Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia de buget din cadrul Camerei Deputaţilor a decis: Din contul TVA firmele pot face plata şi a altor obligaţii bugetare

Inquam Photos / Octav Ganea
plen parlament camera deputatilor

Comisia de buget, finanţe a Camerei Deputaţilor a decis, luni, la dezbaterea ordonanţei de urgenţă privind plata defalcată a TVA, ca din contul TVA să se poată face plata şi a altor obligaţii bugetare. Contul TVA se debitează cu TVA achitată la bugetul de stat, precum şi cu plata altor obligaţii bugetare, au stabilit deputaţii din comisie.

Ei au reluat, luni, dezbaterile la ordonanţa de urgenţă referitoare la TVA defalcată, după ce săptămâna trecută discuţiile s-au oprit, după şapte ore de dezbateri, la articolul 3, fiind aşteptat un punct de vedere de la Ministerul Finanţelor privind amendamentele depuse.

Preşedintele comisiei, Viorel Ştefan, a precizat că este necesar ca raportul la această ordonanţă să fie dat cât mai rapid pentru a nu exista riscul de a nu se putea publica până la sfârşitul anului în Monitorul Oficial proiectul de lege care modifică ordonanţa de urgenţă. Marţea trecută, Comisia de buget, finanţe a Camerei Deputaţilor a decis menţinerea modificărilor aduse de Senat OUG 23/2017 privind plata defalcată a TVA la articolul 2, în sensul ca această măsură să fie obligatorie doar pentru companiile care au datorii la plata acestei taxe sau se află în insolvenţă, însă a mărit plafoanele datoriilor de la care companiile intră în acest sistem.

Astfel, faţă de varianta adoptată de Senat, deputaţii din comisie au mărit de zece ori plafoanele datoriilor la plata TVA începând de la care contribuabilii vor intra în sistemul split TVA, conform Agerpres.

Potrivit noilor reglementări adoptate la articolul 2, "au obligaţia să deschidă şi să utilizeze cel puţin un cont de TVA persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul Fiscal, pentru încasarea şi plata TVA şi instituţiile publice înregistrate în scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul Fiscal, pentru încasarea TVA, care se află în cel puţin una din următoarele situaţii: a) la 31 decembrie 2017 înregistrează obligaţii fiscale restante reprezentând TVA, cu excepţia celor pentru care s-a obţinut eşalonarea la plată, în cuantum mai mare de: 15.000 lei în cazul contribuabililor mari, 10.000 de lei în cazul contribuabililor mijlocii, 5.000 de lei pentru restul contribuabililor, dacă aceste obligaţii nu sunt achitate până la 31 ianuarie 2018; b) începând cu 1 ianuarie 2018 înregistrează obligaţii fiscale restante reprezentând TVA mai vechi de 60 de zile de la scadenţă, cu excepţia celor pentru care s-a obţinut eşalonarea la plată, în cuantum mai mare de: 15.000 lei în cazul contribuabililor mari, 10.000 de lei în cazul contribuabililor mijlocii, 5.000 de lei în cazul restul contribuabililor; c) se află sub incidenţa legislaţiei naţionale privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.