Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comemorare a eliberării oraşului Giurgiu în 10 noiembrie 1918: depuneri de coroane de flori la Monumentul Armatei Franceze

urbanizehub.ro
giurgiu dunare

O delegaţie a Ambasadei Republicii Franceze la Bucureşti, condusă de primul consilier Phillipe Wieber, însoţit de ataşatul militar colonel Daniel Parpaillon, a depus, joi, o coroană de flori la Monumentul Armatei Franceze din Parcul Alei din municipiul Giurgiu, pentru a comemora ziua de 10 noiembrie 1918 când oraşul a fost eliberat prin luptă de Armata Franceză a Dunării, înainte de finalul Primului Război Mondial.

"Autorităţile locale ale municipiului Giurgiu au decis în 2014 ca ziua de 10 noiembrie să fie Ziua istorică a oraşului Giurgiu, fiind singurul oraş din România care a fost eliberat prin luptă de Armata Franceză a Dunării. În noaptea de 9 spre 10 noiembrie 1918, unitatea militară care a primit onoarea deschiderii ostilităţii este Regimentul 210 Infanterie, unul din cele mai vechi regimente ale Republicii Franceze, creat în focul Revoluţiei de la 1792. La Bicentenarul Revoluţiei franceze, sărbătorit în 1992, a venit la Giurgiu o delegaţie a Regimentului şi a depus coroane cu flori, iar de atunci, în fiecare an giurgiuvenii şi reprezentanţii francezilor din România depun coroane de flori", a declarat joi, la Monumentul Armatei Franceze din Parcul Alei din municipiul Giurgiu, reprezentantul Muzeului Judeţean Giurgiu, muzeograful Emil Păunescu.

El a menţionat şi că Monumentul Armatei Franceze de la Giurgiu a fost ridicat chiar de soldaţii francezi, pentru că la 11 noiembrie 1918 ostilităţile au încetat şi s-a semnat armistiţiul.

"Noi sărbătorim astăzi şi o sută de ani de când francezii impresionaţi de ceea ce au găsit la Giurgiu, un oraş distrus de armatele inamice, au înaintat rapoarte în urma cărora guvernul lor a acordat oraşului Giurgiu Crucea de Război cu Palmete a cărei amprentă e şi pe blocul de piatră din vârful acestui monument", a completat Emil Păunescu.

Din delegaţia franceză care a participat la depunerea de coroane de flori la monumentul Armatei Franceze de la Giurgiu au făcut parte şi militari francezi detaşaţi la Cincu, în cadrul misiunii NATO.

Şi Primăria municipiului Giurgiu, Consiliul Judeţean şi Instituţia Prefectului Judeţului Giurgiu au depus coroane de flori la monument.

Cu această ocazie, a avut loc şi un ceremonial religios susţinut de un sobor de preoţi.

La finalul manifestării a avut loc Defilarea Gărzii de Onoare şi a Plutoanelor pe aleea principală a Parcului Alei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.