteia. Elevii vor lucra alături de profesori dar şi de experţi din advocacy, comunicare, educaţie sau legislaţie. Vor merge spre decidenţi, dar şi spre angajatori, pentru a le obţine sprijinul şi pentru a-i implica în rezolvarea problemelor din învăţământul profesional şi tehnologic.

Citește și: Alec Baldwin a renunţat la proiectul 'Joker' în care urma să joace rolul tatălui lui Batman: 'Sunt sigur că sunt 25 de tipi care pot juca rolul ăla'

Cea mai nouă componentă a programului România Meseriaşă, Liga Elevilor Meseriaşi, se alătură iniţiativelor de sprijinire a ÎPT demarate de OMV Petrom: Tabăra Meseriaşilor, Şcoala Petroliştilor, realizarea unui studiu pentru a identifica nevoile cu care se confruntă sistemul de învăţământ profesional şi tehnic, grupuri de lucru cu privire la soluţiile posibile pentru sistem, Raportul de Politică Publică - Provocări şi Perspective în Învăţământul Profesional şi Tehnic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.