Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Consiliul Europei, solicitare către Republica Moldova

consiliul europei

Consiliul Europei cere Republicii Moldova sa îmbunatateasca si sa garanteze implementarea eficienta a legislatiei anticoruptie, prin respectarea statutului parlamentarilor, judecatorilor si procurorilor, se arata într-un comunicat de presa transmis marti.

Într-un raport publicat marti, GRECO (Grupul Statelor împotriva Coruptiei, organism al Consiliului Europei) identifica de asemenea ca probleme cheie aplicarea inconsecventa a legilor si politicilor anticoruptie, precum lipsa de independenta si capacitatile slabe ale principalelor institutii responsabile cu lupta împotriva coruptiei.

'Înca este nevoie de reforme importante în Republica Moldova pentru a preveni si combate coruptia. Este de asemenea crucial ca masurile pozitive, cum ar fi noua lege privind serviciul procuraturii, sa fie efectiv puse în aplicare', afirma secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, citat în comunicat.

Comisia Nationala de Integritate, competenta în privinta integritatii si conflictelor de interese în cazul parlamentarilor, judecatorilor si procurorilor, trebuie întarita semnificativ, deoarece nu are independenta si puterile necesare pentru a controla corespunzator activele si declaratiile de avere, mai evidentiaza de asemenea GRECO în raport. Documentul atrage atentia si asupra lipsurilor cruciale din regimul de sanctiuni.

GRECO recunoaste ca au fost luate masuri pozitive în Parlament pentru a facilita accesul la informatiile privind activitatea legislativa, dar ca mai trebuie depuse eforturi pentru a asigura o dezbatere democratica potrivita sau pentru a extinde participarea publica la procesul legislativ. Trebuie adoptat un cod de conduita pentru parlamentari, iar integritatea în legislativ trebuie sustinuta si consolidata, se mai mentioneaza în raport.

Consiliul European atrage de asemenea atentia ca imunitatea parlamentara reprezinta un obstacol semnificativ în a-i aduce în fata justitiei pe alesii suspectati de coruptie.

Raportul evidentiaza ca exista o perceptie negativa în rândul opiniei publice privind sistemul judiciar din Republica Moldova si ca este nevoie de actiuni hotarâte pentru a recladi încrederea publica.

În total sunt lansate 18 recomandari pentru Republica Moldova, a caror implementare va fi evaluata de GRECO în prima jumatate a anului 2018.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.