Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

COP28: Șeful ADNOC pledează pentru tehnologiile de captare a dioxidului de carbon

arabianbusiness.com
ADNOC

Sultan Al Jaber a pledat pentru tehnologiile de captare a dioxidului de carbon într-o conferință de presă. El a spus că sursele regenerabile precum cele solare și eoliene nu ar putea fi singurul răspuns pentru a reduce încălzirea globală, anunță anba.com.br.

Ministrul petrolului din Emiratele Arabe Unite, țara care va găzdui următoarea Conferință a Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice, UNFCCC COP28, a declarat miercuri (10 mai) că lumea ar trebui să „se ia serios” cu privire la tehnologia de captare a emisiilor, în loc să se concentreze exclusiv privind înlocuirea combustibililor fosili pentru combaterea încălzirii globale.

Sursele de energie regenerabilă, cum ar fi solarul și eolianul, „nu pot fi singurul răspuns”, în special în producția de oțel, ciment și aluminiu, ale căror emisii de dioxid de carbon sunt dificil de redus, a spus Sultan Al Jaber (foto de mai sus), care este CEO al Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) și președintele desemnat al COP28.

„Dacă suntem serioși în ceea ce privește reducerea emisiilor industriale, trebuie să fim serioși în ceea ce privește tehnologiile de captare a carbonului”, a adăugat Al Jaber la o conferință de presă la Abu Dhabi.

În ianuarie, demnitarul a fost numit președinte desemnat al COP28, care anul acesta se va desfășura în țara din Golf în perioada 30 noiembrie – 12 decembrie.

Marii exportatori de petrol din Golf, în frunte cu Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, acordă mai multă atenție tehnologiilor de captare și stocare a dioxidului de carbon, principala cauză a încălzirii globale

Cu toate acestea, mulți experți consideră că această tehnologie în curs de dezvoltare este costisitoare, fără rezultate dovedite și nu ar putea înlocui politicile de mediu care vizează reducerea progresivă a utilizării hidrocarburilor. Aceasta promite să fie una dintre dezbaterile centrale la COP28, care va avea loc din noiembrie până în decembrie la Dubai.

Cele aproape 200 de țări semnatare ale Acordului de la Paris din 2015 s-au angajat să reducă emisiile de gaze cu efect de seră pentru a limita încălzirea globală „cu mult sub 2°C” și, dacă este posibil, să o limiteze la 1,5°C.

Dar Grupul Interguvernamental pentru Schimbări Climatice (IPCC) a avertizat în martie că încălzirea globală cauzată de activitatea umană ar putea atinge 1,5°C în comparație cu epoca preindustrială încă din 2030-2035.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.