Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fără iluzii - Criza energetică va lăsa daune economice permanente, potrivit estimărilor Moody’s

Moody's

Agenția de rating Moody's vorbește despre daune permanente pe care criza energetică le va provoca economiei europene, avertizând că această criză va fi de lungă durată întrucât prețurile gazelor naturale vor rămâne la niveluri ridicate. Deși țările din Europa Centrală și de Est, alături de Italia și Germania, sunt mai expuse riscului de pierderi permanente, Grecia pare deosebit de vulnerabilă din cauza dependenței mari a economiei sale față de turism, relatează Kathimerini preluat de Rador.

Chiar dacă prețul la gazele naturale a scăzut de la maximele din vară, agenția preconizează că o perioadă prelungită de incertitudine geopolitică, în combinație cu nevoia de a schimba fundamental mixul energetic al Europei, va menține prețurile energiei din regiune cu mult peste nivelurile lor istorice pe termen mediu. Prețurile mai mari ale energiei provoacă un șoc mare asupra condițiilor comerciale ale Europei și ar putea slăbi competitivitatea pe termen lung a regiunii, subliniază agenția. Stocarea în cantitate suficientă a energiei și reducerea consumului vor permite majorității statelor să evite raționalizarea, dar riscurile vor rămâne ridicate până când guvernele vor putea găsi alternative viabile, pe termen lung, la aprovizionarea cu energie din Rusia, ceea ce, potrivit estimărilor Moody's, va dura mulți ani până să se întâmple.

Europa Centrală și de Est, Italia și Germania sunt cele mai expuse riscului de daune economice permanente din cauza dependenței mari a economiilor lor față de industrie și față de sectoare care sunt vulnerabile la prețurile ridicate la energie. Însă șocul va fi transmis tuturor economiilor europene, având în vedere gradul ridicat de integrare al sectorului industrial european și interconexiunile mari dintre economiile UE, avertizează agenția.

Prețurile ridicate la energie, menținute o mai lungă perioadă de timp, vor afecta, de asemenea, veniturile gospodăriilor și vor duce la scăderea cheltuielilor de consum, ceea ce va lovi economiile dependente de turism, chiar dacă șocul va fi probabil mai moderat și mai gradual comparativ cu prăbușirea bruscă a turismului în perioada de vârf a pandemiei.

După cum subliniază Moody's, importanța turismului pentru Croația (16% din PIB), Grecia (15% din PIB) și Portugalia (11% din PIB) face ca aceste trei țări să fie deosebit de vulnerabile, în timp ce existența unui număr mare de firme mici, care tind a avea rezerve de lichiditate mai mici pentru a absorbi costurile crescute, precum și o diversificare mai mică, reprezintă, de asemenea, un factor de risc pentru țările din Sud.

În final, eficacitatea politicilor pe care le va urma fiecare țară, precum și forța sa bugetară și instituțională vor determina efectele asupra ratingului lor de țară, susține Moodys, observând totodată că Grecia are cea mai slabă forță instituțională și bugetară dintre cele patru țări din Europa de Sud.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.