Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CTP, critici dure la adresa soților Iohannis: Care e mesajul pe care Iohannis doreşte să îl trasmită?

ctp

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a criticat în termeni duri refuzul soției președintelui Iohannis de a merge la Parchet unde trebuia să fie audiată ca martor, dar și lipsa de explicații a președintelui pe tema refuzului său de a îi numi pe cei doi miniștri propuși de PSD.

Digi24:

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a criticat atitudinea preşedintelui Klaus Iohannis, care, prin nenumirea celor doi miniştri în Guvern, imită procedeul PSD-ist: „nu fac pentru că pot”. În opinia jurnalistului, criticabilă este şi atitudinea soţiei şefului statului, Carmen Iohannis care nu s-a dus la audieri, unde a fost citată în calitate de martor.
„Mai e cineva care contribuie la discreditarea justiţiei în această ţară şi la anularea ei ca putere. Asta conteaza cel mai mult - respectul justiţiei. Dna Carmen Iohannis. Nu se prezintă ca martor, nici măcar nu e inculpată, suspectă, pentru a lămuri nişte lucruri într-un proces în care e implicat şi soţul ei. Mai întâi a venit cu un pretext absolut ridicol, că e invitată la o cină, e adevărat o cină regală, apoi am înţeles că e răcită.
Dimpotrivă, şi dacă era răcită, ar fi trebuit să se burduşească cu Nurofene şi să vină la tribunal. Pentru că e soţia şefului statului şi nu poate să dea cest exemplu. Doar infractorii folosesc astfel de metode, tergiversarea. Foloseşte aceste procedee cu acceptul şefului statului, pentru că, întrebat cum comentează că doamna nu se prezintă, a spus că nu e o temă de discuţie. Cum adică? Doamna nu e justiţiabil?
Care e mesajul pe care nu înţeleg de ce Iohannis doreşte să îl trasmită? Mesajul e: nu o să se ducă nevastă-mea, care e nevastă de preşedinte, la procuratură. Dacă dânsul crede că în felul ăsta obţine nişte voturi pentru anul viitor, e problema sa.
De asemenea, nu înţeleg cum judecă în obstrucţionarea numirii celor doi miniştri la guvern. Ce speră? Să înţeleagă lumea că doboară PSD în felul ăsta? Că Dragnea va fi debarcat de la şefia Camerei Deputaţilor pentru că nu revocă şi numeşte Iohannis? O să treacă moţiunea pentru că nu revocă şi numeşte Iohannis?
Nu obţine decât din partea cealaltă discursul: preşedintele nu lasă guvernul să lucreze, care ar putea face autostrăzi şi care spune - de ce nu putem? Că preşedintele nu vrea să numească ministrul.
Deci, asta mi se pare în clipa de faţă cea mai gravă problemă, şi ce face Iohannis din nou imită un procedeu PSD-ist. Ştiţi de ce face ce face cu Carmen Iohannis şi cu nenumirea? Pentru că poate. Un răspuns de tip PSD-ist”, a comentat Cristian Tudor Popescu. (Mai multe detalii AICI)

Ziarul Financiar:

După primele semne, protestele vor continua însă. Între timp, companiile franceze încearcă să contabilizeze daunele produse de proteste.
Într-un discurs transmis de televiziunea şi reţelele de radio din Franţa, Macron a îndemnat companiile să le plătească angajaţilor o primă de sfârşit de an care nu va fi impozitată, a eliminat impozitele pe orele suplimentare, a indicat că guvernul va finanţa o majorare cu 100 de euro pe lună a salariului minim şi a eliminat o taxă controversată pe pensiile de sub 2.000 de euro pe lună, scrie Bloomberg.
Mari companii, ca Orange şi Publicis, au reacţionat prompt la anunţul lui Macron privind prima de sfârşit de an, însă aceasta nu va fi acordată „automat“, a declarat preşedintele Medef, Geoffroy Roux de Bezieux, potrivit Le Figaro. Şeful statului a rugat angajatorii „care pot“ să acorde salariaţilor o primă excepţională scutită de orice impozitare.
„Prima va fi evident acordată în funcţie de profitabilitatea companiilor“, a avertizat şeful Medef.
„În multe feluri, simt că furia vestelor galbene este justificată“, a declarat Macron în primele comentarii publice făcute în mai mult de o săptămână. Franţa se confruntă cu o „situaţie de urgenţă socială şi economică“, a adăugat Macron, potrivit Bloomberg.
Pentru mulţi dintre cei implicaţi în proteste, care au început ca reacţie la intenţia de majorare a taxei pe carburanţi înainte de a se transforma într-o amplă opoziţie faţă de politicile fiscale şi imaginea guvernului, măsurile anunţate de Macron nu înseamnă prea mult. (Mai multe detalii AICI)

RFI:

Serviciile turce au pus la punct un sistem de detenţii ilegale prin care susţinătorii lui Fetullah Gulen erau torturaţi în închisori secrete. O arată o anchetă realizată de nouă media europene, printre care şi cotidianul francez Le Monde. Sistemul a fost conceput după tentativa de lovitură de stat, din iulie 2016.
În tăcere, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan continuă să ia măsuri împotriva mişcării predicatorului Fethullah Gülen, acuzat că se află în spatele puciului ratat din 15 iulie 2016, soldat cu 250 de morţi şi 1.500 de răniţi.
Lupta va continua cât timp va fi nevoie, declara recent preşedintele turc.
Numiţi drept instigatori, fapt negat însă, adepţii mişcării predicatorului Gulen sunt urmăriţi fără oprire atât în interiorul cât şi în exteriorul ţării.
De la momentul puciului ratat, peste 200.000 de persoane – bănuite că l-ar fi susţinut pe Gulen, au fost interpelate, 50.000 condamnate.
Ankara a reuşit chiar să convingă cel puţin 20 de ţări să închidă ori să transfere către noi proprietari sute de şcoli ce au fost înfiinţate de predicatorul ce se află exilat în Statele Unite din 1999. Pe vremea când era încă aliatul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, predicatorul Fetullah Gulen conducea o reţea de 2.000 de şcoli repartizate în 160 de ţări, din Afganistan în Statele Unite, Asia Centrală şi Balcani.
În ultimii ani, Erdogan a depus la Interpol o serie de cereri pentru a cere găsirea şi repatrierea guleniştilor şi a opozanţilor politici refugiaţi în Europa. Si, bineînţeles, a cerut justiţiei americane repatrierea predicatorului. Fără succes, însă, responsabilii americani au invocat lipsa probelor.
Niciun stat nu a răspuns pozitiv cererilor de extrădare a susţinătorilor Gulen, declara duminică ministrul turc al justiţiei făcând referire la Statele Unite, Marea Britanie şi Germania.
Nu a convins autorităţile din aceste state astfel că Ankara a recurs la forţă – a multiplicat ridicările de pe stradă, intimidările, presiunile diplomatice.(Mai multe detalii AICI)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.