Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CONAF: 'Pactul pentru Muncă este un instrument prin care invităm la dialog toţi actorii principali, patronate, sindicate, guvern'

impacare intelegere

România are nevoie de unitate patronală, de consens social şi politic pentru elaborarea unei strategii pe termen mediu şi lung privind ocuparea forţei de muncă, au concluzionat participanţii la prima dezbatere din acest an a "Pactului pentru muncă - Împreună Reconstruim România", ce a avut loc marţi, la Timişoara, potrivit Agerpres.

Cristina Chiriac, preşedintele Confederaţiei Naţionale pentru Antreprenoriat Feminin - CONAF, organizator al dezbaterii, a arătat, în context, că cea mai importantă resursă a României o reprezintă oamenii şi trebuie create toate condiţiile pentru creşterea calităţii vieţii în România.

"Vrem să muncim în România! Vrem să învăţăm o meserie în România! Pactul pentru Muncă este un instrument prin care invităm la dialog toţi actorii principali, patronate, sindicate, guvern, pentru a stabili şi construi cu prioritate o strategie pe termen mediu si lung în ceea ce priveşte politica de ocupare a forţei de muncă. Se spune des despre mediul antreprenorial că nu reuşeşte să se coaguleze şi să acţioneze unitar nici măcar atunci când avem obiective de interes naţional. Iată că Pactul pentru Muncă este mai mult decât un instrument, este un integrator de forţe, poate chiar fi denumit sugestiv Partidul Antreprenorilor", a declarat Cristina Chiriac.

La rândul său, Franck Neel, preşedintele Federaţiei Patronale Petrol şi Gaze - FPPG, a arătat că, deşi la nivel guvernamental s-au luat măsuri pentru relansarea economică post-pandemie, este nevoie de mult mai multe măsuri pentru a ajuta economia României.

Citește și: A fost descoperit primul ‘acoperit’ din USR! S-a lăsat cu o demisie din echipa Barna

"Sunt necesare investiţii, singurele capabile să creeze noi locuri de muncă. Dar, pentru asta, este nevoie şi de modificări legislative. Şi este nevoie de ele acum! Un exemplu în acest sens îl reprezintă gazele din Marea Neagră. Investiţiile în acest sector au nu numai avantajul de a asigura securitatea energetică a ţării, ci şi de a crea zeci de mii de noi locuri de muncă direct şi pe orizontală", a mai spus Franck Neel.

Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Dragoş Cosmin Lucian Preda, a anunţat că autorităţile guvernamentale, împreună cu reprezentanţi ai mediului antreprenorial, vor să alcătuiască o listă cu oportunităţi în România. Potrivit acestuia, pandemia a dat şansa României de a se restarta, de a implementa noile tehnologii, digitalizarea 5G etc.

Pe de altă parte, Christian von Albrichsfeld, directorul general al Continental România, a declarat că, în industria automotive, puternic afectată de criza pandemică, se fac eforturi pentru găsirea de soluţii care să conducă la păstrarea locurilor de muncă. Un neajuns în România îl reprezintă faptul că, în ultimii 4 ani, s-a pierdut din competitivitate, cea mai importantă cauză fiind aceea că au crescut salariile, fără a creşte şi productivitatea muncii.

"Pentru o strategie în domeniul ocupării forţei de muncă este nevoie de consens politic", a declarat Dănuţ Groza, primarul oraşului Sânnicolau Mare. Potrivit acestuia, în România nu se mai găsesc meseriaşi, nu se mai găsesc sudori, strungari etc.

"S-au desfiinţat şcolile profesionale, s-au transformat în licee în care media de promovabilitate a examenului de bacalaureat este un dezastru: aproape 0%! Avem nevoie de şcoli de meserii", a mai spus primarul citat.

Vicepreşedintele CONAF, Nicoleta Munteanu, expert în insolvenţă strategică, a adăugat că ar trebui modificată şi legislaţia, pentru că dispar meserii, după cum altele noi apar odată cu digitalizarea şi utilizarea noilor tehnologii.

"După ce trece această pandemie, nu ştiu câţi dintre cei reîntorşi în ţară vor rămâne aici. Avem nevoie de politici coerente şi inteligente pentru o dezvoltare economică durabilă a ţării", a mai spus Nicoleta Munteanu.

Reprezentanţi ai patronatelor, autorităţilor publice locale şi centrale, antreprenoriatului şi multinaţionalelor, au dezbătut marţi la Timişoara problemele cu care se confruntă piaţa forţei de muncă din România şi au lansat soluţii pentru depăşirea situaţiei actuale.

Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin - CONAF şi Federaţia Patronală Petrol şi Gaze - FPPG, în parteneriat strategic cu Confederaţia Patronală CONCORDIA sunt organizatorii conferinţelor "Pactul pentru muncă - Împreun゠reconstruim România", prima conferinţă având loc pe marţi, la Timişoara, Sala Vieneză. Următoarele dezbateri vor fi la Braşov (pe 23 iunie) şi la Constanţa (pe 7 iulie).

Concluziile şi soluţiile constatate în cadrul dezbaterilor 'Pactului pentru muncă' se vor reuni într-un acord - Memorandum of Understanding - agreat de participanţii la conferinţe. Documentul va fi înaintat Guvernului României şi va include principalele soluţii identificate de mediul antreprenorial pentru o piaţă a muncii flexibilă, eficientă şi competitivă, cu efecte benefice asupra întregii economii, precum şi asupra nivelului de trai al românilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.