Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia de la Veneţia critică legea ONG-urilor iniţiată de Şerban Nicolae şi Liviu Pleşoianu (DOCUMENT)

comisia venetia comisie

Comisia de la Veneţia a publicat o opinie referitoare la iniţiativa legislativă a social-democraţilor Liviu Pleşoianu şi Şerban Nicolae care schimbă condiţiile de funcţionare a ONG-urilor declarate de utilitate publică, după ce aceasta nu a mai fost dezbătută din lipsă de cvorum.

Proiectul de lege a fost adoptat tacit, fără dezbatere, în Senat, în noiembrie anul trecut. O delegaţie a Comisiei de la Veneţia a efectuat o vizută în România, în luna februarie a acestui an, pentru discuţii pe marginea acestui proiect de lege.

Vezi AICI opinia comună a Comisiei de la Veneţia şi a OSCE despre proiect! (.pdf)

Proiectul a fost depus la Parlament, pe 21 martie 2017, de către deputatul PSD, Liviu Pleşoianu, şi de senatorul social-democrat, Şerban Nicolae. În expunerea de motive se precizează ca necesară creşterea gradului de transparenţă şi se propune obligaţia ca ONG-urile să publice semestrial o declaraţie detaliată de venituri şi cheltuieli.

Potrivit unei prevederi din actul normativ, acordării unui ONG a statului de organizaţie de utilitate publică este dată de faptul că nu a desfăşurat în ultimii 2 ani şi nu desfăşoară nici în prezent activităţi politice de orice fel: activităţi de strângere de fonduri sau campanii de sprijinire ori opoziţie faţă de un partid politic sau un candidat pentru o funcţie publică în care acesta poate fi numit ori ales.

De asemenea, proiectul introduce un algoritm al finanţării cu fonduri publice în funcţie de obiectul de activitate al organizaţiilor nonguvernamentale: Servicii Sociale (Asistenţă-Protecţie-Incluziune-Coeziune-Securitate-Dezvoltare-Economie Socială), Caritate şi Ajutor Umanitar, Sănătate, Sport, Educaţie, Ştiinţă, Cercetare, Inovaţie, Mediu şi Protecţia Animalelor, Protecţia Consumatorului, Valori naţionale şi ale minorităţilor naţionale –Tradiţii şi Patrimoniu Cultural, Diplomaţie şi Relaţii Internaţionale, Militar-Apărare-Cultul eroilor.

Totodată, recunoaşterea utilităţii publice a unui ONG se poate face pe o durată de cinci ani şi se poate reînnoi în condiţiile legii, dar, dacă asociaţia sau fundaţia nu mai îndeplineşte una sau mai multe dintre condiţiile care au stat la baza acordării acestui statut, Guvernul, la propunerea autorităţii administrative sau a Ministerului Justiţiei, retrage, prin hotărâre, statutul de utilitate publică.

Observaţiile Comisiei de la Veneţia:

Comisia de la Veneţia şi OSCE remarcă "cu satisfacţie" că în timpul întâlnirii de la Bucureşti iniţiatorii legii s-au arătat disponibili să modifice proiectul. Ţinând cont de acest lucru, Comisia face mai multe recomandări:

- Democraţia, drepturile omului, statul de drept şi lupta împotriva corupţiei ar trebui să fie adăugate pe lista domeniilor de interes public;

- Ar trebui introdusă o menţiune specifică despre protecţia legală în instanţă pentru asociaţii şi fundaţii cărora le-a fost respins statutul de utilitate publică;

- Articolele 38(2) şi 41(1) nu satisfac criteriile CEDO şi ar trebui eliminate;

- Eliminarea "activităţilor politice" de pe lista domeniilor de utilitate publică ar trebui limitată la cazuri clare de susţinere şi strângere de fonduri în favoarea sau împotriva unui partid sau a unui candidat;

- Noile cerinţe în privinţa transparenţei, inclusiv posibilitatea sancţionării prin suspendarea activităţii şi dizolvare, sunt în mod clar nenecesare şi disproporţionate. La un nivel minim, obligativitatea rapoartelor financiare ar trebui să limitată la rapoarte către un organism oficial la intervale rezonabile sau obligativitatea dezvăluirii identităţii principalilor sponsori.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.