Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Costul închirierii unei proprietăţi ar putea crește, daca leul s-ar confrunta cu o scădere de 10%

Inquam Photos / Octav Ganea
bani curs leu euro

Piaţa locală de real estate ar putea fi afectată în acest an de o posibilă depreciere a monedei naţionale, pe fondul epidemiei de COVID-19, iar dacă leul s-ar confrunta cu scădere de 10%, costul închirierii unei proprietăţi ar creşte substanţial, ducând la costuri suplimentare de până la 25.000 euro pe an pentru un spaţiu de 1.000 mp de birouri din Bucureşti, cu taxele de servicii incluse, arată estimările consultanţilor Colliers International.

"Evoluţia monedei naţionale nu este atât de pesimistă în România, unde leul a scăzut cu doar 1,3% în raport cu euro în perioada dintre mijlocul lunii februarie şi finalul lunii martie. Asta nu înseamnă mult pentru chirii acum, dar situaţia trebuie pusă într-un context mai larg, moneda românească scăzând constant în ultimii cinci ani, în timp ce alte monede regionale au fost mai puţin dinamice. Faţă de acum cinci ani, leul s-a devalorizat cu 9%, prin comparaţie cu 11% în cazul PLN şi 17% în cazul HUF, ultimele două marcând mare parte din depreciere în 2020. Într-un asemenea scenariu extrem de depreciere de 10% a leului faţă de euro, costurile imobiliare ar creşte cu echivalentul a 25 de euro pe metru pătrat pe an la valoarea actuală a cursului, ceea ce ar însemna o creştere semnificativă mai ales în contextul actual. În teorie, acest cost ar trebui acoperit doar de către chiriaş, dar circumstanţele extraordinare din piaţă înseamnă că proprietarii, în special din zonele de retail şi birouri, nu sunt într-o poziţie dominantă pentru a putea negocia", explică Silviu Pop, head of research la Colliers International, potrivit Agerpres.ro.

Citește și: Sindicatele din Sănătate trag semnalul de alarmă: În 27 de zile vor fi infectați toți salariații din sănătate

Analiştii consideră că o provocare pentru jucătorii din segmentul comercial al pieţei de imobiliare din Europa Centrală şi de Est este plata chiriilor şi taxelor de servicii în raport cu euro.

"În toamna anului trecut, Fondul Monetar Internaţional aprecia că, având în vedere fundamentele macroeconomice, leul românesc avea loc pentru o depreciere de până la aproximativ 10%. Aşadar, deşi pare că direcţia pentru leu este de depreciere, aprecierile FMI fac parte din cea mai pesimistă ipoteză. Merită notat că principalul scenariu indică o scădere mult mai mică, sondajele realizate de CFA Society România în rândul analiştilor financiari din ţară indicând un raport mediu de 4,94 lei pentru un euro într-un orizont de 12 luni. Pandemia de COVID-19 este aşteptată să provoace efecte negative în diverse sectoare economice la nivel global, inclusiv în real estate. O provocare specială cu care se confruntă jucătorii din segmentul comercial al pieţei de imobiliare din Europa Centrală şi de Est este plata chiriilor şi taxelor de servicii în raport cu euro, ceea ce ar putea duce la dificultăţi. Situaţia este delicată în special pentru Cehia (coroana cehă - CZK), Polonia (zlotul polonez - PLN) şi Ungaria (forintul maghiar - HUF), unde monedele naţionale au scăzut în raport cu euro cu procente cuprinse între 7% şi 10%", se menţionează în analiza Colliers International.

Citește și: Comisia Europeană știe când se termină criza: Propune INTERZICEREA deplasărilor neesenţiale către UE până la 15 mai

În acest context, specialiştii sunt de părere că proprietarii ar putea lua în considerare scutiri pe termen scurt la plata chiriilor sau inclusiv devansarea lunilor gratuite de chirie pe care le oferă de obicei la finalul perioadei contractuale. În acelaşi timp, chiriaşii ar putea să extindă durata contractului de închiriere cel puţin pentru a acoperi perioada compromisă.

Colliers International Group Inc. (NASDAQ: CIGI) (TSX: CIGI), unul dintre liderii globali în domeniul consultanţei imobiliare şi al managementului investiţiilor, derulează operaţiuni în 68 de ţări şi are peste 15.000 de specialişti în consultanţă şi servicii.

Citește și: Raed Arafat, precizări de ULTIMĂ ORĂ în urma unor 'interpretări eronate': Cum vor funcţiona spitalele în perioada următoare

La nivelul anului 2019, veniturile corporate ale companiei au fost de peste trei miliarde de dolari (3,5 miliarde de dolari, inclusiv afiliaţii), cu active gestionate de 33 miliarde de dolari.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.