Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Codex Leicester al lui Leonardo da Vinci a fost împrumutat de Bill Gates pentru a fi expus la Galeria Uffizi

bill gates

Codex Leicester, faimosul manuscris al lui Leonardo da Vinci, urmează să se întoarcă în Italia după două decenii, în cadrul unei expoziţii, informează vineri ANSA. Codexul va fi împrumutat de proprietarul său, Bill Gates, Galeriei Uffizi din Florenţa, care îl va expune începând din octombrie anul viitor până în ianuarie 2019, în perioada premergătoare împlinirii, în 2019, a 500 de ani de la decesul geniului toscan al Renaşterii, a anunţat vineri directorul galeriei Uffizi, Eike Schmidt, conform Agerpres.

Manuscrisul, care tratează în general subiecte ştiinţifice, a fost achiziţionat în 1994 de Bill Gates, care i-a plătit magnatului american al petrolului Armand Hammer o sumă de circa 30,8 milioane de dolari. Codex Leicester se întoarce în Italia în baza unui acord ''pentru care s-a muncit intens începând din 2015, când Codexul a fost expus în Minneapolis", a precizat Eike Schmidt.

Ultima oară când Codexul a fost expus în Italia a fost în 1995, la Palazzo Querini Dubois din Veneţia. În Florenţa, manuscrisul a fost expus cel mai recent în 1982, când a fost ''vedeta'' unei expoziţii monografice care a atras un public uriaş.

Codex Leicester constă în 72 de pagini - 36 de file scrise faţă-verso - pe care Leonardo da Vinci şi-a aşternut gândurile, în condei, între anii 1506 şi 1510. Lucrarea este legată în piele roşie şi cuprinde 360 de diagrame şi desene care fac referire la experimentele lui Leonardo da Vinci în domeniul hidraulicii, geologiei, paleontologiei, mecanicii şi astronomiei, dar şi desene speculative ce înfăţişează obiecte pe atunci neinventate, precum submarinul şi masca de scufundări.

Codexul este numit după Thomas Coke, conte de Leicester, care l-a achiziţionat pe vremea când lucrarea era cunoscută sub numele Codexul Hammer, după proprietarul său anterior, americanul Armand Hammer. Dintre cele 30 de jurnale ştiinţifice ale lui Leonardo, Codexul poate fi considerat cel mai faimos.

Manuscrisul deţine în prezent recordul pentru a doua cea mai scumpă carte din lume, în urma preţului plătit pentru achiziţionarea sa de către Bill Gates, după manuscrisul Book of Mormon (Cartea lui Mormon) cumpărat în luna septembrie de Church of Jesus Christ of Latter-day Saints (Biserica lui Isus Hristos a Sfinţilor din Zilele din Urmă) cu 35 de milioane de dolari.

Codexul oferă ocazia cititorilor să pătrundă în paginile care reprezintă atât o oglindă a minţii iscoditoare a celui care a fost artist renascentist, om de ştiinţă şi gânditor, cât şi o ilustrare de excepţie a legăturii dintre artă, ştiinţă şi creativitate în procesul ştiinţific. Titlul original al lucrării lui Leonardo da Vinci ar fi fost "Despre natura, greutatea şi mişcarea apei", notează ANSA. Codexul a fost descris de curatori drept ''o culegere de note, observaţii şi experimente pentru uz strict personal''.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.