Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum a construit Voronin mall la Chisinau peste mii de morminte de soldati romani, francezi, germani

ovidiu raetchi

Bulevardul Decebal din Chisinau. La doi pasi de centrul orasului. Un mall planturos se invecineaza cu un maidan sinistru, unde oamenii strazii se adapostesc uneori in jurul focului. In mod ciudat, cateodata, din vetrele improvizate in astfel de ocazii, apar oseminte umane. Daca sapi mai adanc, poti sa descoperi ca aceste oseminte sunt drapate in uniforme si decoratii militare. Cum e posibil?

Pana in 1959, in acest loc era amplasat un Cimitir al Eroilor din ambele Razboaie Mondiale. Registre partiale vorbesc despre 6 parcele cu 136 morminte, în care au fost înhumaţi 202 soldati – şi două cripte cu 572 eroi români şi ruşi neidentificaţi. Distributia pe nationalitati arata astfel: 431 români (66 în morminte, 365 la criptă), 234 ruşi (27 în morminte, 207 la criptă), 29 austrieci, 39 cehi, 35 francezi şi 6 polonezi. Tot aici stim sigur ca au fost amenajate morminte pentru 96 militari români căzuţi în Al Doilea Război Mondial. Pe langa aceste cifre oficiale, studiile efectuate de un ONG din Chisinau vorbesc despre alte sute de morminte sau cripte.

In 1959, avand in vedere caracterul parca “prea romanesc” al acestui cimitir – unde se afla, de altfel, si un monument ridicat de romani – autoritatile sovietice au construit un spital direct peste morminte. Coloanele care marcau intrarea in monument au fost pastrate, doar crucile sculptate pe ele fiind racaite cu pudoare marxist-leninista.

In anul 2007, guvernul comunist condus de Vasile Tarlev a ras de pe fata pamantului, in numai trei zile, fostul spital sovietic. Si, descoperind ca locul a devenit un focar de infectie, l-a vandut, in numai cateva zile, pentru 70.000.000 lei, unei firme interesate de dezvoltarea aici a unui mall si a unui depozit de materiale: mall-ul a fost deja ridicat, constructia depozitului fiind blocata in instanta, in ultima clipa, prin implicarea societatii civile. Sa construiesti peste un monument din Primul Razboi Mondial, unde isi dorm somnul de veci sute de eroi din intreaga Europa, nu-i chiar o afacere legala. Nici macar in lumea lui Vladimir Voronin.

In momentul de fata, conflictul juridic treneaza si distractia de la mall continua nestingherita. Nimeni nu ancheteaza tunul guvernului Tarlev. Anchetati sunt, dimpotriva, cei care cauta solutii pentru memoria soldatilor ingropati aici. Nici macar politicienii pro-europeni nu au miscat un deget pentru reintrarea in normalitate. Si, atata timp cat guvernele tuturor statelor ai caror soldati dorm in Chisinau un somn de veci anonim si trist nu vor lua o pozitie comuna, nedreptatea istorica din Cimitirul Eroilor nu-si va gasi indreptarea.

content-image

Ce a fost

content-image

Ce a ramas

content-image

Maidanul cu morminte nemarcate

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.