Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

COVID-19 l-a răpus pe unul dintre semnatarii actului de 'deces' al URSS: De la el a preluat puterea Aleksandr Lukaşenko

youtube
URSS

Fostul prim-ministru belarus Viaceslav Kebici, unul dintre semnatarii acordului de la Belovejskaia Puşcia - actul de deces al URSS - a încetat din viaţă miercuri la vârsta de 84 de ani în urma infectării cu noul coronavirus, a anunţat unul dintre fiii săi, Oleg, citat de agenţiile de presă EFE şi RIA Novosti.

"Inima lui s-a oprit. Avea coronavirus. Acesta a influenţat" asupra stării sale de sănătate, a declarat pentru portalul belarus independent TUT.by fiul său Oleg, adăugând că fostul premier era spitalizat pentru COVID-19 de la sfârşitul lunii noiembrie.

Citește și: Liderul AUR, George Simion va iniția suspendarea președintelui: Un președinte trebuie să fie un mediator, nu trebuie să fie un competitor electoral

Kebici, care a preluat conducerea guvernului Belarusiei sovietice în aprilie 1990, a semnat la 8 decembrie 1991, împreună cu preşedintele Sovietului Suprem belarus de la acea vreme, Stanislav Şuşkevici, şi liderii de atunci ai Rusiei şi Ucrainei - Boris Elţin, respectiv Leonid Kravciuk - acordul prin care URSS a încetat "să mai existe ca subiect al dreptului internaţional".

La 25 decembrie, 17 zile mai târziu, preşedintele sovietic Mihail Gorbaciov demisiona din funcţie în absenţa unei ţări pe care să o guverneze, iar drapelul roşu cu secera şi ciocanul a fost coborât de pe Kremlin, fiind înlocuit cu tricolorul Rusiei în alb, albastru şi roşu.

Citește și: Rareș Bogdan: PNL ar urma să aibă undeva la 10-11 miniştri

Kebici a continuat să conducă guvernul în Belarus - care îşi proclamase independenţa statală în 1991 - până în 1994, anul în care şi-a prezentat candidatura la alegerile prezidenţiale, pierzând în turul doi de scrutin în faţa lui Aleksandr Lukaşenko, aflat şi astăzi la putere.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.