Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia Europeană desfiinţează procedurile lui Predoiu: A ignorat recomandările cu privire la numirea procurorilor de rang înalt

predoiu

Raportul Comisiei Europene privind situaţia statului de drept în România menţionează printre probleme şi procedura prin care ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a selectat noii şefi ai parchetelor, în ciuda avizului degativ al CSM şi fără o procedură transparentă pusă în aplicare cu sprijinul Comisiei de la Veneţia.

"Noii şefi ai parchetelor au fost numiţi în 2019, dar vechile îngrijorări cu privire la procedura numirii şi revocării procurorilor de rang înalt rămân. În octombrie 2019, niciunul dintre parchete nu avea o conducere numită. Una dintre primele acţiuni ale actualului ministru al Justiţiei a fost să organizeze procedura de selecţie, cu un nivel mai mare de transparenţă. Chiar şi aşa, în vreme ce noul şef al DNA a fost numit ca urmare a unui aviz pozitiv din partea Consiliului Superior al Magistraturii, procurorul general şi procurorul-şef al DIICOT au fost numiţi în ciuda unor avize negative ale CSM. Această situaţie scoate în evidenţă deficienţele de lungă durată care au fost evidenţiate anterior de Comisia Europeană, care, în contextul MCV, a recomandat implementarea unui proces mai robust şi independent de numire, soluţii durabile putând fi obţinute cu ajutorul Comisiei de la Veneţia", se arată în raportul Comisiei Europene.

Documentul poate fi citit în engleză AICI! (.pdf)

Procedura de selectare a procurorilor şefi s-a desfăşurat la începutul anului 2020. Deşi s-a anunţat o procedură transparentă, cu interviuri transmise în direct şi o alegere pe bază de realizări profesionale şi potenţial, selecţia lui Predoiu a eşuat într-o procedură arbitrară, cu anunţarea unor propuneri dintre procurorii care au puţine realizări profesionale şi care au avut o prestaţie slabă la interviuri. Astfel, la DNA a fost propus Crin Bologa, un procuror din Zalău, lipsit de experienţa unor dosare importante şi fără autoritate profesională, la DIICOT a fost aleasă Giorgiana Hosu, ale cărei vulnerabilităţi au dus la încheierea mandatului după doar şapte luni, iar la Parchetul General a fost aleasă Gabriela Scutea, semnatara protocolului neconstituţional PÎCCJ-SRI din 2009. Propunerile pentru PÎCCJ şi DIICOT au primit avize negative din partea Secţiei pentru procurori a CSM, însă au fost susţinute în continuare de Predoiu şi numite în funcţie de Iohannis.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.