Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia Europeană încurajează și facilitează tratamentul transfrontalier al pacienților cu COVID-19 și desfășurarea de personal în alte state membre

Twitter
covid 19 coronavirus

Comisia Europeană încurajează și facilitează tratamentul transfrontalier al pacienților și desfășurarea de personal în alte state membre, potrivit unui comunicat al CE. Comisia a emis, vineri, orientări practice în acest sens pentru statele membre, anunță MEDIAFAX.

Decizia a fost luată deoarece pandemia de coronavirus supune sistemele de sănătate din întreaga UE unei presiuni tot mai mari și fără precedent.

„Pentru a sprijini și a încuraja cooperarea transfrontalieră în domeniul asistenței medicale între autoritățile naționale, regionale și locale, Comisia a emis astăzi orientări practice pentru statele membre. Cooperarea transfrontalieră poate contribui la reducerea presiunii asupra spitalelor suprasolicitate, prin transferul de pacienți care suferă de coronavirus la tratament în statele membre în care sunt disponibile locuri în spitale. Comisia va sprijini, de asemenea, statele membre sau organizațiile neguvernamentale să trimită echipe calificate de personal medical pentru a oferi asistență la nivel transfrontalier.

Citește și: Ministru Muncii, Nelu Tătaru: Există în stoc un număr de teste suficient

Astfel, Comisia propune coordonarea cererilor de asistență medicală transfrontalieră prin intermediul Comitetului pentru securitate sanitară și al sistemului UE de alertă precoce și răspuns rapid. „Obiectul unor asemenea cereri l-ar putea face, de exemplu, locuri în centrele de terapie intensivă, tratamentul și transferul pacienților sau al echipelor calificate de personal medical. Comisia va monitoriza îndeaproape aceste cereri și asistența disponibilă în statele membre”, se arată în comunicat.

Mai mult, CE propune sprijinirea autorităților sanitare care solicită asistență prin intermediul mecanismului UE de protecție civilă, stabilirea unor modalități referitoare la mobilitatea transfrontalieră a pacienților și clarificarea măsurilor care trebuie luate pentru rambursarea costurilor medicale ale tratamentul transfrontalier și operarea unui sistem de sprijin pentru managementul clinic, pentru a sprijini profesioniștii din domeniul sănătății să facă schimb de cunoștințe și de expertiză.

„Unitatea și solidaritatea la nivelul UE sunt vitale în lupta împotriva coronavirusului. Cooperarea transfrontalieră poate face diferența în ceea ce privește salvarea de vieți, reducând presiunea asupra structurilor de asistență medicală suprasolicitate din statele membre. Confruntați cu cea mai mare criză a ultimelor generații, nu vom lăsa niciun element nevalorificat în răspunsul nostru colectiv”, a spus Margaritis Schinas, vicepreședintele pentru promovarea modului nostru de viață european.

Citește și: Klaus Iohannis, declarații de ultimă oră: E o etapă pe care am reușit să o întârziem cât mai mult posibil

„Solidaritatea UE a fost tangibilă în ultimele săptămâni: sunt state membre care tratează pacienți din țările învecinate chiar dacă sunt ele însele suprasolicitate. Acesta înseamnă UE cu tot ceea ce are ea mai bun, iar prin orientările noastre de astăzi dorim să încurajăm tratarea transfrontalieră a mai multor pacienți și desfășurarea de mai mult personal medical din țările UE cu o capacitate suplimentară în locurile unde este cea mai mare nevoie de acesta. Solidaritatea salvează vieți”, susține Comisara Stella Kyriakides, responsabilă cu sănătatea și siguranța alimentară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.