Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Creșterea abruptă a salariului minim lovește năprasnic în firmele debutante

Creşterea abruptă a salariului minim nu rezolvă nici problema sărăciei românilor, nici problemele penale ale Premierului PSD inculpat, dar lovește năprasnic în firmele debutante, în agricultură şi în industriile româneşti intensive în forţă de muncă ieftină.

Soluția pentru sărăcia extremă a românilor este locul de muncă și cât mai multe firme active care să le ofere acest loc de muncă. Creşterea cu o treime a salariului minim pe economie loveşte năprasnic exact în soluţia corectă şi de durată. În realitate, „binefacerile" intervenţiei PSD în salariul minim „lovește" în cei pe care susţine că îi ajută şi reprezintă o nouă tentativă de a acoperi mediatic problemele penale ale Premierului PSD inculpat.

Graba Premierului inculpat Ponta de a anunţa creşteri accelerate ale salariului minim  faţă de cele anunţate în Programul de Convergenţă 2015-2018 sau de a decala măsuri de relaxare fiscală din Codul Fiscal ne arata disperarea sa. În Programul de Convergenţă a României propus de Executiv şi trimis recent Comisiei Europene se prevede un calendar de creştere graduală a salariului de bază minim brut pe ţară la 1.125 de lei în semestrul întâi şi 1.200 de lei începând cu a doua jumătate a anului 2016. Salturile populiste ale Premierului ne indică neseriozitate, iresponsabilitate şi un dezinteres grav faţă de mediul privat.

Creşterea abruptă a salariului minim pe economie:

loveşte în agricultură şi în toate industriile intensive în forţă de muncă ieftină.

loveşte în firmele debutante, în întreprinderile mici şi mijlocii cu rate reduse ale profiturilor, în capacitatea de a crea noi locuri de muncă ale companiilor - nu întâmplător, creşterea salariului minim loveşte în tinerii în căutarea unui loc de muncă, în tinerii care vor să acumuleze experienţe, în tinerii antreprenori care vor să creeze noi locuri de muncă.

loveşte în costurile firmelor care se duc în majorarea de preţuri, în pierderi de competitivitate. Asta înseamnă accesul la bunuri şi servicii mai scumpe şi creşterea sărăciei. Preţurile la alimente, îmbrăcăminte sau mobilă se vor majoră, pentru că vor include aceste creşteri salariale.

Salariile cresc atunci când:

- pieţele se dezvoltă - avem cazurile concrete din construcţii, unde salariile angajaţilor au crescut odată cu creşterea cererii de locuinţe şi spaţii comerciale.

- productivitatea muncii creşte, fie prin noi abilităţi sau cunoştinţe dobândite, fie prin tehnologizare, fie printr-o mai bună îmbinare a factorilor de producţie cu capitalul, adică prin investiţii.

- cererea este mai mare decât oferta, atât pe piaţa forţei de muncă, cât şi pe pieţele de bunuri sau servicii.

- încrederea în economie şi în administraţia publică este ridicată.

Guvernarea PSD s-a dovedit incapabilă să genereze încredere sau un sistem de învăţământ mai bun care să înzestreze forţa de muncă cu abilităţile şi aptitudinile necesare pieţei forţei de muncă. PSD nu se poate substitui artificial, acum, negocierii dintre angajat şi angajator. PSD nu poate evalua contribuţia salariaţilor la activitatea unei firme. PSD a reuşit doar să cultive dobândirea de vechime în asistenţă socială a persoanelor apte de muncă. Milionul de noi locuri de muncă promis de PSD în campanie este un eşec răsunător.

 

PNL consideră că relaxarea fiscală şi deblocarea investiţiilor publice care au atins un minim periculos sub guvernul PSD sunt soluţiile pentru repornirea motoarelor economice, pentru crearea de noi locuri de muncă şi pentru diminuarea sărăciei extreme, pentru integrarea în muncă a şomerilor şi a asistaţilor sociali capabili de muncă.

 

PNL atrage atenţia, totodată, că ne-am asumat angajamente interne între partidele politice şi angajamente europene şi internaţionale de a nu genera derapaje economice şi dezechilibre bugetare, de a dezbate cu responsabilitate o nouă lege a salarizării unitare a bugetarilor.

 

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.