Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum a fost aruncat în aer podul Kerci: De la camionul capcană la o dronă maritimă clandestină

ccbs.news
pod Kerci

Ce știm despre ce a provocat explozia dramatică de sâmbătă pe podul Kerci? Există o mulțime de teorii, nu toate foarte credibile, notează BBC.

Rusia s-a grăbit să sugereze că este vorba despre un camion-bombă, dar nu a spus cine a orchestrat-o.

Președintele rus Vladimir Putin a acuzat Ucraina că a atacat podul într-un „act de terorism”.

Înregistrările camerei de securitate difuzate pe rețelele de socializare au arătat un camion - presupus din orașul rus Krasnodar, la o oră de mers cu mașina de trecere - deplasându-se spre vest peste pod în momentul exploziei.

Oficialii ruși au numit proprietarul camionului pe un bărbat de 25 de ani din Krasnodar, Samir Yusubov, și au spus că o rudă mai în vârstă, Makhir Yusubov, era șoferul.

Înregistrările arată o minge de foc uriașă care erupe chiar în spatele - și într-o parte - a camionului, în timp ce acesta începe să urce pe o secțiune ridicată a podului.

Viteza cu care teoria camionului-bombă a început să se răspândească în cercurile rusești a fost suspectă. Acesta a sugerat că Kremlinul prefera un act de terorism unei posibilități mai alarmante: că acesta a fost un act de sabotaj îndrăzneț comis de Ucraina.

„Am văzut o mulțime de IED [dispozitive explozive improvizate] transportate de vehicule mari în vremea mea”, mi-a spus un fost expert în explozivi din armata britanică. „Acesta nu arată ca unul”.

O explicație mai plauzibilă, a spus el, este o explozie masivă sub pod - probabil livrată folosind un fel de dronă maritimă clandestina.

„Podurile sunt, în general, proiectate să reziste la sarcinile în jos pe punte și la o anumită cantitate de încărcare laterală de la vânt”, a spus el. „Nu sunt, în general, proiectați să reziste la sarcini ascendente. Cred că acest fapt a fost exploatat în atacul ucrainean”.

Unii observatori au observat că într-una dintre celelalte videoclipuri ale camerelor de securitate, ceva care arată ca unda de la prova unei bărci mici apare lângă unul dintre suporturile podului, cu o fracțiune de secundă înainte de explozie.

Ce fel de vas ar putea fi?

Pe 21 septembrie, pe canalele de socializare din Rusia au circulat imagini care arată o barcă misterioasă fără pilot care a coborât pe țărm în apropierea bazei navale a Rusiei din orașul Sevastopol din Crimeea.

Semăna cu un caiac mare acoperit negru, complet cu senzori montați pe arc și un dispozitiv alb, asemănător periscopului deasupra

Potrivit rapoartelor locale, nava a fost remorcată în mare și aruncată în aer.

„A fost descoperită o parte dintr-un vehicul fără pilot”, a declarat guvernatorul Sevastopolului controlat de Rusia.

„După ce sondajul a fost finalizat, acest aparat a fost distrus pe mare de o explozie. Nimeni nu a fost rănit”.

Nu este prima dată când circulă rapoarte care sugerează că Ucraina are acces la astfel de echipamente clandestine.

„Există rapoarte bine întemeiate care sugerează că ucrainenii au în serviciu atât vehicule de supraveghere, cât și de lovire cu telecomandă maritime”, mi-a spus expertul britanic în explozivi.

„Acest concept operațional a fost dezvoltat de-a lungul anilor, nu lunilor.”

Dacă așa a reușit Ucraina să atace Podul Kerci, la sute de mile de teritoriul controlat de ucraineni, atunci este una dintre cele mai ambițioase operațiuni de la Kiev de până acum.

Dar în afară de câteva șoapte în capitală, nimeni nu confirmă teoria.

De fapt, într-o declarație de aseară, șeful biroului președintelui Zelensky, Mykhailo Podolyak, părea să susțină teoria Moscovei privind camionul-bombă.

„Răspunsurile ar trebui căutate în Rusia”, a spus el într-un comunicat.

Explozia, a spus el, a fost rezultatul unor lupte interioare dintre diferite părți ale instituției de securitate a Rusiei.

„Aceasta este o manifestare concretă a conflictului dintre FSB [serviciul intern de informații al Rusiei] / PMC [contractanții militari privați, precum Grupul Wagner], pe de o parte, și Ministerul Apărării / Statul Major al Federației Ruse, pe de altă parte. mână”, a spus el.

Dl Podolyak știa ceva ce toți ceilalți nu știau? Sau, poate, trola Moscova, jucând pe nervii extrem de cruzi expuși de recentele eșecuri ale Rusiei pe câmpul de luptă din Ucraina?

Adevărul este că nu știm.

La fel ca episoadele anterioare - inclusiv scufundarea navei amirale a flotei ruse de la Marea Neagră, Moscova și atacul misterios din august care a devastat o bază aeriană rusă în Crimeea - Kievul este foarte fericit să facă pe toată lumea să ghicească.

Totul face parte dintr-o campanie de informare de mare succes pe care Ucraina a dus-o, împreună cu efortul său militar, încă de la invazia pe scară largă a Rusiei din februarie.

Deocamdată, se pare că funcționează.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.