Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum ar putea arăta economia și societatea în 2016

bol de cristal, predictie

eforExpert Forum a publicat un raport anual care, printre altele, include o secțiune de prognoză în ceea ce privește starea economiei și a societății pentru anul în curs. Conform acesteia, Victor Ponta a greșit tăind investițiile și oferind măriri populiste de salarii, Dacian Cioloș a greșit că a preluat bugetul lui Victor Ponta, dar anul acesta ne va merge bine.

Prognoza folosește interviuri cu un grup de experți (paneliști).

Cum va fi anul 2016

efor 1 mare Conform opiniilor medii ale paneliștilor (experților intervievați) creșterea PIB în 2014 ar putea fi de 4%, iar inflația de 0,8%; totuși, unii respondenți nu exclud o inflație negativă (deflație).

Deficitul este prognozat a fi până în 3%, iar rata șomajului între 4,8 și 7%. Nu este clarificat în raport dacă vorbim de șomajul oficial (șomeri înscriși) sau șomajul calculat după metoda mai complicată, dar mai realistă a Biroului Internațional la Muncii.

Trecut, prezent și viitor

Mai multe dintre întrebările puse paneliștilor de EFOR privesc evaluarea unor politici publice. Deși metodologic această opțiune este discutabilă, ea ne oferă  oportunitatea de a sonda mai în detaliu logica din spatele predicțiilor.

Paneliștii sunt critici la adresa politicilor economice ale lui Victor Ponta, socotesc că Dacian Cioloș nu ar fi trebuit să accepte să preia bugetul acestuia ... dar sunt optimiști privind perspectivele României în 2016. Putem încerca să explicăm acest paradox în două feluri. Pe de o parte, pare să existe o încredere în capacitatea lui Dacian Cioloș de a gestiona cu bine țara.

Pe de altă parte, economia ca știință nu face predicții cu orizont de timp specific, ci „de principiu”. Altfel spus, economiștii afirmă că tăierea investițiilor este o greșeală care la un moment dat ar putea fi catastrofală, dar nu au de regulă modele care să le permită să prezică când va avea loc acel moment.

Astfel, în contextul în care economia este în creștere și prognozele internaționale la fel, orice predicție apocaliptică inteligentă este făcută cu împlinirea peste minim doi ani. Mai ales că, să fim sinceri, cine mai ține minte în doi ani ce predicții ai făcut.

Specialiștii consultați le oferă guvernanților și o serie de recomandări:

  • Tăierea investiţiilor şi absorbţia slabă a fondurilor UE sunt greşelile din trecut care nu sunt corectate nici azi; mai mult, de ele nici nu se discută.
  • Este nevoie de o reformă serioasă a administraţiei publice, începând cu companiile de stat şi ANAF.
  • Împrumutul pentru Moldova trebuie dat în tranşe doar cu condiţionalităţi clare şi numai după ce condiţiile au fost îndeplinite.

Puteți citi raportul integral aici. Panelul de experți include următoarele nume : Petru Dandea, vicepreședinte Cartel Alfa; Aurelian Dochia, analist economic; Lidia Moise, jurnalist economic; Georgia Babici, economist șef, misiunea Fondului Monetar Internațional; Cătălin Păuna, economist șef, misiunea Băncii Mondiale; Cristian Pârvan, secretar general al AOAR; Dan Popa, jurnalist economic; Ionuț Popescu, analist economic; Cristian Groșu, jurnalist economic; Valentina Ivan, analist economic; Ionuț Simion, Country Managing Partner, PwC Romania; Ioana Anca Gheorghiade, director executiv Sector Public și Finanțarea Infrastructurii, BCR; Cristian Nacu, Partner, Enterprise Investors, Oana Truta, VP/ Investment Analyst, Franklin Templeton Investment Management.

Foto: Christian Schnettelker

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.