Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Congresul profesiei de auditor financiar din România are loc vineri

Sala Auditorium

Congresul profesiei de auditor financiar din România are loc vineri

Camera Auditorilor Financiari din România (CAFR) organizează, vineri, Congresul profesiei de Auditor Financiar, eveniment care are loc în contextul în care, de la 1 ianuarie 2024, gradual, la nivel european, raportările de sustenabilitate devin obligatorii pentru 50.000 de companii, informează Agerpres.

Potrivit unui comunicat al CAFR, firmele vor raporta obligatoriu informaţii legate de mediu, guvernanţă şi comunitate pe lângă raportările financiare. Noile informaţii vor trebui să fie auditate, iar primele raportări potrivit noii Directive a Uniunii Europene (Directiva CSRD) se vor realiza în anul 2025 pentru situaţiile financiare din anul 2024.

Directiva se aplică treptat tuturor companiilor cu peste 250 de angajaţi, cu cifră de afaceri mai mare de 40 de milioane de euro, cu active de peste 20 de milioane de euro, IMM-urilor listate, companiilor non-europene cu venituri anuale mai mari de 150 de milioane de euro realizate în Uniunea Europeană şi care au cel puţin o subsidiară în Uniune.

"În fapt, nu doar 50.000 de companii la nivel european vor trebui să pună mare preţ pe raportările de sustenabilitate. Există aşa numitul efect de rostogolire asupra companiilor mai mici. Companiile mari vor dori să aibă parteneri şi furnizori care la rândul lor vor demonstra că respectă cerinţele aşa numite ESG - mediu, social, guvernanţă. Credibilitatea sau lipsa de credibilitate a informaţiilor despre sustenabilitate este, simplu spus, contagioasă. De aceea, auditorii trebuie să fie pregătiţi să furnizeze asigurări de sustenabilitate şi pentru aceste companii mai mici, spre exemplu pentru IMM-uri nelistate. Suntem convinşi că temele discutate la Congresul Camerei, dezbătute cu invitaţii noştri interni şi internaţionali, pot contura viitorul profesiei", a declarat Adrian Popescu, preşedinte CAFR.

În paralel cu provocările profesiei la nivel local şi global, CAFR urmăreşte, de asemenea, dezvoltarea profesiei pe plan naţional, prin activităţile de pregătire continuă a auditorilor sau prin formarea viitorilor auditori financiari din rândul absolvenţilor instituţiilor de învăţământ superior din România.

Congresul Camerei Auditorilor Financiari din România, desfăşurat online, va reuni câteva sute de auditori români şi profesionişti la nivel intern şi internaţional, care vor discuta despre efectele Directivei CSRD şi despre transpunerea acesteia la nivelul statelor membre din Uniunea Europeană, proces care trebuie finalizat la mijlocul anului 2024. În proces sunt implicate instituţii cheie din România, precum Ministerul Finanţelor, Autoritatea pentru Supravegherea Publică a Activităţii de Audit Statutar (ASPAAS), Camera Auditorilor Financiari din România.

CAFR reprezintă în prezent peste 4.300 de auditori persoane fizice şi peste 1.000 de firme de audit, persoane juridice, ca membri. Profesia de auditor financiar a apărut în România odată cu înfiinţarea organismului profesional în 1999, iar CAFR este în prezent membru în cele mai importante organizaţii de specialitate la nivel global, precum Federaţia Internaţională a Contabililor (IFAC), Accountancy Europe, Federaţia Europeană a Contabililor şi Auditorilor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (EFAA), proiectul Educaţie Profesionala Contabilă Europa (PAEE) şi Asociaţia Internaţională pentru Educaţie Contabilă şi Cercetare (IAAER).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.