Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR), un proiect de succes al actualului Guvern

guvern

În curând se împlinește un an de la înființarea CDR, organism creat ca urmare a inițiativei premierului Victor Ponta de a genera un dialog instituțional cu mediul de afaceri din România. Iar inițiativa a dat roade până în prezent, având în vedere că unul dintre efectele principale produse de acest mecanism de cooperare este scăderea semnificativă a protestelor venite din zona mediului de business.

CDR este o inițiativă privată, non-politică, ce reunește marile asociaţii de afaceri din România, patronatele, Camera de Comerţ a Statelor Unite ale Americii, Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România, scopul său este de a oferi o bază coerentă pentru consultare cu Guvernul și alte instituții publice pe teme care au impact asupra climatului economic și de afaceri din România.

În plus, formula cuprinde şi ambasade ale celor 26 de state ale Uniunii Europene, la nivel de ataşat comercial, şi ale Ambasadei SUA şi Canadei. Acest lucru conferă pe de o parte o expertiză a dialogului comercial internaţional, un transfer de know-how din aceste zone spre România, o neutralitate la nivelul coaliţiei, iar pe de altă parte conferă o neutralitate în cadrul coaliţiei, având în vedere că preşedinţia coaliţiei este asigurată de ataşatul comercial din ambasada care conduce în mod rotativ preşedinţia Uniunii Europene.

De la înființare și până în prezent, CDR și-a demonstrat eficiența în consolidarea dialogului dintre Guvern și mediul de business - un dialog care, până nu demult, a fost cvasi-inexistent în România - și contribuie la asigurarea a două elemente fundamentale pentru economia națională: predictibilitatea și stabilitatea.

De altfel, potrivit celui mai recent studiu GfK, anul 2014 este cel mai bun an de la declanșarea crizei în ceea ce priveşte încrederea românilor în perspectivele financiare şi economice, veniturile au fost stabile, iar procentul celor care susţin că situaţia financiară a familiei lor a fost mai dificilă decât în 2013 este în scădere. Potrivit GfK, o treime dintre români se aşteaptă ca economia să meargă mai bine în 2015 şi doar 20% mai rău.

”O idee simplă (înființarea CDR – n.r.), dar foarte, foarte eficientă. Probabil acesta este proiectul de care sunt cel mai mândru. Deoarece a schimbat modul în care funcționează această societate”, a declarat recent Dante Stein, consilier onorific al premierului și autor al acestui proiect de succes.

Prin susținerea și încurajarea acestui mecanism de consultare, premierul Victor Ponta a dat dovadă nu doar de deschidere, dar mai ales de inteligență politică, aducându-și aproape mediul de business din România.

Coaliţia are întâlniri lunare cu premierul şi cu membrii guvernului, iar agenda discuțiilor este structurată pe patru domenii importante: piaţă de capital, impozitare, legea lobbyului şi îmbunătăţirea mediului de afaceri. Unul dintre cele mai cunoscute demersuri este eliminarea barierelor de pe bursă care să permită o intrare şi o ieşire mai rapide de pe piaţa de capital a investitorilor, în special a celor străini. Iar rezultatele obținute de de CDR sunt vizibile, mai ales dacă avem în vedere că majoritatea negocierilor legislative din cadrul organismului s-au transformat în proiecte de lege.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.