Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia Europeană îndeamnă la găsirea de soluții 'durabile' în ceea ce privește problema debarcării refugiaților

europarl.eu
Comisia europeana UE

Comisia Europeană (CE) a îndemnat luni să se găsească o soluţie rapidă şi durabilă la debarcări de migranţi, după ce Italia a impus o împărţire în acest sens, cu scopul de a deschide un port unor nave care transportau sute de persoane salvate pe mare, relatează AFP, informează news.ro.

Aproximativ 450 de migranţi, transportaţi cu două nave militare după ce au fost salvaţi pe mare, au putut să debarce în Sicilia în weekend.

Roma a solicitat - după ce a cerut vineri, fără succes, Maltei să-i primească - ca primirea lor să fie împărţită cu alte ţări, înainte să dea undă verde debarcării.

Franţa, Germania, Malta, Spania şi Portugalia au acceptat să primească fiecare câte 50 de persoane.

”Salutăm faptul că cele două nave - Protector şi Monte Sperone - au putut să debarce”, mulţumită unor ”state membre care au acceptat să ia parte la primirea migranţilor de la bord”, a declarat luni un purtător de cuvânt al CE, Margaritis Schinas.

Vezi și: Ministrul maghiar de externe, Peter Szijjarto, susține că Ucraina încalcă legea privind protecţia minorităţilor

”Italia îndeamnă de mult timp la o cooperare regională în vederea debarcării şi are dreptate să o facă”, a adăugat el.

”Însă Comisia apreciază că soluţii ad-hoc ca aceasta nu pot să fie durabile pe termen lung şi îndeamnă la un nou impuls pentru a se ajunge la la soluţii reciproc acceptate, soluţii europene, pe baza concluziilor ultimului Consiliu European”, a continuat el.

La acest summit tensionat, la sfârşitul lui iunie, la Bruxelles, Cei 28 au convenit să reflecteze la ”plaforrme regionale de debarcare” în ţări terţe desrinate migranţilor salvaţi în ape internaţionale.

Pe teritoriul UE, ei au apreciat că este necesară înfiinţarea unor ”centre controlate”, în care să fie transferate persoane salvate, de unde să fie preluate ”în baza unui efort împărtăşit” între state membre, ”numai pe bază voluntară” din partea acestora.

Însă statele membre UE este necesar acum să se înţeleagă asupra modalităţilor parctice ale actor proiecte încă vagi, interpretate în mod diferit de diverse capitale.

CE urmează să prezinte propuneri ”în săptămânile următoare” cu privire la ”centre controlate în UE şi cooperarea între state membre UE în domeniul căutării şi salvării”, a anunţat luni o purtătoare de cuvânt, Natasha Bertaud.

Vezi și: Orange va achiziționa compania de cloud computing Basefarm Holding, pentru suma de 350 de milioane de euro

Reflecţii în vederea unei implicări a unor ţări din Africa de Nord în debarcări vor necesita, însă, ”un pic mai mult timp”, a adăugat ea.

Italia cere de ani de zile o solidaritate mai puternică din partea altor state membre UE în gestionarea sosirilor de migranţi pe coastele sale.

Aflat în post de la 1 iunie, ministrul italian de Interne Matteo Salvini a decis să interzică accesul în porturi italiene ONG-urilor care salvează migranţi pe Marea Mediterana. Iar el doreşte de-acum să lărgească această interdicţie la nave din cadrul unor misiuni internaţionale pe Marea Mediterană.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.