Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cui îi este frică de România Unită

tepes2

Congresul Partidului România Unită, copilul politic al lui Bogdan Diaconu (ex-PSD - PC) s-a desfășurat duminică, 24 ianuarie. Cu această ocazie am aflat viziunea partidului despre societatea și economia românească. Ambele sunt apocaliptice. Asta ne duce la întrebarea: ar trebui să îi luăm în serios sau este vorba doar de un spectacol?

Ce vrea PRU

Rezoluția adoptată cu ocazia primului congres cere respingerea imigranților musulmani, familii heterosexuale consacrate de Constituție, limba română ca limbă de stat, respingerea monedei euro, respingerea [tooltip text="TTIP" gravity="ne"]Acordul de liber schimb între Uniunea Europeană și Statele Unite[/tooltip], o preferință pentru produse românești, protecționism, oprirea oricăror privatizări, mărirea redevențelor.

Problema migrației pare să fie cea mai presantă.

„Congresul I al Partidului România Unită atrage atenția Uniunii Europene și Comisiei Europene să înceteze cu directivele anti-românești și cu anularea suveranității și independenței României. Avertizăm pe această cale că orice forțare a notei în sensul obligării statului român să accepte cote de imigranți musulmani, într-un dispreț total față de dorințele cetățenilor, trebuie și va fi penalizată atât în cazul clasei politice lașe care acceptă șantajul UE, cât și în cazul birocraților de la Bruxelles și al cancelarului Angela Merkel care fac împreună experiențe nefericite pe seama cetățenilor Europei”, spune sfidător partidul.

Există și un plan de nouă măsuri, care a fost prezentat în cadrul Congresului, publicat pe Facebook.

Fără să intru prea mult în detalii, implementarea viziunii PRU ar fi un dezastru. Economia românească depinde într-o măsură considerabilă de accesul la piața, investițiile și tehnologia Occidentului. De asemenea, în condițiile în care productivitatea agriculturii noastre depinde în bună măsură de ploaia lui Dumnezeu, preferința pentru produsele românești înseamnă foame la prima secetă.

În rest, PRU are planuri mari, începând cu candidatura președintelui său pentru Primăria Capitalei.

Citiți și: Bogdan Diaconu candidează la Primăria Capitalei

Patrula lui Vlad Țepeș

Cu această ocazie s-a lansat și Patrula lui Vlad Țepeș, o organizare de autoapărare în care unii (cei din patrulă) îi apără pe alții (cei ce nu sunt în patrulă). În ceea ce privește uzul forței, declarațiile sunt extrem de prudente, vom vedea imediat de ce.

„Pe aceşti tineri îi veţi vedea peste tot, îi veţi vedea unde este nevoie de ei, de ajutor. Nu vor avea arme, poate vor avea lopeţi să ajute la deszăpezire sau poate vor avea găleţi să ajute la inundaţii sau poate pur şi simplu vor ajuta o bătrână să traverseze strada”, a declarat Bogdan Diaconu pe 24 ianuarie, citat de Gândul.

Este Patrula un soi de amenințare la adresa statalității? Răspunsul este complicat. Pe de o parte definiția cea mai des întâlnită spune că statul este suma instituțiilor care dețin monopolul violenței legitime. În cuvinte mai simple, statul nu recunoaște nimănui dreptul de a folosi în mod sistematic forța pentru a-și rezolva problemele. În acest sens, prezența în spațiul public a unei forțe armate paralele este o provocare la adresa statalității, la adresa suveranității pe care PRU susține că o apără.

Pe de altă parte... care forță? Patrula, din câte înțeleg nu poartă puști, și nici măcar arcuri. (Există legi care nu îți dau voie să ieși cu arcul pe stradă, serios.) Mai degrabă membrii săi se poartă pe sine să fie văzuți și fotografiați. Astfel, mi se pare că patrula este în primul rând...

Un exercițiu de comunicare

Și nici măcar unul foarte bun, aș zice. Pun mai jos un foarte scurt comentariu despre ce transmite prin imagine PRU.

În loc de concluzie

Este interesant, însă, că programul nu caută să reflecte opiniile majorității, ale "României Unite". Românii vor o viață mai bună și combaterea corupției, încep să fie preocupați de un război în zonă și nu dau semne că ar dori oprirea integrării în UE. Partidul pare a se adresa unei minorități frustrate. Preocuparea față privatizări și posibilitatea [tooltip text="naționalizării resurselor naturale" gravity="nw"]Resursele naturale sunt deja proprietatea statului.[/tooltip], precum și imnul (combinație de folk și muzica anilor 80) sugerează că în această minoritate s-ar putea afla și persoane de vârsta a treia. Poate chiar persoane de vârsta a treia, foști simpatizanți ai aripii naționaliste a PSD.

https://www.youtube.com/watch?v=JzqEB_9bDts

Cât despre teama de excesele acestei formațiuni, mi se pare prematură. Vorba unui prieten: „Trebuie și SRI-ul să știe de unde să îi ia pe ăștia când are nevoie să îi bage la zdup”.

Necazuri în paradis

google PRUGoogle crede că site-ul a fost preluat de interese ostile.

În altă ordine de idei, Tănase Răzvan Ionuț (deputat) s-a retras din partid, acuzând nepotismul, informează un comunicat de presă citat de Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.