Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Consilier al guvernatorului BNR citează un studiu al Băncii Mondiale: România, în topul ţărilor care au luat măsuri financiare în contextul pandemiei

Agerpres
BNR

Cristian Bichi, consilier al guvernatorului BNR, citează un studiu al Băncii Mondiale care arată că România în grupa țărilor cele mai active în luarea de măsuri financiare ca reacție la pandemia Covid-19. Într-un articol publicat pe blogul BNR, Bichi combate ideea că Guvernul, BNR şi ASF au rămas pasive în faţa efector pandemiei.

"Un studiu recent al Băncii Mondiale analizează acțiunile întreprinse în sectorul financiar de autoritățile din 154 de țări și alte jurisdicții, ca răspuns la actuala pandemie, pentru a sprijini debitorii aflați în dificultate (“financial distress”) și a menține furnizarea de servicii financiare critice pentru economia reală. România apare încadrată în categoria statelor cu cel mai înalt nivel de activitate în această privință.

Documentul de lucru “Inventarierea răspunsului de politică în sectorul financiar la COVID-19 în lume” a fost publicat în decembrie 2020. El surprinde politicile privind sectorul respectiv adoptate de guverne, bănci centrale, autorități de reglementare financiară și organizații ce stabilesc standarde internaționale urmare șocului macrofinanciar indus de pandemia Covid-19. Autorii studiului consideră această activitate ca fiind de interes, întrucât permite: (1) compararea politicilor statelor cu cele mai bune practici în domeniu, (2) evaluarea efectivității măsurilor și a posibilelor consecințe nedorite ale acestora și (3) asigurarea suportului informațional în baza căruia se vor decide politicile următoare. (...)

Studiul Băncii Mondiale arată că România, ce e încadrată în categoria țărilor HIC, are un indice FPRAI egal cu 43. Măsurile luate sunt distribuite în cele patru categorii după cum urmează: Sector bancar – 25; Lichiditate și finanțare – 10, Piețe financiare și instituții financiare nebancare – 7 și Sisteme de plăți – 1.

Pe baza acestei valori a indicelui FRAI, România este reprezentată pe o hartă a lumii cu albastru închis, culoare rezervată țărilor cu nivelul cel mai ridicat de activitate în privința măsurilor de răspuns în sectorul financiar la criza Covid-19. Cu titlu de exemplu, alte țări cu același statut sunt SUA, Canada, Australia, Germania, Franța, Rusia, China, India.

Pentru iubitorii de comparații internaționale, în continuare sunt prezentate valorile indicelui FPRAI înregistrate la data de referință pentru țări selectate aflate în proximitatea geografică a țării noastre: Polonia – 35, Republica Ceha – 36, Croația – 43, Ungaria – 46, Slovenia – 54, Slovacia –56.

Studiul Băncii Mondiale vine să confirme, în ciuda unor afirmații contrare lansate în spațiul public autohton, că guvernul, banca centrală și autoritatea de supraveghere financiară din România nu au stat pasive în fața crizei Covid-19, intensitatea răspunsului de politică al acestora în sectorul financiar ducând la un loc onorabil pentru țara noastră într-un clasament mondial întocmit în această privință de specialiștii instituției financiare internaționale", scrie Cristian Bichi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.