Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CRIZA politică din Italia se adâncește și sunt la un pas de anticipate. În lipsa unui acord președintele a propus guvern tehnocrat. A fost refuzat de partide

StudentVille
italia alegeri

Liderul formaţiunii italiene antisistem Mişcarea 5 Stele (M5S), Luigi di Maio, s-a declarat duminică dispus să renunţe la pretenţia de a deveni premier, dacă astfel va convinge partidul de extremă-dreapta Liga Nordului, condus de Matteo Salvini, să i se alăture într-o coaliţie majoritară, menţinându-şi însă condiţia ca acest partid să rupă alianţa încheiată că formaţiunea Forza Italia a fostului premier Silvio Berlusconi, transmite agenţia dpa preluat de agerpres.

Uniunea Europeană, măsuri REVOLUȚIONARE pentru România și statele din Est

'Dacă obstacolul este Luigi di Maio premier, atunci îi spun aici public lui Matteo Salvini: Hai să alegem premierul împreună!', a afirmat liderul formaţiunii M5S într-o intervenţie la postul de televiziune RAI. Însă el a adăugat că partidul său va intra într-o alianţă cu Liga Nordului numai dacă acest partid se disociază de cel al fostului premier Silvio Berlusconi, solicitare respinsă ferm până în prezent de Salvini.

Oferta lui Luigi di Maio vine cu o zi înainte ca preşedintele Sergio Mattarella să se întâlnească cu liderii politici probabil într-o ultimă încercare de a găsi o soluţie în faţa impasului creat de rezultatul alegerilor legislative din 4 martie, care au creat un parlament cu trei grupuri minoritare între care divergenţele sunt prea profunde pentru a permite formarea unei coaliţii.

Formaţiunile cele mai bine plasate în urma acelui scrutin sunt alianţa dreapta-extrema dreaptă - formată din Forza Italia a lui Berlusconi şi Liga lui Matteo Salvini -, care a obţinut 37% din voturi, şi M5S, devenit primul partid al Italiei, cu 32% din voturi.

M5S şi Liga Nordului ar putea din punct de vedere matematic să formeze o majoritate. Deşi între aceste două formaţiuni există numeroase divergenţe şi ambele au exclus imediat după alegeri orice colaborare, ele au în comun opoziţia faţă de imigraţia ilegală, abordare ce le-a adus un rezultat foarte bun în alegeri, după ce în ultimii ani sute de mii de migranţi au debarcat în Italia.

Luigi di Maio nu a exclus nici posibilitatea unei alianţe cu Partidul Democrat (de stânga), marele perdant al alegerilor (cu doar 19% din voturi), care până acum a susţinut că a decis să rămână în opoziţie şi că nu vrea să fie 'propteaua' vreunui alt partid.

La rândul său, Silvio Berlusconi a declarat că doreşte un guvern de dreapta 'credibil' în faţa Uniunii Europene şi fără 'populişti', deşi partidul său are încheiată o alianţă cu partidul de extremă-dreapta al lui Matteo Salvini.

Dacă noua rundă de consultări ce va avea loc luni nu aduce vreun progres către formarea unui guvern, conform unor relatări din presă preşedintele Mattarella ar urma să ceară partidelor să sprijine un aşa-numit 'guvern al preşedintelui', condus de un premier tehnocrat.

Însă Luigi di Maio respinge varianta unui guvern tehnocrat şi a propus ca singură alternativă acceptabilă pentru partidul său organizarea de alegeri anticipate la sfârşitul lui iunie sau, cel târziu, începutul lui iulie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.