Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cristian Boureanu şi-ar fi şcolarizat fiica la Universitatea MarK Twain din Anglia pe banii din 'afacerea' Swietelski - Cum a plătit fostul demnitar banii

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Cristian Boureanu eliberare

Procurorii DNA au trimis recent instanței supreme dosarul de mare corupție al fostului ministru al Finanțelor, Sebastian Vlădescu, pentru două fapte de luare de mită și pentru o faptă de trafic de influență.

STIRIPESURSE va prezenta în exclusivitate detaliile neștiute ale acestui caz, de la cum au reușit procurorii DNA depistarea banilor de peste hotare a celor cercetați și până la probarea acuzațiilor ce sunt aduse celor trimiși în judecată.

Citeşte şi: EXCLUSIV! Finanţarea reabilitării tronsonului CFR Bucureşti-Constanţa, 'subiect fierbinte' pentru 'gaşca' lui Vlădescu - Cum erau 'presaţi' oamenii CFR-ului

Astfel, alături de Vlădescu mai sunt judecați cumnatul lui Mircea Geoană, Ionuț Costea dar și fostul deputat Cristian Boureanu pentru fapte de complicitate la luare de mită și trafic de influență.

Citește și: DNA, anunț de ULTIMĂ ORĂ - Sebastian Vlădescu, Cristi Boureanu și cumnatul lui Mircea Geoană, trimiși în judecată! Ce acuzații aduc procurorii

Dosarul este unul cu greutate probantă, asta după ce anchetatorii de la DNA au reușit „penetrarea” și obținerea unor detalii vitale privind circuitele de bani din paradisuri fiscale unde cei judecați aveau companii înființate.

Pentru a reuși acest lucru procurorii au beneficiat de suportul mai multor martori esențiali care le-au oferit acestora toate informațiile necesare pentru depistarea banilor și a circuitelor economice prin care „banii pătați” erau predați de persoana interesată către oficiali ai statului român.

Cu fiica la Mark Twain în Anglia

Un detaliu al acestui dosar este că fostul deputat Cristian Boureanu şi-ar fi şcolarizat fiica la o universitate de prestigiu din Marea Britanie. Mai precis acesta a plătit peste 60.000 de lei acestei universităţi prin intermediul unei firme pe care ar controla-o în mod real deşi persoana care figurează la conducerea acesteia este fratele său, Sorin Boureanu.

Astfel, mergând pe firul banilor plecaţi de la societatea austriacă Swietelski către protagoniştii comisionului de 10 la sută cerut pentru deblocarea plăţilor aferente lucrărilor de la tronsonul de cale ferată Bucureşti-Constanţa, anchetatorii au descoperit şi relaţia financiară dintre societatea Topanel Production Panels şi alte firme interpuse pe linia cu societatea austriacă.

Citeşte şi: EXCLUSIV! CE miniştri cu greutate SE LĂUDA Sebastian Vlădescu că are la degetul mic - A încasat milioane de euro spunând că bani vor ajunge și la unul dintre ei

"Aşa cum se va arăta detaliat în continuare, aceste fonduri au fost folosite, la cererea inculpatului Boureanu Cristian, pentru achiziţia de acţiuni şi părţi sociale la societăţile Topanel Production Panels SA, respectiv Topanel Trading Panels SRL, pentru plata spezelor bancare pentru trei împrumuturi contractate la Hellenic Bank, precum şi pentru creditarea celor două societăţi, Topanel Production Panels SA şi Topanel Trading Panels SRL.

Cele două companii, Topanel Production Panels SA şi Topanel Trading Panels SRL, au fost înfiinţate de cei doi fraţi Boureanu. Ulterior, în anul 2010, pe fondul crizei financiare şi al unor iminente executări silite pornite de bănci, fraţii Boureanu au gândit un mecanism care să le pună la adăpost acţiunile şi părţile sociale deţinute la cele două companii, având în vedere că reprezentau nişte active valoroase1. Astfel, au procedat la înstrăinarea acestor participaţii către o companie offshore pe care o controlau, Kamaridis Steel Ltd2, şi către prieteni...", se arată în dosarul de la instanţă.

Citește și: EXCLUSIV! În plină CRIZĂ financiară cumnatul lui Mircea Geoană vedea lumea şi primea un Porche Cayenne - DNA devoalează secretul succesului dar şi preţul final

Procurorii arată că banii de la Swieteleski ar fi fost folosiţi pentru susţinerea acestei firme Topanel Production Panel şi a altor în interacţiune cu alte societăţi create în acest scop.

"Din modul în care inculpatul a conceput aceste operaţiuni rezultă interesul său în folosirea fondurilor cu provenienţă Swietelsky în vederea asigurării bunului mers al companiilor Topanel, pe care a continuat să Ie controleze prin intermediul acţionarului Korbateck Limited, deţinută de fratele său, Boureanu Sorin.

Relaţia dintre cei doi fraţi Boureanu a fost explicată de martoră: atunci când Boureanu Cristian a intrat în politică, fratele său, Boureanu Sorin, a continuat să se ocupe de afacerile inculpatului, inclusiv de cele două societăţi, Topanel Production Trading SA şi Topanel Trading Panels SRL.

”Cu dl. Boureanu am lucrat efectiv până a intrat acesta în politică. Când dl Boureanu a intrat în politică, acesta i-a lăsat afacerile fratelui său, dlui Boureanu Sorin. Venea periodic, la birou, la fratele lui.(...)..", se mai arată în dosar.

Citeşte şi: EXCLUSIV! Cumnatul lui Geoană s-ar fi 'detoxifiat' la patru stele în Turcia pe banii din 'afacerea' CFR-Swietelski - Lista completă a locurilor vizitate

"Interesul inculpatului Boureanu Cristian în deţinerea societăţilor Topanel şi în bunul mers al acestora rezultă şi din veniturile pe care le obţine din aceste societăţi, direct sau prin intermediul acţionarului majoritar Korbateck.

Astfel, spre exemplu, societatea Topanel Production Panels a plătit taxele de şcolarizare pentru Boureanu Ioana, fiica inculpatului Boureanu Cristian Alexandru, în acest sens, Topanel Production Panels SA a plătit1 Fundaţiei The MarkTwain International School sumele de 22.988 lei în data de 26.10.2017, 19.408 lei în data de 24.04.2018 şi 19.323 lei la data de 14.05.2018", se mai arată în dosar.

Procurorii arată că "plăţile s-au făcut în baza a două contracte de sponsorizare puse la dispoziţia organului judiciar de Fundaţia Mark Twain International School, ca documente în baza cărora s-a realizat şcolarizarea elevei Boureanu Ioana".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.