Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum ar putea fi organizat UNTOLD, Neversea sau Electric Castle: o știre care trebuie să ajungă la urechile guvernanților

news.ro
Untold

Festivalurile de vară vor putea continua în Franţa în acest an, în pofida crizei COVID-19 de durată, însă prezenţa publicului va fi limitată la 5.000 de persoane, care trebuie să stea pe scaune, a anunţat joi Ministerul Culturii din această ţară, relatează Reuters, arată Agerpres.

De la festivaluri de jazz la teatru în aer liber, oraşe şi localităţi mai mici de pe teritoriul Franţei găzduiesc festivaluri de vară, însă restricţiile existente impuse pentru limitarea răspândirii COVID-19 şi lipsa de certitudine privind sfârşitul pandemiei i-au determinat pe organizatori să solicite Guvernului să clarifice situaţia.

''Este esenţial să oferim vizibilitate organizatorilor noştri de festival care, la începutul anului, trebuie să decidă dacă să continue şi în ce format, chiar dacă pandemia va continua să creeze incertitudine'', a transmis Ministerul Culturii într-un comunicat.

Regulile vor fi aplicate atât în cazul evenimentelor desfăşurate în spaţii interioare cât şi a celor în aer liber.

O restricţie de circulaţie pe timp de noapte, de la ora 18:00 până la 6:00 este valabilă în prezent în Franţa. Restaurante, baruri, muzee, teatre şi sălile de concerte sunt închise. Adunările sunt limitate la 1.000 de persoane.

Citește și: Analiză │ România este condusă de ardeleni: Președintele, serviciul secret, Justiția, Academia, partidele politice sau ministerele

Citește și: Europenii pot mânca viermi în siguranță! UE a aprobat utilizarea lor: pot fi puși chiar și în pâine

În cazul în care criza sanitară se deteriorează, limita privind numărul maxim de participanţi şi alte protocoale de siguranţă vor trebui modificate, a precizat ministerul.

Un fond de 30 de milioane de euro va fi pus la dispoziţie pentru a compensa festivalurile care sunt nevoite să facă modificări sau să-şi anuleze planurile, a mai anunţat instituţia.

''Cunoaştem puţin mai multe despre cadrul general, însă există în continuare zone de incertitudine; ceea ce este cert este că sezonul de festivale din 2021 nu va fi ca celelalte'', a declarat pentru AFP Aurélie Hannedouche din cadrul Syndicat des musiques nouvelles (Sma) după un interviu cu ministrul francez al Culturii, Roselyne Bachelot.

Printre ''zonele gri'' se află problema autorizării zonelor de bar/restaurant, care va depinde de reluarea activităţii ''în sectorul alimentar'', a spus Hannedouche.

Citește și: CTP îl face PRAF pe Klaus Iohannis: 'Ești ridicol și jenant. E de-a dreptul grotesc!'

Citește și: RAPORT despre Wuhan făcut de Departametul de Stat al SUA: 'Un accident de laborator ar putea semăna cu un focar natural'

''Vrem să ne organizăm festivalurile în această vară, dar nu cu orice preţ; ne aşteptăm la un cuvânt puternic din partea preşedintelui sau a prim-ministrului care să se angajeze să redreseze sectorul cultural'', a adăugat ea.

Din cauza pandemiei, sezonul 2020 a fost aproape inexistent pentru festivalurile de muzică din Franţa.

Situația din România

Asociaţia Română a Organizatorilor de Concerte şi Evenimente Culturale (AROC) cere prim-ministrului Florin Cîţu o soluţie compensatorie pentru „pierderile dezastruoase” suferite de sectorul cultural, susţinere financiară, crearea unui grup de lucru pe care să îl supervizeze echipa şefului Executivului şi lansarea urgentă a schemei de redeschidere a sectorului sub coordonarea Ministerului Culturii.

Sectorul cultural din România a fost închis pentru limitarea răspândirii Covid-19, „limitări pe care sectorul cultural le-a înţeles şi susţinut, sănătatea iubitorilor de cultură şi sănătatea publică fiind prioritare şi pentru noi, cei ce activăm în acest sector”, se arată într-o scrisoare remisă News.ro.

AROC solicită acum o „soluţie compensatorie pentru pierderile dezastruoase suferite de industria culturală; susţinere financiară prin includerea sectorului cultural în schema de compensare a pierderilor suferite, pe modelul HORECA, urmând a despăgubi sectorul pentru pierderi în limita a 20% din diferenţa cifrei de afaceri 2019/2020, schemă implementată sub coordonarea Ministerului Economiei”.

În plus, asociaţia doreşte crearea unui grup de lucru sub supervizarea cabinetului prim-ministrului, pentru găsirea de soluţii şi definirea unor norme clare pentru redeschiderea sectorului cultural.

„Sectorul nu cere absurdul sau imposibilul, dar solicită stabilirea unui cadru clar, predictibil, raportat la rata de îmbolnăvire şi ţinând cont de studiile ştiinţifice acceptate la nivel mondial, cu norme de aplicare nediscriminatorii. În sprijinul planului de redeschidere, lansarea cu celeritate a schemei de redeschidere a sectorului cultural, sub coordonarea Ministerului Culturii”.

Asociaţia atrage atenţia asupra faptului că artişti, tehnicieni şi antreprenori nu mai reuşesc să se susţină financiar. Autorităţile „au obligaţia să se asigure că acea parte din societate afectată cel mai grav de măsurile restrictive va supravieţui fără vieţi distruse şi fără foarte multe afaceri în ruină”.

Semnatarii scrisorii susţin că „sugestia ca pierderile survenite din închiderea sectorului cultural şi în 2021 să fie preluate de organizatori prin asigurări private, nu doar că denotă o lipsă de înţelegere a mecanismelor ce guvernează sistemul de asigurări şi situaţia actuală din zona culturală, dar vine şi în contra curentului european, în care guvernele, tocmai pentru a reporni sectorul cultural şi a asigura stabilitate şi predictibilitate, asigură garanţii de stat începând cu trimestrul al treilea, la nivelul miliardelor, pentru o eventuală nouă anulare sau restricţii în ceea ce priveşte numărul de participanţi, dacă situaţia pandemică o va impune”.

Ei îi solicită prim-ministrului o întâlnire atât cu reprezentanţii sectorului, cât şi cu reprezentanţii Ministerului Culturii, cu reprezentanţii Ministerului Economiei, Ministerului Finanţelor şi Ministerului Sănătăţii.

Citește și: INEDIT Confesiunile unui călugăr în timpul pandemiei: Mi-e frică de o viitoare ‘castă a talibanilor’ ortodocși!

Citește și: VIDEO - Simona Halep a fost huiduită de fanii de la meci, după o declarație care nu i-a mulțumit

Conform sondajului în plină desfăşurare derulat de AROC (Asociaţia Română a Organizatorilor de Concerte şi Evenimente Culturale), la care au răspuns până acum peste 8.500 de persoane, 70% dintre cei care au participat la evenimente în anul 2020 au spus că s-au simţit în siguranţă, iar peste 90% au spus că ar participa la evenimente şi în 2021 dintre care 75% sunt de acord cu vaccinarea sau cu testarea la faţa locului.

Asociaţia Română a Organizatorilor de Concerte şi Evenimente Culturale, structură asociativă a organizatorilor de festivaluri şi concerte din România, este formată din reprezentativi actori de pe piaţa românească (ARTmania - ARTmania Festival Sibiu/Blaj aLive, Asociaţia Fapte - Jazz in the Park, Asociaţia Mozaic - Mozaic Jazz Festival, Asociaţia Festivalul de Film Transilvania - TIFF, BestMusic Live/METALHEAD, Comparty Events - diMANSIONS Hit Music Festival, Electric Castle, Emagic Live - Awake Festival, Global Records, Movement Team - Sports Festival, NEVERSEA, Centrul Cultural Plai - Plai Festival/JazzTM, SNRS - Sunwaves Festival, Sprint Media, Summer Well, The Institute, The Mission/Fall in Love Festival, UNTOLD, VRTW, Wine and Street Food Festival, Why Not Us - Street Food Festival, Wise Factor - The Fresh).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.