Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cu viitorul incert, generalul Valeri Zalujnîi își expune concepția asupra războiului din Ucraina

Valeri Zalujnîi

Şeful armatei ucrainene, Valeri Zalujni, a prezentat un set de priorităţi pentru Ucraina şi a enumerat provocările care afectează efortul de război al ţării într-un articol de opinie publicat joi de CNN, după ce mai multe publicaţii americane au relatat că ar putea fi demis din funcţie, notează news.ro.

În articolul publicat de CNN, intitulat "Concepţia războiului s-a schimbat", generalul Zalujni nu face nicio menţiune despre o ruptură a relaţiei sale cu preşedintele Volodimir Zelenski sau despre posibilitatea de a părăsi postul. CNN precizează însă că Zalujni a scris articolul înainte de "un anunţ aşteptat în legătură cu demiterea sa".

CNN a citat anterior o sursă potrivit căreia Zelenski ar urma să anunţe demiterea lui Zalujni în câteva zile, în ceea ce ar reprezenta cea mai importantă schimbare în armata ucraineană după invazia la scară largă a Rusiei, notează Reuters. Zalujni este comandant al armatei ucrainene din 2021, dinainte de izbucnirea războiului.

Un oficial de rang înalt de la Preşedinţia Ucrainei a precizat joi că nu există nicio decizie privind demiterea lui Zalujni "până în prezent" şi ceruse oamenilor să nu politizeze această problemă.

Ruptura cu Zelenski a devenit evidentă după ce Zalujni a declarat în noiembrie, într-un interviu şi într-un articol de opinie publicate de The Economist, că există un blocaj în războiul cu Rusia. Presa ucraineană a scris însă că Zalujni este văzut ca un potenţial rival la preşedinţie pentru Zelenski şi în prezent se bucură de o popularitate mai mare decât actualul preşedinte.

ZALUJNI MIZEAZĂ PE TEHNOLOGIE

În articolul său de opinie publicat joi de CNN, Zalujni spune că Ucraina trebuie să găsească noi modalităţi şi capacităţi pentru a obţine un avantaj faţă de Rusia pe câmpul de luptă, în condiţiile în care războiul la scară largă se apropie de al treilea an. "Provocarea pentru forţele noastre armate nu poate fi subestimată. Şi aceasta este de a crea un sistem de stat complet nou de reînarmare tehnologică", a scris el.

"Luând totul în considerare în acest moment, credem că crearea unui astfel de sistem ar putea fi realizată în cinci luni. Partenerii noştri sunt de aceeaşi părere", menţionează Zalujni.

El a subliniat în context necesitatea ca Ucraina să producă mai multe drone. "În mod crucial, aceste sisteme fără pilot - cum ar fi dronele - împreună cu alte tipuri de arme avansate, sunt cele care oferă cea mai bună modalitate pentru Ucraina de a evita să fie atrasă într-un război poziţional, în care nu deţinem avantajul", arată comandantul armatei ucrainene.

El spune, de asemenea, că obiectivul nu ar trebui să fie întotdeauna axat exclusiv pe luptă, ci ar trebui deopotrivă să urmărească reducerea capacităţilor economice ale inamicului, izolarea sau uzura acestuia. "Operaţiunile de atac pot avea obiective psihologice", spune Zalujni, într-o aluzie probabilă la tot mai desele atacuri ucrainene asupra teritoriului rus.

CRITICI LA ADRESA DECIDENŢILOR POLITICI

El critică, în schimb, ceea ce spune că este "incapacitatea" instituţiilor de stat din Ucraina de a îmbunătăţi nivelul personalului pentru forţele armate ale ţării fără a recurge la "măsuri nepopulare". Observaţia pare un reproş puternicâ la adresa tentativei de reformă a procesului de mobilizare pentru armata din Ucraina, care timp de săptămâni nu a reuşit să treacă de comisia parlamentară pentru a putea fi dezbătută de deputaţi.

El a atacat, de asemenea, "imperfecţiunile" cadrului de reglementare de stat şi "monopolizarea" parţială a industriei de apărare, despre care a spus că a dus la blocaje de producţie în domenii precum muniţia.

Zalujni, pe care unii îl numesc "generalul de fier", recunoaşte că Kievul trebuie să se confrunte cu o reducere a sprijinului militar din partea principalilor aliaţi, care au propriile tensiuni politice interne. "Stocurile de rachete, interceptoare de apărare aeriană şi muniţie pentru artilerie ale partenerilor noştri se epuizează, din cauza intensităţii ostilităţilor din Ucraina, dar şi a unei penurii globale de încărcături cu propulsie", a menţionat el.

GENERALUL AVERTIZEAZĂ DIN NOU ÎN PRIVINŢA RISCULUI UNUI RĂZBOI DE UZURĂ

Comandantul armatei ucrainene a scris ocazional articole de opinie în presa occidentală în timpul războiului cu Rusia şi, la fel ca în ultimul său articol, din noiembrie, care ar fi declanşat ruptura cu Zelenski, a subliniat din nou necesitatea unui progres tehnologic pentru câmpul de luptă, altfel riscând un blocaj.

"Scopul nostru trebuie să fie să profităm de moment - să ne maximizăm acumularea celor mai recente capacităţi de luptă, ceea ce ne va permite să angajăm mai puţine resurse, pentru a provoca daune maxime", arată generalul.

În acelaşi timp, el avertizează că Rusia ar putea încerca să distragă atenţia internaţională provocând conflicte cu ajutorul aliaţilor săi în alte părţi ale lumii. El spune că Moscova profită totodată de regimul încă insuficient controlat al sancţiunilor.

În context, generalul vorbeşte din nou despre pericolul unui război prelungit, de uzură, în Ucraina, aşa cum a făcut-o şi la sfârşitul anului trecut. "Rusia, luând act de modul în care evoluţiile din Orientul Mijlociu au distras atenţia internaţională, ar putea încerca să provoace noi conflicte în altă parte. Slăbiciunea regimului internaţional de sancţiuni înseamnă că Rusia, în parteneriat cu anumiţi alţii, este încă în măsură să îşi desfăşoare complexul militar-industrial în vederea unui război de uzură împotriva noastră”.

VALERI ZALUJNI: "CONCEPŢIA RĂZBOIULUI S-A SCHIMBAT”

Redăm în continuare, integral, articolul lui Zalujni publicat de CNN:

„Al Doilea Război Mondial s-a încheiat în urmă cu aproape 80 de ani, dar moştenirea sa în definirea viziunii strategice a războiului persistă până în prezent.

Oricare ar fi progresele remarcabile înregistrate în domeniul aviaţiei, al tehnologiei rachetelor şi al mijloacelor spaţiale, de exemplu, conceptul de victorie rămâne neschimbat: distrugerea inamicului şi capturarea sau eliberarea teritoriului.

Şi totuşi, fiecare război este unic.

Şi nu există o provocare mai mare cu care se confruntă comandantul militar, în opinia mea, decât să înţeleagă - în timp util - cum este modelat diferit fiecare război.

În primul rând, de progresul tehnologic, care determină dezvoltarea armelor şi a echipamentelor. Şi, în al doilea rând, de condiţiile politice interne şi externe şi de mediul economic.

Victoria are nevoie de o strategie unică şi urmează o logică unică.

Este bine cunoscut până acum faptul că un motor central al acestui război este dezvoltarea sistemelor de arme fără pilot. Acestea proliferează într-un ritm uluitor, iar domeniul de aplicare al acestora devine din ce în ce mai larg. În mod crucial, aceste sisteme fără pilot - cum ar fi dronele - împreună cu alte tipuri de arme avansate, sunt cele care oferă cea mai bună modalitate pentru Ucraina de a evita să fie atrasă într-un război poziţional, în care nu deţinem avantajul. Dar, deşi stăpânirea acestor tehnologii este esenţială, nu este singurul factor care influenţează strategia actuală.

Trebuie să ne confruntăm cu o reducere a sprijinului militar din partea unor aliaţi cheie, care se luptă cu propriile lor tensiuni politice. Stocurile de rachete, interceptoare de apărare aeriană şi muniţie pentru artilerie ale partenerilor noştri se epuizează, din cauza intensităţii ostilităţilor din Ucraina, dar şi a unei penurii globale de încărcături cu propulsie.

Rusia, luând act de modul în care evoluţiile din Orientul Mijlociu au distras atenţia internaţională, ar putea încerca să provoace noi conflicte în altă parte.

Slăbiciunea regimului internaţional de sancţiuni înseamnă că Rusia, în parteneriat cu anumiţi alţii, este încă în măsură să îşi desfăşoare complexul militar-industrial în vederea unui război de uzură împotriva noastră.

Trebuie să recunoaştem avantajul semnificativ de care se bucură inamicul în ceea ce priveşte mobilizarea resurselor umane şi cum se compară acest lucru cu incapacitatea instituţiilor de stat din Ucraina de a îmbunătăţi nivelul de personal al forţelor noastre armate fără a recurge la măsuri nepopulare.

Trebuie să ne confruntăm cu o reducere a sprijinului militar din partea unor aliaţi cheie.

Dar în cele din urmă, rămânem împiedicaţi de imperfecţiunile cadrului de reglementare din ţara noastră, precum şi de monopolizarea parţială a industriei de apărare. Acestea conduc la blocaje de producţie - în ceea ce priveşte muniţia, de exemplu - care adâncesc şi mai mult dependenţa Ucrainei de aliaţii săi pentru aprovizionare.

Experienţa noastră de luptă, în special din 2022, este unică - dar, în interesul victoriei, trebuie să găsim în mod constant noi modalităţi şi noi capacităţi care să ne ajute să obţinem un avantaj faţă de inamic.

Poate că prioritatea numărul unu aici este stăpânirea unui întreg arsenal de vehicule fără pilot şi alte mijloace tehnologice (relativ) ieftine, moderne şi foarte eficiente, fără pilot şi alte mijloace tehnologice. Deja astfel de mijloace permit comandanţilor să monitorizeze situaţia de pe câmpul de luptă în timp real, ziua şi noaptea, şi în toate condiţiile meteorologice. Dar nu numai atât. Ele oferă informaţii în timp real, permiţând ajustarea focului 24 de ore din 24, fără pauză - oferindu-ne capacitatea de a lansa lovituri de mare precizie împotriva ţintelor inamice aflate în poziţii avansate şi în adâncime. Pe scurt, acest lucru nu înseamnă nimic mai puţin decât reproiectarea totală a operaţiunilor de pe câmpul de luptă - şi renunţarea la gândirea învechită şi stereotipă.

Noile operaţiuni ar putea include crearea de câmpuri digitale, controlul mediului radio-electronic sau o operaţiune combinată folosind drone de atac şi mijloace cibernetice. Astfel de operaţiuni vor fi coordonate şi desfăşurate în cadrul unui concept şi al unui plan unic. În mod esenţial, obiectivul nu va fi întotdeauna axat exclusiv pe luptă. Acesta ar putea urmări reducerea capacităţilor economice ale inamicului, izolarea sau uzura acestuia. Operaţiunile de atac pot avea obiective psihologice.

Acestea fiind spuse, pentru moment, prioritatea rămâne îmbunătăţirea situaţiei pe câmpul de luptă. Şi aici, tehnologia se mândreşte cu o superioritate incontestabilă faţă de tradiţie. Controlul de la distanţă al acestor mijloace înseamnă mai puţini soldaţi în pericol, reducând astfel nivelul pierderilor umane. Oferă posibilitatea de a reduce (dar cu siguranţă nu de a elimina) dependenţa de materiale grele în misiunile de luptă şi în desfăşurarea generală a ostilităţilor. Şi deschide posibilitatea de a aplica lovituri masive şi bruşte împotriva infrastructurilor critice şi a centrelor de comunicaţii fără a desfăşura rachete sau avioane cu echipaj uman, costisitoare.

Alte avantaje vor deveni clare în timp, deşi, desigur, inamicul va căuta tot timpul modalităţi de a se apăra împotriva unor astfel de operaţiuni şi de a prelua sau recâştiga iniţiativa.

Aşadar, şi sistemele de apărare au nevoie de îmbunătăţiri constante, la fel ca şi contramăsurile care vizează utilizarea de către inamic a noilor tehnologii.

Provocarea pentru forţele noastre armate nu poate fi subestimată. Este aceea de a crea un sistem statal complet nou de rearmare tehnologică. Ţinând cont de tot ceea ce se întâmplă în acest moment, credem că crearea unui astfel de sistem ar putea fi realizată în cinci luni. Partenerii noştri sunt de aceeaşi părere. Acest timp va fi dedicat creării unei structuri organizaţionale adecvate, ocupării şi echipării posturilor, furnizării de instruire şi sprijin, construirii infrastructurii şi logisticii de sprijin şi dezvoltării unui cadru doctrinar.

În concluzie, în 2024, trebuie să ne concentrăm eforturile principale în trei domenii: Crearea unui sistem care să furnizeze forţelor noastre armate capacităţi high-tech. Introducerea unei noi filosofii de instruire şi de război, care să ţină cont de limitările în ceea ce priveşte mijloacele şi modul în care acestea pot fi desfăşurate. Şi stăpânirea noilor capacităţi de luptă cât mai curând posibil.

Noi posedăm deja capacităţi pentru a elimina inamicul şi pentru a asigura existenţa statului. Obiectivul nostru trebuie să fie să profităm de moment - să ne maximizăm acumularea celor mai recente capacităţi de luptă, ceea ce ne va permite să angajăm mai puţine resurse pentru a provoca daune maxime inamicului, pentru a pune capăt agresiunii şi pentru a proteja Ucraina de ea în viitor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.