Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum a trezit Hamas 'lupii singuratici' din Europa

INSS
hamas fatah

Apelurile Hamas la luptă globală profită de un "jihad virtual" în care sunt detectați din ce în ce mai mulți teroriști cu dezechilibre psihice.

"Youm al ghadab" se numește ziua mâniei în arabă. Săptămâna trecută, liderul Hamas din Qatar, Khaled Mashal, a lansat un apel global pentru participarea tuturor musulmanilor din diaspora. Dar a fost un apel care nu s-a limitat la ziua de vineri - echivalentul Duminicii creștine -, ci a cerut menținerea unei lupte continue, pe toate fronturile și prin toate mijloacele - Mashal a insistat să fie "creativi" - împotriva Israelului și a aliaților săi.

De atunci lupii singuratici au acţionat de două ori. Începând din ziua furiei, un tânăr de 20 de ani, fiu și frate al unor extremiști, a înjunghiat până la moarte un profesor la o școală din orașul francez Arras și a rănit alte două persoane. În Belgia, luni după-amiază, un alt extremist - cu un dosar de crime împotriva securității statului - a ucis doi cetățeni suedezi care participau la un meci de fotbal.

Atacurile comise de două persoane izolate, fără nicio structură de suport și cu internetul ca focar de radicalizare, evidențiază una dintre marile probleme de securitate ale Occidentului: lupii singuratici. Acest jihad nestructurat este capabil să acționeze în afara radarului forțelor de securitate și în spațiul cibernetic găsește tot ce îi trebuie pentru a declanșa violența, de la justificări până la antrenament. Cauza palestiniană este unul dintre marii catalizatori ai unei comunități pe care expulzarea palestinienilor din Israel a reunit-o de zeci de ani și acum o întărește în mesajul său.

Ce înseamnă Jihadul virtual

În acest sens, una dintre problemele care se ridică la apelul Hamas este că afectează o comunitate digitală obișnuită să canalizeze acel mesaj violent și să-l răspândească prin canalele sale. Acest "jihad virtual" a avut destul succes înainte de 11 Septembrie, când s-a descoperit că până și Al Qaeda avea un site web. Dar presiunea forțelor de securitate le-a înghețat capacitatea de a-și reproduce mesajul până când l-au limitat la canalele WhatsApp și Telegram, a căror rază de acțiune este mult mai mică decât platformele mari. Problema pusă de o criză globală, precum cea declanșată de incursiunea Hamas în sudul Israelului și de bombardarea ulterioară a Gazei, este că reintroduce mesajul radical pe canalele majore de difuzare.

Pentru că antisemitismul este unul dintre fundamentele de bază ale mesajului radical. În Spania, de exemplu, un profesor musulman de religie din Valencia a fost expulzat din țară anul trecut pentru că a trimis mesaje violente împotriva Israelului, șiiților și comunității LGTBI. Apelul lui Khaled Mashal în acest sens s-a adresat "tuturor erudiţilor care predau jihadul", adică oamenilor care, la fel ca expertul în Coran expulzat, au influență în comunitatea lor.

Una dintre problemele depistate este că această formă de auto-radicalizare are un efect deosebit asupra persoanelor cu dezechilibre psihologice. Ultimele două atacuri din Spania au avut această componentă a bolii mintale cuplată cu jihadismul: în Torre Pacheco, în 2021, o persoană cu probleme psihiatrice a intrat cu mașina într-un restaurant și a ucis o persoană, eveniment pe care Tribunalul Național a acceptat să îl judece ca terorism pentru componentele jihadiste asociate; iar în septembrie anul acesta instanțele centrale au considerat jihadism și cazul unei alte persoane cu probleme psihologice care a ucis un sacristan într-o biserică din Algeciras.

Potrivit celui mai recent raport al Centrului Memorial pentru Victimele Terorismului, acest tip de terorism practicat de persoanele care suferă de boli mintale a crescut vertiginos în lume. Analiza mai evidențiază că are un caracter global: numai în ultimul an au avut loc în total șapte atacuri în Statele Unite, Franța, Norvegia, Germania și Belgia în care autorul a fost o persoană cu probleme psihice. În multe dintre crime autorii au fost oameni care s-au radicalizat rapid și au trecut la fapte. Suspiciunea este că dezechilibrul lor îi determină să accepte fără reticență postulatele teroriste.

Sursa: Revista Presei Rador Radio România

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.