Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cozmin Gușă spune secretul care-l leagă pe Traian Băsescu de Vlad Filat

basescu vlad filat

Cozmin Gușă a declarat, sâmbătă seară, în cadrul unei intervenții telefonice, la Realitatea TV, că Republica Moldova "este o națiune condusă de politicieni și oligarhi egoiști, care au știut să își tragă anumite filoane ale puterii", iar ceea ce s-a punctat, în ultimele zile, reprezintă "opțiunea Moldovei de a nu mai fi un stat cu aspirații euroatlantice". În viziunea sa, dacă în Republica Moldova ar exista o luptă anticorupție, "ar trebui să fie spulberat absolut tot, nu doar Vlad Filat și alții", iar ultimele evoluții indică faptul că aceasta "merge către Rusia și fără Germania".

Citește și: SCANDAL SEXUAL în Biserica Ortodoxă: Preoți pozați goi pentru un calendar

"Ca să înțelegi Republica Moldova și felul în care se manifestă, prin intermediul politicienilor săi, dar atenție, și al cetățenilor pentru că diferența fundamentală dintre România și Republica Moldova e că, acolo, majoritatea cetățenilor gândește similar majorității politice, în sensul în care nostalgia e mai importantă decât modernismul, respectiv Moscova mai importantă decât Bucureștiul și, din acest motiv, comparație e diferența specifică cu România, unde politicienilor le place corupția, în primul rând, iar românilor le place modernitatea, respectiv euroatlantismul, care nu intră în agenda politicienilor deloc. Asta face ca Republica Moldova să fie o nucă destul de tare pentru orice abordare, mai ales pentru cea românească.

Citește și: Traian Băsescu spune unul dintre secretele militare ale României: De ce se teme Rusia

Noi am fi putut să facem, de partea noastră, o strategie destul de dură, în raport cu Moldova. De la Traian Băsescu, în jos sau sus, ne-a plăcut să clamăm unirea cu Moldova, fără să le cerem lucruri concrete pentru ajutorul pe care le-am dat și să asistăm așa, oarecum prostiți, dar conștienți la faptul că niciodată nu vor veni pe partea strategiei noastre de tip euroatlantic și chiar și cei euroatlantiști, cum ar fi putut să fie considerat și Filat, inclusiv acești euroatlantiști declarați nu erau euroatlantiști, ci tot moldoveni care suferă de sindromul mielului turbat, numai că unii se declarau într-un fel și alții se declară în alt fel.

Citește și: Moldova FIERBE, un procuror DNA e pe fir: Ce se întâmplă acum la Chișinău în procesul mileniului

E o națiune condusă de politicieni și oligarhi egoiști, care au știut să își tragă anumite filoane ale puterii fie că vorbim de ministere economice, în cazul lui Vlad Filat, fie că vorbim de instituțiile de forță sau servicii secrete, sau justiție, în cazul lui Vladimir Plahotniuc, care, să nu uităm, de pe vremea lui Dan Ioan Popescu, care era principala sa conexiune în România, a devenit reprezentantul Petrom România în Republica Moldova, doar apoi reușind să ia și restul rețelelor de benzinării sau de combustibil de acolo, ca să nu mai vorbim despre sistemul bancar. Deci are o explicație absolut tot ce se întâmplă acolo, iar ceea ce chiar s-a punctat, în aceste zile, s-a punctat opțiunea Moldovei de a nu mai fi un stat cu aspiratii euroatlantice, ci de a deveni un loc unde putem să ne întâlnim să negociem, dar vorbim mai mult în limba rusă, eventual cu un traducător, pentru că ăsta este semnalul care s-a dat. Din câte am văzut, Europa nu este foarte supărată, se pare că dovezile la adresa lui Vlad sunt consistente, urmele miliardului de euro devalizat în disperare se văd, există și, din acest motiv, cei care au inventat maidanul pro-rus, de acolo, pot să arate cu degetul într-un mod argumentat, mimând o luptă anticorupție", a declarat Cozmin Gușă.

Citește și: Nuntă mare în lumea politică: Ion Iliescu e invitat, Ecaterina Andronescu e nașă / VIDEO

În viziunea consultantului politic, dacă în Republica Moldova ar exista o luptă anticorupție, "ar trebui să fie spulberat absolut tot, nu doar Vlad Filat și alții".

"Repet, cetățenii Moldovei, în momentul în care li se acordă avantaje și nu li se îngrădește posibilitatea de călătorie, în vest, la frații lor care lucrează în Europa, vor fi la fel de bucuroși și nu vor fi deranjați și aici să ne spună cel care ne-a condus, în ultimii zece ani, ce a făcut, la ce s-a gândit, care au fost strategiile sale, că pe aia din 2010, când credea că Vlad Filat ia 52% dintr-una și îl bate pe Voronin, în direct, pe aia am văzut-o. A fost proastă, nu i-a mers, a greșit. Noroc că am fost unii pe acolo, care am mai făcut ceva", a adăugat Cozmin Gușă.

Citește și: Traian Băsescu îi dă argumentele lui Klaus Iohannis cum poate apăra România în UE

"Moldova merge către Rusia și fără Germania pentru că Filat este politicianul nu doar alintat de către statul român, cât timp a fost condus de către Traian Băsescu și de politicienii de centru-dreapta din PDL, mai ales, pentru că PNL nu l-a avut ca aliat pe Filat și este politicianul alintat inclusiv de doamna Merkel, cu vizite periodice acolo și, la rândul lui, încercând să facă o strategie între Berlin și București, Berlinul însemnând Bruxelles. Justiția pro-rusă, dar, atenție, celelălt despre care vorbim, Vlad, care este atotputernic și nu trebuie subapreciat, și mă refer la Vlad Plahotniuc. Repet, este reprezentantul unei afaceri românești, acolo, aliatul oficial al politicienilor de stânga, din România (pozele sale cu Victor Ponta sunt de notorietate) și managerul partidului lui Lupu, Partidul Democrat, din Moldova, Lupu care a jucat pe axa București-Moscova, dacă celălalt Vlad a jucat pe axa București-Berlin, care însemna Bruxelles.

Citește și: El e senatorul UNPR care a refuzat să-l antreneze pe Rafael Nadal

Observăm că, din acestă ecuație, lipsește Statele Unite ale Americii care, într-un mod normal, ne-au lăsat această sarcina, în calitate de păzitor al frontierei, să avem grijă să consolidăm o frontieră care, la un moment dat, se discuta ca această frontieră a euroatlantismului ar putea să fie chiar pe Nistru", a mai spus Cozmin Gușă.

Citește și: Legături extremiste între Teo Trandafir și un lider de partid

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.