Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Combatanți arabi și kurzi au preluat ultima localitate controlată de de gruparea jihadistă Statul Islamic, în estul Siriei

teroristi jihadisti statul islamic

O alianţă de combatanţi arabi şi kurzi, susţinută de Washington, a cucerit miercuri ultima localitate controlată de gruparea jihadistă Statul Islamic în estul Siriei, blocându-i pe jihadişti în două mici cătune, a informat Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO), citat de AFP, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Jens Stoltenberg, AVERTISMENT pentru România, la întâlnirea cu Viorica Dăncilă: 'Lumea e din ce în ce mai periculoasă și imprevizibilă'

Forţele democratice siriene (FDS) au lansat în septembrie o ofensivă împotriva ultimului bastion al Statului Islamic în provincia Deir Ezzor, la frontiera cu Irakul, beneficiind de sprijin aerian din partea coaliţiei internaţionale conduse de SUA.

Combatanţii kurzi şi arabi au cucerit deja majoritatea covârşitoare a redutelor jihadiste, în pofida contraatacurilor sângeroase ale Statului Islamic, care a arătat că este încă în stare să lovească puternic, prin atentate, în special împotriva trupelor americane din cadrul coaliţiei.

FDS a cucerit miercuri în totalitate localitatea Baghouz, singura aflată în mâinile jihadiştilor în estul Siriei, potrivit OSDO.

La ora actuală, Statul Islamic nu deţine în zonă decât două cătune şi câteva terenuri agricole, conform Observatorului.

'Vedem mulţi combatanţi inamici (membri ai Statului Islamic) luând-o la fugă', a indicat un purtător de cuvânt al coaliţiei internaţionale antijihadiste, colonelul Sean Ryan.

'Forţele siriene sunt la mai puţin de 10 km de frontiera irakiană, dar ele se confruntă cu o rezistenţă încrâncenată a combatanţilor' Statului Islamic, a avertizat el.

'Misiunea noastră rămâne înfrângerea definitivă a Statului Islamic. Este greu de spus cât timp va dura, în pofida progresului' înregistrat, a subliniat purtătorul de cuvânt citat. 'Încercăm să nu vorbim în termene limită, este vorba mai degrabă de slăbirea capacităţilor inamicului', a mai adăugat el.

În pofida înfrângerilor, jihadiştii au revendicat două atentate sângeroase în mai puţin de o săptămână împotriva trupelor americane din cadrul coaliţiei şi a aliaţilor lor sirieni.

Zece civili şi cinci combatanţi ai forţelor arabo-kurde au fost ucişi. Şi-au pierdut viaţa şi patru americani: doi militari, un angajat civil al Departamentului Apărării şi angajat al unui subcontractant al Pentagonului. În total 19 persoane au fost ucise în acest atac, cel mai sângeros împotriva forţelor americane în Siria din 2014.

Câteva zile mai târziu, în provincia Hassake (nord-est), un convoi al forţelor americane şi FDS a fost vizat de un atentat cu maşină capcană comis de un atentator sinucigaş aflat la volanul vehiculului. Cinci combatanţi FDS au fost ucişi, conform OSDO.

Aceste violenţe intervin în timp ce SUA au anunţat în decembrie retragerea în viitorul apropiat din Siria a celor 2.000 de soldaţi americani, justificându-şi dezangajarea prin înfrângerea Statului Islamic.

În afară de redutele lor din est, jihadiştii sunt prezenţi într-o zonă a deşertului sirian care se întinde din centrul ţării până în provincia Deir Ezzor. În această zonă nelocuită confruntări sporadice au loc între combatanţii Statului Islamic şi forţele Damascului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.