Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cultivatorii francezi de rapiţă au pierdut mare parte din recoltă, din cauza dăunătorilor. Interzicerea pesticidelor este cauza

rapita

Cultivatorii francezi de rapiţă au obosit să mai lupte cu dăunătorii care le mănâncă recolta aşa că unii dintre ei ar putea decide să nu mai planteze rapiţă în viitor, transmite agerpres.ro.

Pe lângă seceta de anul trecut, care a redus suprafaţa însămânţată cu rapiţă pentru anul 2019 la cel mai mic nivel din ultimii 14 ani, atacul dăunătorilor a devenit mai greu de combătut pe fondul interdicţiei anumitor pesticide. Situaţia a devenit atât de gravă încât în regiunea Burgundia, din zona central-estică a Franţei, între 35% şi 40% din recolta din acest an ar putea fi pierdută, susţine Francois Farges, director adjunct la Cerevia, o uniune a cooperativelor agricole.

Citește și: Antenele mută în forță! Cine vine la conducere, începând cu această lună

Cultivatorii de rapiţă din Franţa, care se luptă cu omologii lor din Germania pentru titlul de cel mai mare producător din Uniunea Europeană, se confruntă cu provocări serioase în a-şi proteja culturile de dăunători după ce UE a interzis neonicotinoidele, un tip de insecticide care afectează albinele. Dacă nu se va găsi o alternativă viabilă, cultivatorii vor evita rapiţa în viitor, susţine Vivescia, una din cele mai mari cooperative agricole din Franţa.

"Unele zone din jurul Dijonului, unde rapiţa este cultivată de mai mulţi ani, au din ce în ce mai multe probleme cu insectele. Aceasta ar putea fi o ameninţare pe termen lung dacă nu găsim noi pesticide", spune preşedintele Vivescia, Christoph Bueren.

Citește și: A ieșit la lumină cine a făcut documentele! Cine a primit banii de la tatăl adoptiv al Sorinei

Problemele cultivatorilor de rapiţă nu sunt limitate doar la Franţa. Grupul de cooperative DRV din Germania estimează că în acest an recolta de rapiţă va atinge cel mai scăzut nivel de după 1998 iar prognozele Comisiei Europene referitoare la producţia blocului comunitar arată spre o scădere de 6,4% până la 18,74 milioane tone. O astfel de producţie ar însemna ca UE va trebui să importe cantităţi semnificative de rapiţă în acest an, în principal din Ucraina şi Canada, susţine Michel Portier, directorul firmei franceze de consultanţă Agritel.

Aceste semnele referitoare la diminuarea producţiei de rapiţă în Europa au influenţat preţurile, cotaţiile futures la bursa de la Paris înregistrând o creştere de 5% faţă de un minim atins la începutul lunii martie, până la 367,50 euro pe tonă.

Citește și: Rareș Bogdan surprinde! Reacție legată de principalul rival

În România, potrivit datelor comunicate în luna martie de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), peste trei milioane de hectare cu grâu, orz şi rapiţă au fost însămânţate în toamna anului trecut, grâul ocupând mai mult de 68% din această suprafaţă. În toamna anului 2018 s-a însămânţat o suprafaţă de 3.004.800 hectare, din care grâul ocupă 2.055.682 hectare, orzul 266.585 hectare şi rapiţa 476.936 hectare, preciza în luna martie MADR.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.