Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Companiile germane de gaze dau în judecată Gazprom pentru încălcarea contractului

arcpublishing.com
Gazprom gaze

Doi importatori germani de gaze naturale cer despăgubiri de la compania energetică de stat rusă Gazprom pentru nelivrarea gazelor naturale, a informat luni cotidianul german Handelsblatt, notează rmx.news.

Potrivit cotidianului german de afaceri, cel mai mare importator de gaze naturale al țării, Uniper, și un alt important în domeniul energiei, RWE, au inițiat proceduri de arbitraj împotriva gigantului energetic rus pentru a recupera daunele. Ambele companii au semnat contracte de achiziție de gaze cu Gazprom, care și-a redus din ce în ce mai mult livrările de gaze către Germania, după ce războiul Rusiei împotriva Ucrainei a început în februarie. De la sfârșitul lunii august, compania a oprit complet livrările de gaze către Germania, chiar dacă măsurile punitive ale UE împotriva Rusiei în timpul războiului nu afectează comerțul cu gaze.

Uniper și RWE au fost forțați să cumpere gaze de pe piața mondială la prețuri foarte mari și să le revândă clienților lor, inclusiv multor utilități locale, la prețuri mult mai mici decât cele convenite inițial în contractele inițiale. Uniper a suferit până în prezent pierderi de 11,6 miliarde de euro, în timp ce RWE a suferit pierderi de aproximativ 1 miliard de euro.

Gazprom consideră că afirmațiile financiare ale RWE și Uniper sunt nefondate.

Potrivit documentului de afaceri, ambele companii au convenit asupra livrărilor de gaze cu partenerul lor rus într-un mod care include o clauză în contracte că orice litigii vor fi soluționate prin arbitraj. În cazul Uniper, organul competent este Institutul de Arbitraj al Camerei de Comerț din Stockholm (SCC), ale cărui norme prevăd că absența pârâtului nu împiedică desfășurarea procedurii.

Aceasta înseamnă că o cerere de despăgubiri poate fi introdusă în fața SCC chiar dacă Gazprom refuză să participe la procedură. Înainte de războiul din Ucraina, Germania folosea importurile rusești pentru peste 50% din consumul său de gaze naturale. Cu toate acestea, odată cu închiderea gazoductului Nord Stream 1, care lega Rusia direct de Germania, la sfârșitul lunii august, importurile s-au oprit complet, făcând din septembrie 2022 prima lună de la începerea importurilor de gaze rusești în 1972, când nu a fost importat niciun gaz din Rusia în Germania.

O serie de evoluții sunt în curs de desfășurare pentru a înlocui importurile de conducte rusești, inclusiv construcția a șapte terminale offshore pentru a primi gaz natural lichefiat (GNL). Construcția primului terminal, în Wilhelmshaven, a fost deja finalizată și este programată să devină operațională în ianuarie.

Potrivit Agenției Federale a Rețelei, pentru moment, pierderea importurilor rusești a fost compensată. Agenția a informat luni că "aprovizionarea cu gaze în Germania este stabilă" și "securitatea aprovizionării rămâne garantată", cu instalații de înmagazinare la o capacitate de 96,98 la sută.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.