Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Coreea de Sud 'TREMURĂ' după ultima rachetă lansată de Phenian: Temeri MARI în privința SUA

AGERPRES
prastia david Kelah David antiracheta

Ultimul test nord-coreean cu rachetă balistică face ca o bună parte a continentului american să se afle în raza de acţiune a unor asemenea arme, fapt care naşte noi temeri în Coreea de Sud, pe de o parte dacă Washingtonul va mai fi dispus să protejeze această ţară în condiţiile în care preţul va fi punerea oraşelor americane în pericol, dar pe de altă parte şi posibilitatea ca SUA să întreprindă un atac preventiv pentru a neutraliza programul nuclear al Phenianului, se arată într-o analiză publicată miercuri de AFP.

În urma războiului din Peninsula Coreeană (1950-1953), SUA şi-au asumat sarcina garantării securităţii Coreii de Sud, unde sunt desfăşuraţi în prezent circa 28.500 de soldaţi americani şi unde a fost amplasat recent sistemul avansat de apărare antirachetă THAAD.

Citește și: Rogozin, persona non-grata/Analiză

Alianţa dintre Seul şi Washington este şi elementul de bază al strategiei geopolitice americane în Asia, unde China începe 'să-şi arate muşchii' şi încearcă să-şi dezvolte o putere militară pe măsura celei economice.

Însă testul nord-coreean de vineri cu rachetă balistică intercontinentală (ICBM) a adus marile oraşe americane, precum Chicago şi Los Angeles, în raza unui potenţial atac al Coreii de Nord, ţară ce deţine şi arma nucleară.

În urma acestor evoluţii, presa sud-coreeană şi analişti de la Seul îşi manifestă preocuparea în legătură cu continuitatea angajamentului american faţă de această alianţă descrisă de-a lungul timpului de ambele părţi ca fiind 'solidă ca o stâncă'.

'Ne va proteja administraţia Trump de un atac venit din Nord dacă o asemenea acţiune va expune oraşele americane unui atac nuclear?' - este întrebarea ce se regăseşte într-un editorial din JoongAng Ilbo, un influent ziar sud-coreean. Este 'doar o chestiune de timp' până când Coreea de Nord se va dota cu o rachetă operaţională echipată cu un focos nuclear capabil să lovească SUA, se mai arată în acelaşi editorial a cărui concluzie pesimistă este că 'răspunsul ar putea să nu fie 'da' '.

Îndoieli asemănătoare sunt exprimate şi de marele cotidian sud-coreean Chosun Ilbo, care scrie că ar fi 'dificil de aşteptat ajutorul SUA', dacă acesta ar avea ca efect un atac nuclear împotriva continentului american. 'Cel mai rău scenariu ar fi retragerea trupelor americane din peninsulă. Este ceea ce doreşte Nordul (...), pentru sud-coreeni este greu de imaginat, dar realitatea este că ne îndreptăm către această situaţie', notează acelaşi ziar.

Citește și: Vicepremierul rus Dmitri Rogozin, declarat PERSONA NON-GRATA în Republica Moldova

Totuşi, la ora actuală analiştii estimează că nord-coreenii nu au capacitatea de a miniaturiza o ogivă nucleară suficient de mult încât să o poată amplasa pe o rachetă şi nici nu stăpânesc tehnologia reintrării ogivelor nucleare din spaţiu în atmosfera terestră.

Phenianul pretinde însă că poate să facă aceste lucruri, iar de când Kim Jong-Un a preluat puterea, în anul 2011, a făcut în mod clar progrese tehnologice rapide şi importante.

Pe de altă parte, sud-coreenii se tem şi de posibilitatea unei lovituri preventive a Washingtonului împotriva Coreii de Nord, care ar avea consecinţe grave chiar dacă Phenianul nu foloseşte arma nucleară.

De altfel, după ultimul test cu rachetă nord-coreean, Washingtonul şi-a înăsprit tonul, ambasadoarea SUA la ONU, Nikki Haley, afirmând că timpul discuţiilor s-a terminat.

La rândul său, influentul senator republican Lindsey Graham a declarat marţi că preşedintele Donald Trump i-a spus că este pregătit să pornească un război pentru a împiedica Phenianul să pună la punct o ICBM echipată cu arme nucleare.

'Există o bună opţiune militară, aceea de a distruge programul nuclear şi însăşi Coreea de Nord (...) Dacă va fi un război, el se va desfăşura acolo. Dacă vor fi mii de morţi, ei vor muri acolo. Nu vor muri aici. Şi acest lucru mi l-a spus în faţă', astfel a relatat Lindsey Graham discuţia avută cu liderul de la Casa Albă.

Citește și: SUA denunță PRESIUNEA RUSĂ din Europa de Est

Secretarul de stat Rex Tillerson a reacţionat la scurt timp după această declaraţie, el asigurând că Statele Unite nu vor să răstoarne regimul nord-coreean şi speră să poată dialoga pe viitor cu acesta, cu condiţia ca Phenianul să renunţe la programul său nuclear, anunță Agerpres.

Însă în opinia lui Jeung Young-Tae, director pentru studii militare la Universitatea Dongyang, odată cu ultimul test balistic Coreea de Nord a trecut o 'linie roşie', întrucât a arătat că acum ea 'reprezintă o ameninţare aparent tangibilă pentru securitatea naţională a SUA'. Prin urmare, el apreciază că nu poate fi exclusă posibilitatea unei acţiuni militare unilaterale a SUA şi în aceste condiţii riscul unui conflict militar 'este mai mare ca niciodată'.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.