Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Consultant politic, despre BRUA: Viktor Orban face jocul lui Putin

Russian Prime Minister Vladimir Putin meets with Hungarian Prime Minister Viktor Orban

În REVISTA PRESEI de astăzi, stiripesurse.ro vă propune o analiză a consultantului politic Cozmin Gușă pe tema implicațiilor geopolitice pe care le presupune dezvoltarea gazoductului BRUA.

realitatea.net:

"Prin proiectul BRUA noi aducem nişte probleme Rusiei, care ar trebui să ne bucure. Cu ruşii nu poţi să stai la masă decât dacă ai ce să negociezi", a atenţionat Cozmin Guşă, duminică seară, la Realitatea TV, referindu-se la proiectul de gaze.
"Interesul nostru e să-l construim şi să-l administrăm cu totală autoritate pe teritoriul nostru", a continuat consultantul politic, care, apoi, a dezvoltat implicaţiile geo-politice ale acestui proiect.
Cozmin Guşă a tras un semnal de alarmă: Orban blochează dezvoltarea proiectului, pentru că-i face jocurile lui Vladimir Putin.
"La noi la emisiune, în 2016, Dragnea a spus că unul dintre lucrurile foarte importante pe care ni le-am propune ar fi ca Transgazul să poată să câştige privatizarea distribuţiei de gaze din Grecia. Dacă s-ar întâmpla asta, poate că ar fi primul lucru din promisiunile de guvernare care s-ar putea îndeplini şi sigur ar avea un rol geo-strategic. Şi în proiectul ăsta BRUA sunt interese. Să luăm OMV-ul care e pe piaţă, poate au şi ei interesul să se înţepe în ţevile astea şi cu gazul pe care-l scot, să nu-l mai ducă spre Vest, acolo unde o fi, să-l ducă în Sud, unde e nevoie de el. Este o treabă şi de intelligence, dar şi de pragmatism. În rest, Viktor Orban face jocul lui Putin prin faptul că decide, deocamdată, blocarea proiectului în Ungaria. Este un joc dublu al lui Orban aflat în campanie electorală, dar vin şi spun alternativa: fără voinţa Austriei asta nu se poate face. Lobby-ul austriac este important. Noi trebuie să ne întrebăm dacă nu cumva şi la Viena jocul rusesc este foarte activ, pentru a se bloca proiectul în Ungaria şi Viena să facă celălalt joc şi atunci nu trebuie să mai discutăm decât despre lobby-ul statelor europene mai puternice care ar vrea să aibă alternativă la gazul rusesc. Noi ar trebui să facem conducta, să transportăm gaz către Vest. Dacă alţii din Vestul Europei ar dori asta, o alternativă la gazul rusesc, n-au decât să facă lobby să-l convingă pe domnul Orban sau Comisia Europeană să exercite prin mijloace coercitive, juridice, presiuni pentru ca gazul să nu se oprească acolo, să meargă în altă parte. Nu văd altă posibilitate în acest moment, dar văd posibilitate să facem această autostradă energetică, dacă putem s-o facem şi putem s-o facem, suntem aproape s-o finalizăm, şi să începem un lobby prin toate puterile, cum fac şi italienii, pentru ca să reuşim să ne punem într-un prim-plan pentru privatizarea distribuţiei de gaze din Grecia, unde Transgazul este parte", a încheiat Cozmin Guşă. (Mai multe detalii AICI)

Adevarul:

Începând de mâine, doamna prim-ministru Dăncilă deschide un „carnet de bal“ românesc la Bruxelles ce va fi continuat vineri la Summitul informal la care va participa preşedintele Iohannis. Un program care numai de simplu protocol nu este. Ba, chiar dimpotrivă.
Din două motive. În primul rând, în cazul României, din nou, contextul este setat de scandalurile de acasă, de şirul de semnale trimise de la Bucureşti înspre cancelariile occidentale şi responsabilii politici din instituţiile de la Bruxelles, pe toate canalele imaginabile, solicitându-se o analiză aprofundată cu măsurile ce se impun pentru a răspunde a ceea ce este prezentat drept şir de atacuri grave împotriva statului de drept. Iar lucrurile au devenit cu adevărat grave după ce, în urmă cu câteva zile, Gunther Krichbaum, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Bundestag, i-a cerut în mod oficial preşedintelui Comisiei Europene să nu suspende aplicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) privind justiţia din România. Mai mult, el a afirmat că „în cazul unor noi atacuri asupra independenţei sistemului judiciar, ar trebui să se ia în considerare iniţierea procedurii de activare a articolului 7 din Tratatul UE... în ultimele zile au fost făcute publice înregistrări audio cu scopul de a distruge credibilitatea procurorilor DNA. Autorii acestor înregistrări sunt politicieni care sunt în curs de investigare sau care au fost deja condamnaţi pentru fapte de corupţie... orice atac asupra DNA şi asupra Laurei Kovesi este, prin urmare, un atac asupra independenţei sistemului judiciar şi a luptei împotriva corupţiei“.
Este imposibil ca experţii Comisiei Europene să ignore un asemenea semnal, mai ales că este foarte uşor de bănuit că el vine în consens cu partenerii francezi şi cu reprezentanţii cancelariilor din „nucleul dur“ din UE. (Mai multe detalii AICI)

Ziarul Financiar:

În top cinci al celor mai mari creşteri de preţuri la alimente în 2017 au fost ouăle, care s-a scumpit cu 43%, untul cu 23%, fructele proaspete cu 11%, carnea de porc cu 6% şi carnea de vacă, al cărei preţ a crescut cu 5%, arată datele Institutului de Statistică.
În total, preţurile la alimente au crescut în medie cu 4,07%, ceea ce a dus la o inflaţie de 3,32% anul trecut. Cartofii s-au ieftinit cu 9%, preţul pâinii a crescut cu 2,3%, uleiul a stagnat, preţul la zahăr a crescut cu 1%, iar cel la vin şi bere cu circa 1%.
Ouăle au început să se scumpească în toamna anului 2017 din cauza scandalului contaminării cu insecticidul Fipronil, când la nivelul UE, mai multe ţări au fost nevoite să îşi reducă efectivele de păsări, potrivit datelor din piaţă. Ca urmare, în România au intrat mai puţine ouă din import.
„Ouăle au fost foarte ieftine în ultimii ani, sub pragul de rentabilitate, din cauza importurilor, însă preţul pieţei nu a fost unul real. Noi când am ajuns în toamnă la un preţ rentabil, lumea spunea că s-au scumpit ouăle şi că producătorii s-ar umple de bani. 0,50 lei făra TVA este un preţ la care un producător înţelege ceva din ceea ce munceşte. Acum iar s-au ieftinit ouăle, undeva la 0,37-0,38 lei bucata, un prag aproape minim de rentabilitate, în sistem de avarie. Eu invit pe oricine să producă ouă la un preţ de 0,30 lei bucată, să vadă dacă ar munci pe banii ăia“, a declarat pentru ZF Florin Neagu, administratorul grupului de firme Albert din Dâmboviţa, care produce ouă marca Albert Smart Eggs.  Un ou se vinde acum cu circa 0,8-1,2 lei.
Marius Bîcu, şeful companiei Unlicat Transilvania, care produce lactatele marca De la Ferma, spune că de când activează în industria lactatelor nu mai vâzut un preţ atât de mare la unt, de circa 32 lei (7 euro) pe kilogram, cât a fost în perioada scumpirilor. Pe pachetul de 200 g înseamnă 6-7 lei.(Mai multe detalii AICI)

Digi24:

Aflat în campanie electorală, premierul Ungariei, Viktor Orban şi-a făcut, în ultimele zile, bilanţul guvernării. Accentul a fost pus, însă, pe planul lui de luptă contra aşa-ziselor forţelor externe, controlate de Bruxelles şi de ONG-urile lui George Soros, care ar vrea să îngenuncheze statul maghiar şi să-i atace caracterul creştin. Îngrijorător pentru noi, românii, e că tot apar semnale despre noi alianţe pe care Budapesta pare să creadă că le are cu România, dar despre care noi nu am fost informaţi.
După ce şi-a petrecut ultimii ani războindu-se cu aşa-zisul plan Soros si cu Bruxellesul care-l critica pentru iliberalismul lui, Viktor Orban a intrat într-o nouă etapă: vrea să le arate maghiarilor că el nu se luptă de unul singur cu forţele externe şi că are şi aliaţi.
Au fost două momente, în ultimele zile, în care şi-a prezentat lista de prieteni politici - cel dintâi s-a consumat într-o întâlnire cu parlamentarii Fidesz.
Potrivit informaţiilor din presa maghiară, Viktor Orban le-a dat asigurări că Ungaria e sprijinită de multe ţări. Are aliaţi în Grupul de la Vişegrad - adică Polonia cea anchetată de UE, dar şi Cehia şi Slovacia. În plus, premierul maghiar spune că e în acord cu România şi cu Serbia. (Mai multe detalii AICI)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.