Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Controversatul Senet - joc antic pentru distracţia egiptenilor sau simbol religios?

Un joc de masă senet, ce datează din perioada reginei Hatshepsut, poate reprezenta o transformare a unei modalităţi de petrecere a timpului liber în simbol religios, conform unui material publicat marţi de Live Science, potrivit Agerpres.

Jocul de senet este foarte vechi. Acest joc datează din prima dinastie egipteană, de acum mai bine de 5 milenii. Jocul se joacă pe o tablă împărţită în 30 de pătrăţele aranjate într-un dreptunghi cu latura mare de 10 pătrăţele şi cea mică de 3 pătrăţele. Regulile exacte de joc s-au pierdut în negurile istoriei, însă ceea ce se ştie despre acest joc este că trebuia să muţi un set de pioni pe tablă, iar mişcarea acestora era determinată de aruncarea a două beţe plate - un fel de precursor al zarurilor. Pătrăţelele de pe tablă erau goale, cu excepţia celor cu numerele 26 şi 29, care conţineau aceeaşi progresie de simboluri: unul pentru bine, unul pentru apă, unul pentru numărul 3 şi unul pentru numărul 2.

Conform istoricilor, interesant este că, până la începutul Noului Regat egiptean, în jurul anului 1550 î.Hr., aceste jocuri deveniseră impregnate de simbolism religios şi erau menţionate în Cartea Morţilor. Jocul în sine părea să reprezinte călătoria sufletului în lumea de dincolo. De-a lungul timpului, marcajele de pe tabla de senet au devenit, de asemenea, mai elaborate.

Există însă goluri importante în dovezile istorice despre senet. Spre exemplu, deşi există sculpturi şi desene pe pereţii mormintelor ce reprezintă jocul senet şi care datează din perioada dintre Dinastia a 4-a şi Dinastia a 6-a (un interval de peste 400 de ani, între 2613 î.Hr şi 2181 î.Hr.) niciun arheolog nu a descoperit vreodată o tablă de senet care să dateze din această perioadă, conform lui Walter Crist, antropolog la Universitatea din Maastricht (Olanda).

Citește și: ULTIMĂ ORĂ Accident cu cinci mașini lângă Ambasada Chinei din București

Însă o nouă analiză realizată recent asupra unui joc de senet aflat în posesia Rosicrucian Egyptian Museum din San Jose, California, dezvăluie un stil deosebit ce ar putea acoperi golul de informaţii despre acest joc dintre Regatul de Mijloc şi Noul Regat egiptean.

Vârsta exactă a acestei table de senet nu este cunoscută. Acest joc a fost cumpărat în 1947 din colecţia unui anticariat britanic şi a fost găsit în Egipt înainte de epoca cercetărilor arheologice moderne, pe când numeroase artefacte egiptene erau extrase din morminte şi situri arheologice, fără nicio preocupare cu privire la contextul istoric din care făceau parte. Deşi tabla este din lemn, nu a fost datată niciodată cu carbon radioactiv. Astfel, Walter Crist nu poate decât să-i aproximeze vechimea, pornind de la stilul în care este realizată.

Stilul acestui joc de senet îi intrigă pe egiptologi. De-a lungul istoriei de mii de ani a acestui joc, orientarea tablei de joc s-a schimbat. Pentru cea mai mare parte din istoria Egiptului Antic, jocul de senet începea din partea stângă a zonei superioare a câmpului de joc şi se încheia pe pătrăţelele decorate din zona din dreapta-jos a câmpului de joc. Pentru o perioadă din Regatul de Mijloc, însă, pătrăţelele decorate au fost plasate în partea superioară a câmpului de joc, iar jocul începea din dreapta jos şi se încheia în zona din stânga sus a tablei.

Jocul de senet de la muzeul din San Jose are această direcţie de joc caracteristică Regatului de Mijloc, însă câmpul de joc este decorat într-o manieră mult mai complexă decât sunt alte seturi de senet din Regatul de Mijloc. De obicei, în aceea perioadă, pătrăţele de pe tablă erau marcate în mod simplu, cu câte un "X" sau prin nişte linii. Marcajele au devenit însă mai complexe în perioada Noului Regat. Spre exemplu, penultimul şi antepenultimul pătrat de joc de pe tablă conţinea în Regatul de Mijloc câte două sau trei linii. În perioada Noului Regat, aceleaşi pătrăţele conţineau simboluri pentru doi sau trei zei şi respectiv două sau trei păsări ba, ce reprezentau sufletul.

Jocul de senet de la muzeul din San Jose este marcat cu o scriere hieroglifică cursivă ce reprezintă un simbol pentru bine, un simbol pentru apă, trei oameni aşezaţi şi respectiv doi oameni aşezaţi. Cel mai apropiat joc de senet realizat în acelaşi stil a fost descoperit în mormântul lui Hatshepsut, regina care a condus Egiptul în perioada celei de-a 18-a Dinastii, între anii 1478 î.Hr. şi 1458 î.Hr. O altă tablă de senet similară are o istorie mai puţin clară, dar ar putea proveni din perioada succesorului lui Hatshepsut, faraonul Thutmose al III-lea.

Orientarea jocului specifică Regatului de Mijloc şi modul de decorare specific Noului Regat sugerează că această tablă de senet de la Rosicrucian Egyptian Museum provine dintr-o perioadă de tranziţie dintre jocurile simple de senet şi jocurile mult mai elaborat decorate cu simboluri religioase de mai târziu.

"Acest joc este probabil un candidat pentru a acoperi acest gol stilistic", conform lui Walter Crist. O datare cu carbon ulterioară va demonstra dacă omul de ştiinţă se înşeală sau nu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.