Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia Europeană, lovitură pentru Facebook și Google

emirates247.com
giganti internet - facebook, apple, google, amazon

În REVISTA PRESEI de astăzi, stiripesurse.ro vă prezintă o dezvăluire făcută de agenția Reuters referitoare la un proiect al Comisiei Europene privitor la impozitarea marilor companii din domeniul tehnologiei digitale, precum Amazon, Google şi Facebook, în funcţie de criteriul locului în care sunt utilizatorii, nu de cel al sediului.

Ziarul Financiar:

Comisia Europeană vrea să impoziteze marile companii din domeniul tehnologiei digitale, precum Amazon, Google şi Facebook, în funcţie de criteriul locului în care sunt utilizatorii, nu de cel al sediului, cu o cotă cuprinsă între 1 şi 5%, arată un proiect de document obţinut de agenţia Reuters.
Proiectul de document are obiectivul creşterii gradului de impozitare pentru companii precum Amazon, Google şi Facebook, acuzate de ţări ale Uniunii Europene că achită impozite prea mici prin redirecţionarea profiturilor spre state care au sisteme fiscale avantajoase, precum Luxemburg şi Irlanda.
Planul este asemănător cu propunerea Franţei de instituire a unei taxe fiscale de egalizare, idee susţinută de state europene mari. Însă proiectul riscă să atragă opoziţia ţărilor mici, care se tem că devin mai puţin atrăgătoare pentru companiile multinaţionale.
Conform proiectului de document elaborat de Comisia Europeană, impozitul va fi aplicat companiilor care au venituri internaţionale de peste 750 de milioane de euro (922 de milioane dolari) şi venituri din activităţi online la nivelul Uniunii Europene de cel puţin zece milioane pe an.
Proiectul va face obiectul modificărilor înainte de a fi publicat, probabil în a doua jumătate a lunii martie. Principalele cifre şi cote nu au fost încă stabilite. Potrivit documentului, firmele care vând publicitate în spaţiul online, precum Google, sau care sunt platforme pentru promovare pe Internet, precum Facebook, Twitter şi Instagram, vor intra sub incidenţa noii taxe. (Mai multe detalii AICI)

contributors.ro:

La mai mult de 10 ani de la aderarea la UE, nici unul dintre Directorii Generali ai Comisiei Europene nu este român. După noile numiri de pe 21 februarie, Bulgaria și Cipru și-au văzut oficiali numiți în aceste prestigioase și vitale funcții ale Comisiei, iar România a rămas, din păcate, la coadă. România nu are niciun funcționar în funcția de Director General, doar 2 români ocupând funcția de Director General Adjunct în Comisia Europeană din totalul de 75.
Concret, Mihail Dumitru ocupă funcția de Director General Adjunct la DG AGRI (Direcţia Generală Agricultură şi Dezvoltare Rurală a Comisiei Europene), iar Mihnea Ioan Motoc este șef adjunct la EPSC — Centrul European de Strategie Politică.
Dar nu este vorba aici de lipsă de competență printre funcționarii europeni din România. Din ce în ce mai numeroși, ei ocupă poziții diverse în instituțiile și agențiile europene dar, nu reușesc să ajungă la vârf. Este vorba de o relație nefastă dintre monopolul organic al statelor vechi și incapacitatea sistemică a mai multor guverne succesive românești de a se impune ca un partener influent în contextul european. Dacă au existat câteva încercări de a ne îndepărta de ridicolul cu care deseori politica românească este asociată la Bruxelles, ele nu au fost de durată. (Mai multe detalii AICI)

Adevărul:

Rezerva Mondială de Seminţe, un depozit special care adăposteşte cele mai preţioase seminţe din lume, a primit noi donaţii chiar luni, în ziua în care se împlinesc 10 ani de la inaugurarea sa, la 26 februarie 2008. Cu această ocazie, numărul mostrelor congelate în depozitele săpate într-un munte de lângă Cercul Polar de Nord a crescut cu 70.000, depăşind pragul de un milion, relevă BBC.
Rezerva Mondială de Seminţe din Svalbard (Svalbard Global Seed Vault, SGSV) este o bancă genetică internaţională care adăposteşte în acest moment, după „depunerea“ de luni, 1.059.646 eşantioane de seminţe. În acest moment, una dintre cele trei mai săli de stocare este aproape plină cu plicuri etanşe de stocare a seminţelor unor plante pe cale de dispariţie, dar mai ales cu ale unor plante agricole importante.
Conform proiectului care a debutat acum zece ani, Banca Mondială pentru Seminţe Svalbard are ca scop conservarea speciilor de plante aflate pe cale de dispariţie sau a păstrării seminţelor necesare pentru refacerea ecosistemelor în cazul producerii unei catastrofe naturale sau a unor dezastre provocate de om (precum un război nuclear sau încălzirea globală). Din acest motiv, depozitul a fost supranumit „Seiful Apocalipsei“ sau „Arca lui Noe vegetală“.
Un depozit de milioane
Norvegia a cheltuit nouă milioane de dolari pentru construirea laboratorului de pe insula Spitsbergen din arhipelagul Svalbard, care se află la o distanţă de aproximativ 1.300 kilometri de Polul Nord, scrie Reuters. Zona a fost aleasă datorită condiţiilor ideale pentru păstrarea seminţelor pe termen lung. Insula nu prezintă activitate tectonică, este acoperită de permafrost şi se află la 130 de metri deasupra nivelului mării, fiind ferită de inundaţii chiar şi în situaţia în care calota glaciară s-ar topi. (Mai multe detalii AICI)

RFI:

In Franţa, guvernul a lansat delicata reformă a căilor ferate. Premierul Edouard Philippe a prezentat foaia de parcurs şi, în ciuda avertismentelor sindicatelor, a anunţat că vrea o reformă urgentă, înainte de vară. Cu alte cuvinte, va utiliza din nou ordonanţele de urgenţă.
De ce te temi, nu scapi. Acest proverb se potriveşte perfect sindicatelor feroviare franceze. Ca să-şi reuşească repede reforma căilor ferate, guvernul de la Paris a anunţat că va folosi practic aceeaşi metodă ca şi cu reforma codului muncii. Aceea a ordonanţelor de urgenţă.
Ca să dea impresia că lasă loc şi unei concertări cu sindicatele, premierul Edouard Philippe a precizat că la mijlocul lui martie va fi prezentat parlamentului un proiect de lege privind reforma SNCF. Liniile forte ale reformei nu vor fi însă negociabile, se precizează în anturajul şefului executivului. Un şef decis aşadar să ţină piept puternicelor sindicate feroviare. Ca să limiteze la maximum riscurile unui conflict social de amploare, guvernul vrea să avanseze repede, ba chiar foarte repede. « Principiile de bază vor fi adoptate înainte de vară » spune Philippe care-şi justifică astfel probabila recurgere la ordonanţele de urgenţă.
Printre aceste principii de bază se numără acela al statulului feroviarilor. Până acum, a fi angajat la SNCF era ca o asigurare de job pe viaţă. Odată intrat în rândul feroviarilor – circa 180.000 actualemente - nu mai ieşeai decât la pensie. O pensie pe care o puteai lua între 50 şi 55 de ani. O adevărată sinecură într-o ţară în care se iese la pensie la cel puţin 62 de ani. De acum încolo, guvernul vrea ca noua generaţie, noii angajaţi de la căile ferate, să intre în meserie ca oriunde altundeva, adică fără niciun avantaj.
Ca să liniştească spiritele - şi regiunile – într-un alt dosar sensibil al reformei, guvernul a precizat că nu se va atinge de liniile mici, deficitare dar utile unei anumite părţi a populaţiei din provincia profundă a Franţei. In fine, Edouard Philippe a estimat că reforma SNCF nu înseamnă privatizarea societăţii naţionale de căi ferate. (Mai multe detalii AICI)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.