Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum a schimbat seceta balanța energetică a României

turbina eoliana

Seceta este una din cauzele pentru care producția de electricitate a hidrocentralelor României a scăzut cu 25 %, în primele 5 luni ale acestui an față de aceeași perioadă a anului trecut, ajungând la 6,31 miliarde kWh, potrivit cursdeguvernare.ro.

Scăderi s-au mai înregistrat în ultimii ani, dar și creșteri semnificative. Producția hidrocentralelor a scăzut cu nu mai mult de 12% în 2019 / 2018, dar a crescut cu peste 11% în 2021 față de 2020.  În primele 7 luni ale anului 2020 producția hidrocentralelor creștea cu peste 31% față de aceeași perioadă a anului anterior.

De data aceasta, sunt puține șanse ca să se îmbunătățească totalul anului 2022, ca urmare a prudenței privind folosirea apei, pe timpul secetei. Gradul de umplere a celor 40 de lacuri de acumulare din România era de era de 80%, săptămâna trecută, dar va scădea până la 68%, din cauza secetei, potrivit Administrației Naționale „Apele Române” (ANAR).

Debitul Dunării, care alimentează cea mai mare hidrocentrală a țării, va ajunge săptămâna viitoare la mai puțin de jumătate din media multianuale a lunii iulie (2.500 mc/s față de 5.300 mc/s).

Electricitatea eolienelor compensează parțial seceta

Scăderea producției de electricitate a hidrocentralelor, cu 24,7% în primele 5 luni ale acestui an, față de aceeași perioadă a anului trecut, a fost compensată parțial de creșterea cu 22,6 % a producției parcurilor eoliene și cu peste 11% a parcurilor fotovoltaice.

În general, însă, producția a scăzut, cu 6,1%, inclusiv pe seama reducerii producției termocentralelor clasice, pe de o parte din cauza amenințării crizei gazelor și scumpirii acestora și, pe de altă parte, pentru că producția pe gaze nu a fost înlocuită rapid de cărbune, mai scump și acesta.

S-a redus și consumul, mai ales cel al populației, cu 6,3% – cea mai mare reducere. În general consumul final s-a redus cu 4,1%, iar în economie cu 3,5%.

A crescut numai consumul cu iluminatul public, cu peste 11%.

Creștere spectaculoasă a importului de cărbune

Principalele resurse de energie primară au totalizat peste 13,6 milioane tone echivalent petrol (tep), în scădere cu 2,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.  O tonă echivalent petrol este egală cu cantitatea de combustibil care dezvoltă o putere calorifică de 10.000 Kcal/Kg.

Producţia internă a însumat aproape 7,44  milioane tep, în scădere cu 363.000.

Importul a fost de aproape 6,2 milioane tep, aproape egal cu cel din primele 5 luni din 2021, dar cu mari diferențe pe tipurile de resurse.

Astfel, importul de cărbune a crescut cu peste 55%, iar cel de produse petroliere cu 29,5%.

În schimb, a scăzut importul de gaze naturale cu 14% și cel de petrol cu 7,2%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.