Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cristian Bușoi, cel mai bun agent electoral al PSD

Nu contează câți bani bagi într-o campanie, câți consultanți aroganți îți cer multe zerouri în coada sumei, efectul contează. În multe cazuri, s-a văzut că din consultanții lu' pește nu e decât aroganța de cocalar rural după ce își cumpără un BMW din 1982 cu număr de Bulgaria. Rezultatele unora sunt ceva mai slabe decât referatele unor studenți la Științe Politice, care au tratat aceeași temă. Contează doar rezultatul, indiferent cine ți-l produce.

Acum la modă este bătălia al cărei premiu este cine se pune în vârful șpăgilor din Primăria Capitalei. Sorin Oprescu nu mai candidează, dar sunt destui care se visează și ei niște mici Oprești, cu saci de bani acasă despre care să declare că au uitat că există. Huzurul pe bani publici este un magnet pentru toți politrucii. PNL a făcut mutarea-surpriză de a veni cu un candidat incolor, inodor, șters, fără planuri, fără proiecte, doar cu ochelari și - uneori - cu președintele Iohannis la braț. Alte avantaje nu mi se pare că are. Măcar de-ar fi jucat Sim City când era mic. Înțeleg și achiesez cu ideea de a se veni cu oameni noi, oameni anonimi pe plan politic, pentru că de aia sunt noi: că nu știe nimeni de ei. Este întradevăr nevoie de o generație nouă, mai ales că politicienii care au debutat în anii '90 au eșuat, iar cei care au debutat în anii 2000 s-au dovedit a fi la fel de leneși și de corupți precum predecesorii lor. Fiecare incapabil are o șansă, așa cum la o cursă de cai fiecare mârțoagă are dreptul să participe.

A intra în cursă cu un anonim este una, poate are omul niște idei valide; dar a intra în cursă cu un agent electoral al concurenței este sinucidere curată. Cristian Bușoi a început pre-campania pentru locale în ritm împiedicat. Nu a ieșit în evidență prin nimic, ba chiar începe să îi dea cu minus. Ceea ce înseamnă că se marchează puncte în contul adversarului, adică în contul viitorului candidat PSD. Așa e-n tenis, când joci cu un jucător slab, trebuie doar să trimiți mingea în teren, nu trebuie să te chinui să marchezi puncte, deoarece va trimite el mingea în out. Din acest punct de vedere, ar putea și PSD să arunce în cursă orice nimeni, dacă Cristian Bușoi va continua cu împleticelile și gafele, PSD va câștiga sigur.

Dar despre ce este vorba? A venit Cristian Bușoi recent cu un filmuleț cu care nu intenționa nimic, dar în care erau imagini de la tragedia din Colectiv. Uitați clipul, îmi fac și eu notorietate, votați-mă. Vreau să mă votați din scârbă pentru situație și sistem, nu pentru că am eu un proiect. Știm bine că definiția politicianului este omul care vede o mulțime de oameni care se duce într-o direcție, se pune în fruntea mulțimii. Vedem că mocnește ceva în societate legat de Colectiv, dar să fii atît de stupid încât să crezi că dacă pui niște imagini cu Colectiv o să te voteze cei scârbiți de sistem, este pueril. Este la fel de pueril precum o melodie a lui Vali Sterian pusă în timpul unei întâlniri electorale a lui Adrian Năstase și ca momentul de reculegere cerut de Liviu Dragnea în memoria victimelor mineriadelor la ultimul congres al PSD. Gesturi de formă, fără gesturi de profunzime, fără gesturi concrete. Nu au nicio valoare, ba chiar deranjează prin superficialitate.

Oamenii care au ieșit în stradă după Colectiv par a fi o masă bună de votanți cărora să li te adresezi că sunt deciși să iasă la vot. Hai să le aruncăm în ochi niște imagini cu Colectiv și i-am bifat. Asta pare să fie strategia lui Cristian Bușoi. O strategie mai proastă nici că se putea. Oamenii aceia nu sunt niște țărani săraci pe care PSD îi vrăjește o dată la patru ani cu o punguță plină cu nimicuri ieftine. Oamenii aceia nu pot fi vrăjiți cu un clip în care te dai revoltat. Fă ceva, vino cu ceva, schimbă ceva. Altfel, domnule Bușoi, chiar veți fi perceput drept un om care vrea să îi manipuleze, să le dea pe la nas cu niște imagini sugestive, așa cum le dă PSD pe la nas țăranilor săraci cu o punguță roșie cu niște junkies în ea. Nu faceți altceva decât să le faceți scârba mai mare, să demonstrați că nici un partid chiar că nu are nicio variantă pe care ei și-o doresc și să îi forțați să nu se ducă la vot. Iar asta va fi în beneficiul PSD, care va veni cu o punguță roșie plină cu nimicuri pe la pensionarii săraci care vor ieși vrăjiți la vot. Și cum la alegerile astea se aplică schema de-a dreptul tâmpită de a se alege primarul din primul tur, credeți-mă domnule Bușoi că o scară de bloc plină cu pensionari care au mâncat din salamul de 3 lei pus de PSD în punguța roșie valorează în scorul electoral mai mult decât un grup de 20-30 de ani de pe facebok care dă un like și stă în casă că le-ați aruncat în ochi un clip manipulator.

Urmează să vedem un clip de la PSD pe tema luptei împotriva corupției, un clip de la UDMR în care Kelemen Hunor să se recite "Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie", un clip de la ALDE pe tema cât de greu este să conduci un partid mare și un clip de la UNPR în care se demonstrează că nu orice ministru are nevoie de o coloană oficială. Nu este de râs, este de plâns. În România anului 2016, nivelul calitativ al luptei electorale este încă unul scăzut. Păcat.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.