Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Conferința Plenipotențiarilor ITU 2022: 'Numele noului secretar general al Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor îl vom cunoaşte joi'

itu

Numele noului secretar general al Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor (ITU) va fi cunoscut joi, la prânz, a declarat, luni, în marja Conferinţei Plenipotenţiarilor (PP-22) a ITU de la Bucureşti, Sabin Sărmaş, preşedintele evenimentului.

"Prima săptămână este despre alegeri. Vor fi policy statements, adică fiecare ministru în parte va veni şi va oferi o astfel de 'policy statements', după care, în a doua săptămână, după ce avem alegerile care încep joi şi se termină luni, se va intensifica modul de lucru pe rezoluţii. Vom şti numele secretarului general (al ITU - n. r.) joi, la prânz. Ulterior, se aleg ceilalţi patru oficiali. Votează toate cele 193 de ţări-membre ITU. Majoritatea decide, iar cel cu cele mai puţine voturi iese din competiţie. În ceea ce priveşte topicurile de discuţie, fiecare ţară vine cu propuneri. Sunt însă câteva lucruri importante: guvernanţa Internetului - cum trebuie să arate, cât de liber şi cât de reglementat, apoi securitatea cibernetică, inteligenţa artificială, OTT-urile, adică serviciile ca WhatsApp sau YouTube - din perspectiva unor companii din telecomunicaţii, cei care au astfel de servicii ar trebui să plătească, pentru că folosesc structura de telecomunicaţii fără să plătească nimic. Sunt alte ţări care spun nu e bine să facem asta şi să păstrăm lucrurile aşa cum sunt. Sunt lucruri pe care se negociază mult", a explicat Sărmaş.

Acesta a adăugat că România a contribuit la propunerile din partea Europei pentru viitorul global al telecomunicaţiilor, ce vor fi discutate la Bucureşti, potrivit Agerpres.

"Un alt subiect nou, dar care stârneşte un mare interes, e legat de cum folosim tehnologia în momente de criză - pandemie, război. România a lucrat în cadrul grupului european la multe dintre aceste propuneri, nu are o propunere în sine. A contribuit la peste zece propuneri. Marea majoritatea a specialiştilor care au lucrat sunt de la ANCOM (Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii - n. r.) şi au contribuit la propunerile Europei. În general, propunerile vin de la regiuni", a afirmat preşedintele conferinţei PP-22 a ITU.

Oficialul român a menţionat, totodată, că mediul privat din România poate să-şi construiască un business solid prin relaţia pe care ar putea să o aibă cu Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor

"ITU are la nivelul a şase regiuni birouri. Nu are prezenţă în fiecare ţară, dar România, prin ANCOM în special, este extrem de prezentă în ITU. Depinde de fiecare ţară în parte să-şi includă tot ecosistemul în astfel de activităţi. Spre exemplu, delegaţia Statelor Unite vine cu aproape 200 de delegaţi, în timp ce UK vine doar cu 15 sau 20, dar au universităţi, societate civilă, companii etc. Deci, de acum încolo, depinde de noi... ITU nu este o organizaţie atât de bogată încât să-şi permită să plătească un om în fiecare ţară, dar statul-membru poate să facă asta. Noi putem să ne implicăm, avem puterea să ducem idei, know-how de la noi din ţară către ITU, care să implice şi mediul privat. Mediul privat poate să facă business dintr-o relaţie cu ITU, poate să-şi impună standarde la nivel internaţional. E o mare oportunitate pe care nu au văzut-o până acum, dar sperăm să o vadă de acum încolo". a susţinut acesta.

Peste 3.000 de lideri şi delegaţii din 193 de ţări se reunesc la Bucureşti, în perioada 26 septembrie - 14 octombrie 2022, pentru a stabili direcţia globală a transformării digitale şi pentru a alege viitoarea conducere a Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor (ITU) - agenţie a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţii.

Pe parcursul celor trei săptămâni, la ediţia a 21-a a Conferinţei Plenipotenţiarilor a UIT (PP-22), delegaţiile prezente vor include reprezentanţi ai tuturor categoriilor de membri UIT - companii private, instituţii academice şi organisme naţionale, regionale şi internaţionale implicate în activităţile organizaţiei privind radiocomunicaţiile şi standardizarea sau promovarea transformării digitale în conformitate cu Obiectivele de dezvoltare durabilă ale ONU.

Conferinţa de nivel internaţional va avea pe agendă unul dintre cele mai importante subiecte, respectiv alegerea celor cinci înalţi oficiali ai ITU: secretarul general, secretarul general adjunct şi directorii birourilor de radiocomunicaţii, standardizare în telecomunicaţii şi dezvoltare a telecomunicaţiilor - care vor ghida activitatea organizaţiei în următorii patru ani.

Astfel, odată cu expirarea mandatului actualului secretar general al ITU, Houlin Zhao, conform regulamentului organizaţiei, trebuie organizate noi alegeri, iar pentru această funcţie şi-au depus candidatura două persoane: Doreen Bogdan Martin din SUA şi Rashid Ismailov din Federaţia Rusă.

România este prima ţară din Uniunea Europeană (UE) care organizează acest eveniment de anvergură şi unde se vor stabili politicile generale ale ITU, precum şi planurile strategice şi financiare pentru perioada 2024 - 2027, care vizează întreaga activitate a organizaţiei, dar, cu precădere, aspecte-cheie referitoare la incluziunea digitală şi reducerea decalajului digital, cele mai bune modalităţi de a mobiliza inteligenţa artificială (IA), internetul obiectelor (IoT) şi reţelele 5G şi viitoare către 6G, împreună cu alte tehnologii noi şi emergente.

Alături de ANCOM şi MAT, parteneri în organizarea conferinţei sunt: Senatul României, Camera Deputaţilor, Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Finanţelor, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Culturii, Primăria Municipiului Bucureşti, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Serviciul de Protecţie şi Pază şi Societatea Română de Televiziune. AGERPRES este partener media al evenimentului.

Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor este organizaţia internaţională din sistemul Naţiunilor Unite specializată pentru tehnologiile informaţiei şi comunicaţiilor (TIC), care promovează inovaţia în acest domeniu, împreună cu cele 193 de state membre şi cu peste 900 de membri din rândul companiilor, al universităţilor şi al organizaţiilor internaţionale şi regionale.

Înfiinţată în urmă cu peste 150 de ani, ITU este o organizaţie interguvernamentală al cărei obiectiv principal este coordonarea utilizării în bune condiţii a spectrului radio la nivel global, promovarea cooperării internaţionale în asignarea orbitelor satelitare, îmbunătăţirea infrastructurii de comunicaţii în ţările în curs de dezvoltare şi stabilirea de standarde la nivel mondial care să încurajeze interconectarea fără întrerupere a unei game largi de sisteme de comunicaţii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.