Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum castiga PNL alegerile locale pe mana lui Basescu

Cea mai mare problema a PNL in perspectiva alegerilor locale era Traian Basescu. Nu ca personaj actual, ci ca istorie impaiata si insuficient lamurita: cine merge pe strada azi cu insemnele PNL, incercand sa stea de vorba cu oamenii, stie ca 30% dintre acestia refuza cu indignare orice dialog pentru ca “v-ati dat cu Basescu”. E vorba de publicul la care a ajuns propaganda neagra USL 2.0: Antonescu a tradat USL, Tariceanu lupta cu procurorii malefici, o ducem minunat si am fi intrecut chiar si Germania daca Alina Gorghiu si Catalin Predoiu nu s-ar tine de malversatiuni.

E vorba, nota bene, despre un electorat traditional PNL, sau “de dreapta” in lectura usor taranista, dar care il detesta in asa masura pe Traian Basescu incat prefera sa nu mai mearga la urne (ba chiar sa mearga si sa voteze cu Ponta!) decat sa accepte unirea PNL cu Partidul Democrat Liberal. E un electorat anomic, debusolat de retragerea lui Crin Antonescu, de ratarea referendumului pentru demitere, de iesirea din politica a “marelui inamic” Basescu. Si care, in lipsa de solutii, a ales sa se burzuluiasca la “noul PNL”, desi nu se da nici pe departe in vant dupa pantofii rupti ai lui Liviu Dragnea.

Pentru recuperarea acestui public – esential pentru castigarea alegerilor locale – revenirea in politica activa a lui Traian Basescu se dovedeste o pleasca nebanuita. In mod evident, taietorul-de-salarii si ridicatorul-de-sali-inclinate-de-sport, cocotat pe un discurs nou si exotic (anti-SUA, anti-Justitie, anti-imigratie) isi va asigura un 7% organic; dar o va face dintr-o zona conservator-radicala care nu vizeaza decat in mod accidental bazinul liberalilor. Pe de alta parte, insa, ocupand zona dreptei radicale, Basescu va impinge PNL spre un centru solid, care ii permite recastigarea publicului pierdut prin fuziunea cu PDL. Cu o conditie: ca Basescu sa fie asumat din nou de PNL ca “mare inamic”, nu ignorat ca irelevant politic. Nu relevanta politica a lui Basescu e miza, ci sansa liderilor PNL de a avea un adversar cu cota uriasa de respingere pentru publicul moderat; si oportunitatea de a improspata discursul partidului – acuzat ca ar fi blocat intr-un excesiv “Jos Ponta!” – cu un facil si rodnic “Jos Basescu!”.

Revenirea lui Traian Basescu in fruntea infricosatorului sau vehicul electoral de 3% reprezinta pentru PNL sansa nesperata de a castiga la pas alegerile locale din 2016; o oferta care nu poate fi refuzata.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.