Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Competenţă şi celeritate în justiţie - Un bărbat agresat în trafic a aflat după mai bine de cinci ani că faptele s-au prescris/ DOCUMENT

justitie crime scene

Un bărbat agresat în trafic în septembrie 2015 a aflat în martie 2021 că dosarul penal de loviri şi alte violenţe a fost clasat. Motivul oficial: faptele s-au prescris, în condiţiile în care 5 ani anchetatorii nu au făcut nimic în dosar.

La momentul clasării, făptuitorul era în considerare "necunoscut", deşi bărbatul agresat a depus la poliţie o înregistrare video realizată cu o cameră de bord, în care putea fi văzut clar atât agresorul, cât şi maşina acestuia.

Inspectorul principal Alice Simona Aniţa, de la Secţia 1 Poliţie din Capitală, scrie în referatul cu propunere de clasare, din 15 februarie 2021, că "din cercetările efectuate nu a fost identificat până în prezent autorul faptei".

Procurorul Dumitru Alexandru de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 constată ulterior prescrierea faptelor, deşi avea datoria legală să coordoneze anchetă şi să dispună toate măsurile pentru a nu se ajunge la o asemenea situaţie. Potrivit art. 299 din Codul de procedură penală, "procurorul supraveghează activitatea organelor de cercetare penală, astfel ca orice infracţiune să fie descoperită şi orice persoană care a săvârşit o infracţiune să fie trasă la răspundere penală".

De asemenea, art. 8 al Codului de procedură penală prevede că "organele judiciare au obligaţia de a desfăşura urmărirea penală şi judecata cu respectarea garanţiilor procesuale şi a drepturilor părţilor şi ale subiecţilor procesuali, astfel încât să fie constatate la timp şi în mod complet faptele care constituie infracţiuni, nicio persoană nevinovată să nu fie trasă la răspundere penală, iar orice persoană care a săvârşit o infracţiune să fie pedepsită potrivit legii, într-un termen rezonabil".

Paradoxal, procurorul Alexandru Dumitru, care a lăsat în nelucrare timp de cinci ani dosarul de lovire şi alte violenţe, a avut timp să semneze petiţii, cum ar fi cea mai recentă petiţie a Forumului Judecătorilor, împotriva viitorului aviz al CSM necesar la trimiterea în judecată a magistraţilor.

Persoana vătămată a relatat cele petrecute într-o înregistrare video publicată pe Youtube, împreună cu înregistrarea video a agresiunii din 2015.

d

content-image

content-image

content-image

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.