Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cornel Sigmirean: Această sărbătoare reprezintă triumful vieţii asupra suferinţei şi umilinţei

mae.ro
ziua europei

Directorul Institutului de Cercetări Socio-Umane "Gheorghe Şincai" al Academiei Române, profesor universitar doctor Cornel Sigmirean, a declarat, duminică, în cadrul ceremonialului militar de la Târgu Mureş, prilejuit de tripla semnificaţie a zilei de 9 Mai, că această sărbătoare reprezintă triumful vieţii asupra suferinţei şi umilinţei, este ziua bucuriei şi a unităţii popoarelor Europei.

"Ziua de 9 mai reprezintă o zi specială, ziua celebrării a trei evenimente importante, Ziua Independenţei României, Ziua Victoriei şi Ziua Europei, momente ale trecutului, ale triumfului vieţii asupra suferinţei şi umilinţei, ziua bucuriei şi a unităţii popoarelor Europei, o zi cu multiple mesaje pentru noi. Trecutul nu poate fi descris de sine stătător, el capătă sens prin numeroasele noastre preocupări din prezent, deseori atât de diferite, mai ales atunci când ne raportăm la Ziua Europei. Cronologic, primul eveniment marcat este Ziua Independenţei, 9 mai 1877, zi care a consacrat desprinderea tânărului stat român din statutul de 'provincie privilegiată' a Imperiului Otoman, după cum era numită România în Constituţia Turciei din 1876. Un statut declarat de guvernul liberal condus de Ion Brătianu în ziua de 9 mai şi recunoscut apoi în plan internaţional la Congresul de la Berlin, din lunile iunie-iulie 1878. Independenţa a fost recunoscută după victoria armatelor aliate româno-ruse asupra otomanilor, în bătălia de la Plevna, comanda supremă aparţinând principelui Carol", a arătat prof. dr. Cornel Sigmirean.

El a spus că astfel România a devenit o ţară independentă, accelerând procesul de modernizare, de integrare în sistemul politic şi economic al Europei, pregătind desăvârşirea statului unitar.

De asemenea, a arătat Sigmirean, 9 mai este Ziua Victoriei asupra totalitarismului nazist, după cea mai mare criză a umanităţii, generată de al Doilea Război Mondial, un război la care România a participat şi în Est, pentru recuperarea Basarabiei şi Bucovinei de Nord, iar după 23 august 1944 pe frontul antifascist, pentru eliberarea Ardealului de Nord.

"La 9 mai 1945, când războiul s-a încheiat, România înregistra pierderi uriaşe, 794.000 de oameni morţi, răniţi, bolnavi, dispăruţi. La victoria Aliaţilor asupra Germaniei hitleriste România a participat cu 540.000 de soldaţi şi ofiţeri, contribuind, potrivit experţilor, la scurtarea războiului cu aproape şase luni, situând România între primele patru naţiunii ale lumii în planul contribuţiei la Victoria finală, care a pus capăt la o suferinţă colectivă fără egal în toată istoria", a subliniat istoricul.

Directorul Institutului de Cercetări Socio-Umane "Gheorghe Şincai" al Academiei Române a arătat că, în anul 1985, Consiliul European întrunit la Milano a hotărât ca ziua de 9 mai să devină Ziua Europei, Ziua Unirii Europei, marcând celebra Declaraţie din 1950 a ministrului de externe al Franţei, Robert Schuman, în care propunea un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania, ca soluţie pentru eliminarea rivalităţilor istorice dintre cele două ţări.

"Aşa a început construcţia europeană, a UE de astăzi, din care România face parte începând cu 1 ianuarie 2007, moment ce înseamnă pentru noi debutul unei noi etape istorice, de dezvoltare echilibrată şi durabilă. Azi, când lumea se confruntă cu o criză generată de pandemie, sunt voci, puţine, care pun sub semnul întrebării cel mai ambiţios proiect politic al continentului nostru. Dar cred că viitorul va aparţine Europei, nimeni nu poate risca pacea eternă de care vorbea marele filosof Imanuel Kant, când se referea la o viitoare federaţie europeană de state libere, la marea familie a popoarelor continentului care a creat civilizaţia lumii moderne. UE este în fond triumful modelului construit pe tradiţia Republicii Cristiana/ a Republicii Creştine", a mai spus Cornel Sigmirean.

Generalul de brigadă Claudiu-Ovidiu Dobocan, locţiitorul comandantului Comandamentului Forţelor pentru Operaţii Speciale şi locţiitorul comandantului Garnizoanei Târgu Mureş, a mulţumit tuturor celor care au fost prezenţi la ceremonia de la Târgu Mureş, arătând că toate cele trei semnificaţii ale zilei de 9 Mai sunt la fel de valoroase.

"Trebuie să privim ca un popor român mândru că am scăpat atât de jugul otoman, cât şi că am fost de partea victorioasă în cel de-al Doilea Război Mondial şi că am înţeles cum să ne construim viitorul prin integrarea în Europa. Toate aceste trei semnificaţii sunt la fel de valoroase, au aceeaşi însemnătate", a declarat Claudiu-Ovidiu Dobocan. Ceremonialul militar de la Târgu Mureş a fost organizat de Instituţia Prefectului - Judeţul Mureş, Garnizoana Târgu Mureş, cu sprijinul Primăriei Municipiului Târgu Mureş şi al Consiliului Judeţean Mureş, conform agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.