Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cu ce volum intenționează Azerbaidjanul să crească livrările de gaze către Europa în următorii doi ani

Shutterstock
gaze azerbaidjan

Până în anul 2026, Azerbaidjanul intenționează să crească volumul anual al exporturilor de gaze către Europa cu 17% față de 2023, până la 14 miliarde de metri cubi, a declarat vicepreședintele adjunct al SOCAR, Vitaly Beglyarbekov, într-un interviu acordat ediției europene a "Montel News" de la Budapesta.

Potrivit acestuia, în termen de doi ani, Azerbaidjanul intenționează să exporte anual aproximativ 14 mld. mc de gaze către țările din sud-estul Europei, față de 12 mld. mc anul trecut. "În prezent, extindem capacitățile de producție și export de gaze naturale, iar rezultatele acestor lucrări ar trebui să fie gata până în 2026, când vom crește și mai mult livrările noastre către consumatorii europeni", a declarat Beglyarbekov. Creșterea se va datora unei combinații de creștere a producției și de extindere a capacității celor trei conducte de tranzit care alcătuiesc Coridorul sudic de gaze naturale, a spus el.

De ce anume va depinde o creștere suplimentară a livrărilor de gaze azere către Europa

Beglyarbekov a precizat că o creștere suplimentară a livrărilor de gaze azere către Europa până la 20 de miliarde de metri cubi pe an va depinde în mare măsură de nevoile regiunii și de disponibilitatea părții europene de a investi în noi infrastructuri.

"De exemplu, intenționăm să furnizăm încă 5 miliarde de metri cubi prin intermediul inelului de solidaritate către țările din Balcani", a spus el. Potrivit acestuia, volume similare pot fi furnizate suplimentar prin intermediul coridorului sudic de gaze naturale către Italia, Grecia și vecinii acestora.

"Acesta este un lucru pe care îl putem produce și furniza. Nu pot spune că totul se va întâmpla în același timp sau că totul se va întâmpla în același an - totul depinde de momentul în care infrastructura va fi gata și când va fi gata și upstream-ul nostru", a spus el. El a subliniat că "anumite proiecte" nu depind de SOCAR, ci de clienții europeni.

"Suntem interesați de creșterea livrărilor, dar este extrem de important să avem infrastructură", a spus el, adăugând că Europa va rămâne principala piață a Azerbaidjanului pentru mulți ani de acum încolo.

Azerbaidjanul a început să exporte gaze către Europa la 31 decembrie 2020. Conform acordului dintre Azerbaidjan și UE, livrările de gaze azere ar trebui să ajungă la cel puțin 20 de miliarde de metri cubi pe an până în 2027. Până la sfârșitul anului 2023, livrările de export de gaze azere către Europa au ajuns la 11,8 bcm

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.