Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum au ajuns britanicii să se poată vaccina înaintea tuturor europenilor: Uniunea Europeană este de vină că nu avem vaccinul

AstraZeneca
coronavirus vaccin

Guvernul britanic a susţinut miercuri că Brexitul i-a permis Regatului Unit să devină prima ţară occidentală care a autorizat vaccinul împotriva noului tip de coronavirus, afirmaţie nuanţată de agenţia naţională de reglementare privind medicamentele după unda verde dată vaccinului produs de Pfizer/BioNTech, informează AFP.

"În timp ce până mai devreme în acest an făceam parte din Agenţia Europeană pentru Medicamente (AEM), datorită Brexitului am putut lua o decizie (...) fondată pe organismul de reglementare britanic, unul de clasă mondială, şi nu în ritmul europenilor, care avansează un pic mai lent", a afirmat ministrul britanic al sănătăţii Matt Hancock. "Facem cu toţii aceleaşi controale de securitate şi urmăm aceleaşi proceduri, însă datorită Brexitului am putut accelera modul în care sunt făcute", a adăugat el, scrie agerpres.ro.

Citește și: Dezvăluire. Managerul ‘Spitalului Groazei’ din Reșița, cap de listă PNL la alegeri! A fost înscăunat de Nelu Tătaru în aprilie

Regatul Unit a părăsit UE pe 31 ianuarie anul trecut, însă va respecta reglementările europene, inclusiv legislaţia farmaceutică, toată perioada de tranziţie ce se va încheia la sfârşitul acestui an.

Din cauza Brexitului, AEM, însărcinată cu autorizarea şi controlul medicamentelor în UE, s-a mutat de la Londra la Amsterdam în martie 2019, cu cei 900 de angajaţi ai săi.

Citește și: Marcel Ciolacu face acuzații la adresa Guvernului: Se încearcă o coafare.Să apărem la Cotroceni cu nişte grafice, cum sunt plafoanele, cum nu evoluează pandemia

"Am putut anunţa furnizarea acestui vaccin în virtutea clauzelor din legislaţia europeană care există până la 1 ianuarie", a explicat June Raine, directoarea agenţiei britanice de reglementare pentru medicamente şi produse de sănătate (MHRA), după ce a dat undă verde vaccinului produs de alianţa germano-americană Pfizer/BioNTech, eficient în proporţie de 95%. "Viteza sau progresul nostru s-au bazat în totalitate pe datele disponibile în evaluarea noastră continuă", a adăugat ea, insistând asupra rigurozităţii acestui proces.

Pfizer/BioNTech a depus cererea de autorizare a vaccinului său contra COVID-19 în UE la AEM, care a fixat termenul de 29 decembrie "cel mai târziu" pentru a da sau nu undă verde.

Citește și: Florin Cîțu, nou atac la adresa PSD: Trebuie să dispară! PSD înseamnă dobânzi mari. Taxe mari și multe

UE şi Regatul Unit sunt angajate în intense negocieri menite să definească noua lor relaţie comercială începând cu 1 ianuarie. În caz de eşec sau de perturbări ale frontierei, vaccinul Pfizer/BioNTech, fabricat în Belgia, ar putea fi transportat cu avionul, a precizat Matt Hancock joi la BBC.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.