Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Croaţia, pregătită să ajute la găsirea de noi rute după rezilierea acordului de cereale la Marea Neagră / Rusia: ONU are la dispoziție trei luni

Agerpres
cereale ucraina

Croația își oferă rețeaua feroviară și porturile din Marea Adriatică pentru transportul produselor agricole ucrainene ca rută alternativă după rezilierea acordului de cereale la Marea Neagră - a declarat secretarul de stat croat pentru afaceri politice, Frano Matušić, la sesiunea Adunării Generale a ONU, în cadrul dezbaterii ministeriale consacrate situației din Ucraina, scrie AGROKLUB.

"Croaţia este pregătită să ajute la găsirea de noi rute pentru exporturile de cereale ucrainene. Căile ferate croate şi porturile de la Marea Adriatică se numără printre posibilele rute alternative", a spus Matušić. Potrivit acestuia, decizia Rusiei de a nu prelungi acordul aduce amenințarea foametei în multe părți ale lumii.

Cinci state solicită prelungirea interdicției de import al cerealelor

Pe de altă parte, cinci țări - Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia - vor cere în comun UE să prelungească interdicția asupra importurilor de cereale din Ucraina după 15 septembrie, pentru a evita perturbări majore ale pieței, a declarat ministrul maghiar al Agriculturii, Istvan Nagy, pentru Reuters.

Prin aceste cinci țări trec rutele alternative de tranzit pentru a compensa exportul lent prin porturile Mării Negre. Rezilierea acordului ar putea duce la creșterea fluxurilor de cereale și la blocaje, este temerea acestor țări UE.

Prin urmare, statele vor cere continuarea interdicției de import pentru patru produse ucrainene - grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea soarelui, în timp ce transportul se va efectua normal, ca și până acum. Nagy a spus că va discuta despre o opțiune prin care țările ar putea cere în mod individual UE să adauge produse pe lista interdicțiilor.

"Evident că Ucraina, având în vedere cantitatea recoltelor ei, afectează piața cu tot ce produce și exportă în Europa", a spus el.

Deși transportul prin Marea Neagră nu este interzis, este puțin probabil ca Ucraina să primească sprijinul altor țări în escortarea extrem de riscantă a navelor prin coridorul cerealelor.

"Dacă nu se va putea exporta /pe cale maritimă, nu vom putea furniza țărilor /importatoare/ decât aproximativ 3,7-3,8 milioane de tone de produse agricole în fiecare lună. Nu este suficient", a spus Dmitro Solomciuk, membru al Comitetului pentru Politica Agrară a Ucrainei, și a adăugat că alternativele sunt porturile dunărene și rutele terestre prin țările UE.

Rusia: ONU are la dispoziție trei luni

Rusia a declarat că Națiunile Unite au la dispoziție trei luni pentru a pune în aplicare termenii unui memorandum care ar facilita exporturile agricole rusești, dacă se dorește ca Moscova să continue discuțiile privind reluarea exporturilor de cereale ucrainene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.