Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin organizează, la Piatra Neamţ, a doua dezbatere a proiectului naţional 'Pactul pentru Tineri'

@CONAF4
conaf

Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) va organiza joi, 27 octombrie, la Piatra Neamţ, a doua dezbatere a proiectului naţional "Pactul pentru Tineri", în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, UNICEF şi Banca Mondială.

Potrivit unui comunicat al CONAF, transmis marţi AGERPRES, concluziile primei dezbateri din cadrul proiectului au confirmat îngrijorările privind efectele sociale şi economice ale abandonului şcolar în România, dar au evidenţiat şi nevoia de acţiune complexă, la nivelul întregii societăţi, pentru prevenţie şi crearea de oportunităţi de dezvoltare personală a sutelor de mii de tineri care au abandonat şcoala, potrivit Agerpres.

"Pactul pentru Tineri" este mai mult decât un proiect naţional sau o serie de dezbateri. Este o coaliţie de forţe reunite, un parteneriat care adună la masa dialogului companii multinaţionale, ministere direct implicate, ONG-uri şi IMM-uri dornice să găsească o soluţie pe termen lung. Avem şase întâlniri în epicentre ale abandonului şcolar. Este un fenomen grav, cimentat în societatea noastră de decenii. Implicarea factorilor de decizie, a autorităţilor locale şi a mediului de afaceri în găsirea soluţiilor pentru reducerea acestuia este esenţială. Abandonul şcolar nu este doar o problemă individuală, el influenţează semnificativ şi pe termen lung dezvoltarea României. În plus, rata actuală de creştere a acestui fenomen poate crea un efect de domino asupra economiei. Poate încetini creşterea economică şi ar influenţa negativ societatea românească. Ştim că abandonul şcolar este potenţial o problemă de sănătate publică, creează inegalităţi mai mari în societate, reduce coeziunea socială, poate influenţa negativ activităţile ilegale şi în esenţă, perpetuează dramatic ciclul sărăciei", a declarat Cristina Chiriac, preşedinta CONAF.

Complexitatea şi amploarea fenomenului impun eforturi continue de evaluare a situaţiei, de găsire a soluţiilor, poate chiar de elaborare a unui program naţional de prevenire a abandonului şcolar, se mai arată în comunicatul citat care atrage atenţia asupra faptului că fenomenul abandonului şcolar ascunde şi o altă realitate dură în România de azi: situaţia mamelor minore, care renunţă la educaţie.

"Suntem în faţa unei probleme de o importanţă covârşitoare pe plan local, un fenomen care atrage după sine un carusel de probleme sociale. În numai 5 luni, doar la nivelul judeţului Neamţ, 576 de elevi nu s-au prezentat la şcoală şi 241 au fost exmatriculaţi. Ca reprezentant al mediului privat nemţean şi membru al CONAF, mă îngrijorează evoluţia pieţei muncii, dar şi viitorul unei generaţii pentru care educaţia tinde să îşi piardă rolul de călăuză. Nu există o preocupare mai justificată decât aceea pentru educaţie, iar "Pactul pentru Tineri" are rolul de a lega eforturile fiecăruia dintre noi într-o strategie pe termen scurt, mediu şi lung, care să înglobeze soluţii, procese şi o viziune comună în direcţia unei societăţi guvernate de normalitate", a afirmat Iulia Şerban, preşedinta CONAF Neamţ.

La rândul său, Cristina Chiriac a arătat că 400.000 de copii sunt în afara sistemului educaţional iar dacă se ia în calcul faptul că anual se nasc 200.000 de copii, înseamnă că două generaţii se află în afara sistemului de educaţie.

"Avem un plan de măsuri agreat de toţi partenerii. Situaţia mamelor minore este o prioritate şi trebuie să vă spun că nu ne vom ridica de la masa dialogului până nu am agreat cu toţii o strategie complexă, care include planuri de măsuri. Indiferent că ajungem în şase sau în 100 de oraşe. Ştim, conform datelor INS, există 16.500 mame sub 18 ani şi dintre acestea, 700 sunt sub 15 ani. Ministerul Familiei, Tineretului şi a Egalităţii de Şanse a inclus problema mamelor minore în Observatorul Naţional al Copilului, proiect care va avea finanţare europeană, însă implicarea tuturor actorilor sociali, inclusiv a mediului de afaceri, în proiecte dedicate susţinerii educaţiei tinerelor mame va continua să fie o necesitate", a adăugat Chiriac.

"Pactul pentru Tineri" reprezintă un proiect naţional iniţiat de CONAF.

Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin reuneşte interesele antreprenorilor în spiritul european al egalităţii de gen şi egalităţii de şanse. CONAF reprezintă cea mai mare entitate de acest gen din România şi are în componenţa sa 2 federaţii, 10 patronate, 5 asociaţii, 19 sucursale şi peste 3.000 de companii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.