Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cristian Ghinea, europarlamentar PLUS: Momentul deciziei pentru cele 30 de miliarde de euro post-2021. Cum să nu le irosim

Cristian Ghinea, europarlamentar USR-PLUS/ Renew Europe, a lansat, printr-un comunicat de presă, mai multe propuneri, care să asigure schimbarea sistemului de absorbție a fondurilor europene, astfel încât finanțările UE post-2021, de peste 30 miliarde euro, să ajungă exact acolo unde este nevoie.

„Soluțiile pe care le propun sunt de a urmări, simplu și logic și fără echivoc, cele cinci obiective ale politicii de coeziune și a organiza tot sistemul în jurul lor”, explică Cristian Ghinea.

Potrivit lui Ghinea, cele 5 obiective ale politicii de coeziune 2021-2027 sunt:

„O Europă mai inteligentă, prin inovare, digitalizare, transformare economică și sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii

O Europă mai verde, fără emisii de carbon, punerea în aplicare a Acordului de la Paris și investiții în tranziția energetică, energia din surse regenerabile și combaterea schimbărilor climatice

O Europă conectată, cu rețele strategice de transport și digitale

O Europă mai socială, pentru realizarea pilonului european al drepturilor sociale și sprijinirea calității locurilor de muncă, a învățământului, a competențelor, a incluziunii sociale și a accesului egal la sistemul de sănătate

O Europă mai apropiată de cetățenii săi, prin sprijinirea strategiilor de dezvoltare conduse la nivel local și a dezvoltării urbane durabile în UE”, se arată în comunicatul de presă.

Citește și: Stare de alertă pentru farmaciile din toată lumea! Epidemia de coronavirus ameninţă aprovizionarea cu medicamente

De asemenea, în analiză se poate vedea cum a evoluat organizarea sistemului, ce a funcționat și ce este absolut obligatoriu să fie făcut acum pentru a nu compromite din start finanțările UE 2021-2027.

„România a primit peste 50 de miliarde de euro de la UE în ultimii 12 ani și, din păcate, prea puțin se simte infuzia de fonduri în țară. În cea mai mare parte, este din cauza modului cum au fost gândite instituțiile și coordonarea programelor, împărțite și concentrate pe criterii inadecvate cu nevoile reale. Din păcate, vedem cum Guvernul Orban este pe cale să oficializeze și el <>, distructivă când este vorba de a rezolva probleme complexe”, mai spune Cristian Ghinea.

Europarlamentarul PLUS a punctat că dezbaterea reală pe acest subiect, în acest moment, nu există.

„Subiectul „cum și unde vom direcționa finanțările UE post-2021 - peste 30 de miliarde de euro”, care ar trebui să fie abordat de autoritățile de la București cu dezbateri pe scară largă cu toate părțile interesate, este tratat cât mai „discret”. Ministerul Fondurilor Europene face consultări de formă, iar actele normative de importanță crucială trec pe sub masă prin Guvern.

De aceea, o dezbatere cu priorități și schimbări curajoase în sistem trebuie declanșată acum, deoarece anul 2020 este decisiv.

Tot aici se aduc clarificări față de insistența cu care ministrul actual al Fondurilor Europene promovează o nouă Autoritate de Management, la Ministerul Transporturilor: „Pentru el, doar Ministerul Transporturilor, unde a fost director, e adevărata miză. În schema propusă de ministrul Boloș, este un singur Minister în afară de MFE ce ar urma să coordoneze un Program Operațional. Acesta ar fi Ministerul Transporturilor, de unde vine directorul Boloș. Cam aceasta este viziunea lui Marcel Boloș pentru dezvoltarea României cu fonduri europene: își aranjează un post pentru viitor”, mai spune eurodeputatul Cristian Ghinea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.