Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum deturnează MAE alegerile și cum le salvează Diaspora

Marile schimbări politice – violente sau nu – încep de la o scânteie a cărei importanță mai că n-o ghicești la început. Ponta a ajuns la putere, de pildă, pentru că românilor le-a sărit muștarul din cauza unui ton răstit folosit la adresa lui Raed Arafat; n-au ridicat baricade când li s-au tăiat salariile, au suportat cu stoicism anii nesfârșiți ai lui Boc și Udrea – dar când un palestinian a fost jignit de președinte, au ieșit în stradă (la fel se întâmplase, pe un fond mai conspiraționist, și cu maghiarul Tokes în 1989).

Când MAE a tratat cu indolență, tupeu și lehamite problema votului românilor din Diaspora, nimeni nu s-ar fi gândit că tocmai de aici, de la mama naibii, din Paris, Londra sau Bruxelles, se poate aprinde scânteia anti-PSD. Mecanismul prin care diplomații roșii blochează alegerile de peste hotare a mai fost folosit – și părea că trece neobservat. La europarlamentare, de pildă, mecanismul a fost ilustrat de cazul școală al Israelului – cu electorat românesc tradițional de dreapta; știți câte secții au fost înființate în Israel în primăvara lui 2014? Trei. Știți câte secții au fost acolo la parlamentarele din 2012? Tot trei! ”Același număr de secții” – vor spune oficial cei de la MAE; dar e o smecherie. Cele trei secții din 2012 erau în Tel Aviv, Ierusalim și Haifa; cele trei secții din 2014 au fost în Tel Aviv, Tel Aviv și Tel Aviv. În Haifa – unde e cea mai mare și mai activă comunitate românească – nu s-a mai putut organiza o secție (și, nu uitați, duminica e în Orientul Mijlociu zi de lucru, turismul electoral e exclus); în Tel Aviv însă, unde există teoretic o filială PSD Israel – și unde votează mai puțini români – au existat resurse pentru trei centre de votare; doua dintre ele, desigur, n-au fost utilizate de nimeni, dar au fost foarte utile pe hârtie.

Acest mecanism a fost folosit și în stabilirea centrelor de votare pentru prezidențiale: ”Numărul secțiilor a rămas neschimbat”. Dar reglajele fine au redus masiv capacitatea de vot: multe din aceste secții au fost fixate în zone fără români – mai lipsea puțin să avem centre în Alaska, Anzi și Sahara; au fost puține stampile și multă birocrație, astfel încât durata medie a votului să fie întinsă la maxim. Rezultatul: într-o Diasporă cu potențial de vot de un milion și jumătate de români, au putut vota doar 10% din aceștia. Și au făcut-o masiv cu Klaus Iohannis și Monica Macovei. Și nu doar în Occident: datele din Orientul Mijlociu și nordul Africii – de care mă ocup eu – vorbesc de la sine: Egipt - 39 voturi Iohannis, 19 voturi Macovei si 6 voturi Ponta; Kuweit: 63 voturi Iohannis, 26 voturi Macovei, 26 voturi Ponta. În Iordania: 73 voturi Iohannis, 52 voturi Ponta, 21 voturi Macovei. În Dubai: 309 voturi Iohannis; 233 voturi Macovei; 46 voturi Ponta. În Dubai, de altfel, la ora închiderii votului era încă buluc – iar programul a trebuit prelungit.

MAE era conștient că a subdimensionat grav capacitatea efectivă de vot de peste hotare. A fost avertizat de toți parlamentarii de Diaspora – și de ONG-urile românilor de pretutindeni. Niciodată nu a răspuns serios semnalelor de alarmă trase de noi; s-a rățoit, ne-a luat peste picior și a repetat mantra salvatoare: ”Numărul secțiilor a rămas neschimbat”. Când deputatul Tomac a cerut mai multe secții de vot în Chișinău, secretarul de stat Radu Pogdorean i-a răspuns – în calitate de demnitar: ”Dacă ar fi să luăm în serios propunerea activistului Tomac ar însemna că numărul cetaţenilor români din Chişinău a crescut, de la ultimele alegeri prezidenţiale, de peste 10 ori, ceea ce nu se verifică în datele statistice existente la nivelul instituţiilor abilitate ale statului român”. Când Federatia Asociatiilor de Romani din Europa a solicitat Ministerului Afacerilor Externe dublarea numarului sectiilor de votare – a fost trimisă la plimbare. Când senatorul Badea a anunțat că votul în Occident ridică probleme, fiind organizate secții în zone fără români, oficialul Podgorean a răspuns: "Este dreptul domnului senator Viorel Badea de a face campanie electorală pentru cine dorește. Aceasta nu îi dă, însă, dreptul ca, prin declarațiile sale, să afecteze neîntemeiat imaginea unor instituții publice, care prin statutul lor, nu manifestă partizanat politic.”

Așa s-a ajuns ca în fața ambasadelor și consulatelor românești să se scandeze în miez de noapte ”Libertate!”, ”Jos Ponta!”, ”Deșteaptă-te române!”. În Diaspora nu e vorba de proastă organizare, lipsă de fonduri, incapacitate logistică – ci de o operațiune deliberată prin care statul român – folosind proasta organizare, lipsa de fonduri și incapacitatea logistică – împiedică sute de mii de români să voteze. Pentru că votul acestora este considerat greșit: inadecvat politic.

Vestea proastă e că această operațiune le-a reușit în turul I și le va reuși în turul II; oricât s-ar schimba lucrurile în următoarele două săptămâni, afluxul Diasporei la vot tot va fi gâtuit prin mijloace birocratice.

Vestea bună e toate aceste eforturi nu-i mai ajută la nimic. Marile schimbări politice – spuneam mai sus – încep de la o scânteie a cărei importanță mai că n-o ghicești la început. Iar în Diasporă, ieri seară, această scânteie s-a produs. Poate MAE să închidă de-acum toate secțiile din ambasade și consulate: vor vota cei din România pentru a-i răzbuna pe românii de peste hotare. Mojicia și nedreptatea se platesc în politica românească; întrebați-l pe Băsescu despre Raed Arafat.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.