Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Covid-19 ar putea deveni o boală sezonieră, după ce coronavirusul va infecta cel puțin 40% din populația lumii în următorul an, spun epidemiologii din SUA

NBC News
coronavirus

oul coronavirus care provoacă boala Covid-19 ar putea infecta între 40% și 70% din populația lumii în următorul an deoarece este prea târziu pentru limitarea epidemiei la nivel mondial, iar ulterior boala ar putea deveni una sezoniară, precum gripa, consideră epidemiologii consultați de publicația americană The Atlantic, care subliniază că cele mai multe cazuri de infectare vor fi ușoare sau chair fără simptome, potrivit 360medical.ro.

CUM SE EXPLICĂ “SUCCESUL” NOULUI CORONAVIRUS

Persoanele cu infecții severe, precum “gripa aviară” provocată de virusul H5N1 la oameni începând din 1997, pot fi ușor de identificat și izolat deoarece prezintă repede simptome, se îmbplnăvesc grav și de multe ori mor repede.

Acest lucru înseamnă, însă, că persoanele infectate nu reușesc să infecteze prea multe persoane, deoarece după îmbolnăvire nu ies la plimbare în oraș, ci stau acasă sau merg la spital.

Citește și: DRAGNEA s-a aflat MEREU în PERICOL! Ateriza cu elicopterul 'în bălării' sau pe un heliport fără niciun aviz sau siguranță tehnică

În schimb, noul coronavirus cunoscut sub numele tehnic SARS-CoV-2, deși poate provoca afecțiuni respiratorii severe, provoacă o boală – Covid-19 – cu rată de deces redusă, de sub 2%, mult mai mică decât cele înregistrate de alte boli provocate de virusuri (spre exemplu, rata de deces este de 60% la persoanele infectate cu H5N1) .

Însă în ciuda ratei mici de mortalitate, noul virus provoacă îngrijorări – și acest lucru tocmai din această cauză.

Coronavirusul este similar cu virusurile gripale deoarece ambele categorii conțin catene unice de ARN. Până la apariția noilor epidemii, erau cunoscute patru coronavirusuri ce infectează oamenii, provocând răceli.

Cercetătorii cred că aceste coronavirusuri tradiționale au evoluat la oameni pentru a-și spori răspândirea – ceea ce presupune infectarea și îmbolnăvirea oamenilor, nu uciderea lor.

În schimb, cele două noi coronavirusuri apărute în acest secol – SARS și MERS – au provenit de la animale, așa cum s-a întâmplat și în cazul H5N1.

Bolile provocate de aceste noi virusuri au o rată mare de fatalitate la oameni – ceea ce le-a redus sensibil potențialul de răspândire.

În total, atât SARS, cât și MERS au generat fiecare mai puțin de 1.000 de decese pe plan mondial, iar numărul de persoane infectate a fost doar de câteva mii.

Spre deosebire de SARS și MERS, Covid-19 s-a extins mai repede și mai mult: a infectat deja peste 81.000 de persoane și a provocat peste 2.700 de decese.

Citește și: INCENDIAR! Pilotul lui Dragnea a spus TOTUL - Drumurile la Belina erau doar pentru lider iar PSD plătea factura

Această capacitate de răspândire provine dintr-un amestec de caracteristici: virusul poate fi letal pentru oameni, dar nu foarte letal, îi poate îmbolnăvi pe pameni, dar nu într-un mod predictibil și ușor de identificat.

Spre exemplu, zeci de oameni au fost testați pozitiv la coronavirus pe vasul de croazieră Diamond Princess, deși nu prezentau niciun fel de simptome.

Tocmai acest lucru determină “succesul” și pericolul acestui coronavirus: faptul că, de multe ori, infectarea nu provoacă deloc simptome.

COVID-19, POSIBILĂ BOALĂ SEZONIERĂ

Profesorul Marc Lipsitch de la Universitatea Harvard, un reputat epidemiolog, crede că epidemia va continua să se extindă.

“Cred că rezultatul cel mai probabil va fi că epidemia nu va putea fi oprită”, a declarat prof. Lipsitch, pentru The Atlantic.

În cazul oricărei epidemii, primele măsuri luate sunt cele de izolare. În cazul Covid-19, China a luat măsuri de izolare fără precedent: începând din ianuarie, a început să stabilească cordoane sanitare incluzând zone tot mai largi, pornind de la orașul Wuhan, până ce a ajuns să închidă efectiv 100 de miliaone de oameni.

Celor închiși în zona de izolare pur și simplu li s-a interzis să mai iasă din case, iar oamenii sunt monitorizați cu dronele.

Cu toate aceste măsuri drastice, virusul a ajuns în aproape 40 de țări și continuă să se răspândească la nivel global.

De altfel, tot mai mulți epidemiologi cred că, chiar și în cazul unor “măsuri ideale” de izolare, răspândirea noului virus este inevitabilă: pur și simplu prea multe persoane infectate nu au simptome, iar testarea celor care au deja simptome și izolarea lor nu rezolvă problema.

Prof. Marc Lipsitch estimează că între 40% și 70% dintre locuitorii planetei vor fi infectați cu coronavirusul ce provoacă Covid-19 în următorul an, însă spune că nimedni nu trebuie să intre în panică: boala este de multe ori ușoară.

“Probabil că mulți vor avea o boală ușoară sau vor fi asimptomatici”, a spus profesorul, care aseamănă boala provocată de noul coronavirus cu gripa.

Astfel, ca și gripa, Covid-19 este periculoasă și poate produce decesul în special la persoanele în vârstă și  cu boli cronice, în timp ce majoritatea cazurilor pot fi tratate fără a fi nevoie de asistență medicală.

În cazul virusului gripal, spre exemplu, 14% dintre persoanele infectate nu prezintă simptome.

Prof. Marc Lipsitch nu este singurul expert care se așteaptă la o extindere la scară mondială a coronavirusului. În rândul epidemiologilor americani s-a creat un consens că cea mai probabilă evoluție a acestei epidemii este transformarea într-o boală sezonieră – al cincilea coronavirus “endemic”.

În cazul celor 4 coronavirusuri tradiționale, oamenii infectați nu dezvoltă imuunitate pe termen lung după vindecare.

Din această cauză, epidemiologii din SUA se așteaptă la o evoluție similară în cazul în care severitatea Covid-19 se menține la nivelul actual: sezonul de răceală și gripă ar putea deveni în următorii ani “sezonul de răceală, gripă și Covid-19”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.